Свет

Војно крило Хамаса тврди да су гађали Тел Авив, оптужују Израелце за нестанак 60 талаца

Рат у Израелу ушао у четврту недељу, без назнака смиривања
Војно крило Хамаса тврди да су гађали Тел Авив, оптужују Израелце за нестанак 60 талаца© Tanjug/AP Photo/Hussein Mall

Завршен је двадесет девети дан сукоба израелске војске и Хамаса.

У гранатирању Газе погођена су амбулантна кола. Број погинулих за сада није познат. Израел тврди да су циљали терористе, локалне власти наводи да су страдали цивили.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш изјавио да је "ужаснут" нападом на конвој хитне помоћи испред болнице Ал Шифа.

Министар спољних послова Израела Ели Коен оградио се од изјава које се приписују израелском амбасадору у Хрватској и нагласио да су Србија и српски народ пријатељи Израела.

Израелске власти наводе да су синоћ код Тел Авива пресретнуте четири ракете из Газе. 

Министарство здравља у Гази је саопштило да је број погинулих од почетка сукоба порастао на 9.488, међу којима је 3.900 деце и 2.509 жена.

Све вести о рату у Израелу пратите у блогу на РТ Балкан.

  • 4. нов 2023 • 21:43

    21:43

    Из Египта у Газу ушло 30 камиона са храном и лековима

    У Појас Газе је преко граничног прелаза Рафа из Египта ушло 30 камиона са хуманитарном помоћи.

    Четири камиона превозила су медицинску опрему и лекове, а остали храну, воду и друге хуманитарне потрепштине.

    Како наводи Харец, Од 21. октобра, 451 камион је ушао у Газу, око 30 сваки дан.

  • 21:40

    Хамас гранатирао Тел Авив, 60 израелских талаца нестало

    Бригаде Ал-Касам, војног крила палестинског покрета Хамас, саопштиле су да су гранатирале Тел Авив.

    "Бригаде Ал-Касама гранатирале су Тел Авив као одговор на ционистички масакр цивила", наводи се у саопштењу војног крила Хамаса.

    А из другог војног крила Хамаса, бригаде Из ел Дин ел Касам, тврде да је више од 60 талаца нестало због израелских ваздушних напада на Газу.

    Абу Убаида, портпарол те бригаде, навео је на Хамасовом налогу на Телеграму да су 23 тела израелских талаца заробљена испод рушевина.

    "Чини се да никада нећемо моћи да дођемо до њих због бруталне агресије на Газу“, додао је Убаида.

  • 20:43

    Избодена Јеврејка у Лиону, испред куће јој исцртан кукасти крст

    Тридесетогодишња жена јеврејске вероисповести избодена је данас у својој кући у Лиону, а након напада, на њеним вратима је пронађен исцртан кукасти крст, јавља БФМТВ позивајући се на полицијске извора.

    Према сазнањима БФМТВ, неко је позвонио, а затим је два пута убо жену ножем када је отворила врата.

    Она је задобила две убодне ране у стомак, није животно угрожена, а полиција од ње узима изјаву у болничкој соби.

    Нападач је у бекству.

    "Такав налет насиља је неописив. Сва моја подршка жртви, њеним најмилијима", написао је градоначелник Лиона Грегори Дусе на платформи X (Твитер).

    Адвокат жене Стефан Драј потврдио је за БФМТВ да ће бити поднета тужба за "убиство у покушају".

  • 20:11

    САД: Други носач авиона стигао на Блиски исток

    Америчка војска данас је саопштила да је још једна ударна група носача авиона стигла на Блиски исток.

    То је друга ударна група која је стационирана у региону у тренутку када се води рат између Израела и милитантне групе Хамас, која је на власти у Гази, пренео је "Тајмс оф Израел".

    Централна команда САД наводи да се међу бродовима који плове са УСС Двајт Д. Ајзенхауер налази и пар разарача навођених ракета и крстарица навођених ракета.

  • 19:52

    Демонстранти окупирали зграду Нетанијахуа: Захтевају оставку

    Демонстранти су се данас окупили испред стана израелског премијера Бењамина Нетанијахуа у Улици Аза у Јерусалиму, позивајући га да поднесе оставку због "смртоносног шокантног напада терористичке групе Хамас" на југ Израела 7. октобра, јавља "Тајмс оф Израел".

    Очекује се да ће се демонстранти вечерас окупити у већим израелским градовима у знак подршке породицама талаца које Хамас држи у Гази, пренео је Би-Би-Си.

    Демонстрације би требало да се одрже у неколико градова, укључујући Хаифу, Тел Авив, Јерусалим, Бершеву и Еилат, наводи лист "Харец".

  • 19:50

    Сусрет лидера Хамаса са вођом Ирана

    Лидер палестинског Хамаса Исмаил Ханијех сусрео се са иранским врховним вођом Алијем Хамнејем током посете Техерану претходних дана, пренео је Ројтерс.

    Високи званичник Хамаса Осама Хамдан, потврдио је из Бејрута телевизији Ал-Мајадин да је Ханијех био у Техерану, али није дао више детаља.

    Ханијех живи на потезу Катар-Турска од 2019. године.

  • 19:35

    Протести широм Британије и Немачке

    На хиљаде људи демонстрирало је широм Британије данас позивајући се на прекид израелских напада на Газу.

    Пропалестински скупови одржани су и у Белфасту, Единбургу, Кардифу, Ливерпулу, Шефилду, Манчестеру, Глазгову и Лидсу, са позивом на хитан прекид ватре.

    Многи од њих одржали су минут ћутања, пренео је Би-Би-Си.

    На хиљаде људи окупило се данас и у центру Берлина на пропалестинским демонстрацијама.

    Полиција је до раног поподнева проценила да се окупило око 6.000 људи, али и навела да их "очекује још", рекла је портпаролка полиције.

    Људи са палестинским заставама и плакатима са натписима "Стоп геноциду у Гази" или "Од реке до мора - захтевамо једнакост" окупили су се на Александерплацу, великом тргу у центру Берлина.

  • 19:07

    Званични Тел Авив: Ердоган стао на страну Хамаса

    Након што је Турска објавила да повлачи свог амбасадора у Израелу на консултације, Министарство спољних послова Израела оптужило је председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да је стао на страну палестинског Хамаса, односно како су навели, терористичке групе која је на власти у Гази.

    Израелско министарство је, такође, бранило израелске војне операције у Гази као "рат за самоодбрану", називајући Хамас "правим непријатељем палестинског народа", пренео је "Тајмс оф Израел".

    Турска је повукла свог амбасадора у Израелу на консултације због, како је навела, "хуманитарне трагедије" у Појасу Газе и одбијања Израела да пристане на прекид ватре, саопштило је турско Министарство спољних послова.

  • 18:24

    Хезболах напао Израел до сада невиђено моћном ракетом

    Либански покрет Хезболах је у нападима на Израел употребио моћну ракету која раније није коришћена у борби, преноси Ројтерс, позивајући се на неименовани либански извор.

    "Покрет Хезболаха је испалио моћну ракету која још није коришћена у борби... Погодила је израелски положај са друге стране границе од села Аита ал-Шаб и Рмејш (села у јужном Либану у близини границе са Израелом), рекао је агенцији неименовани либански извор упознат са ситуацијом.

  • 18:15

    Јордански шеф дипломатије: Арапске земље захтевају моментални прекид ватре

    Јордански министар спољних послова Ајман Сафади рекао је да осуђује Хамасове нападе од 7. октобра и да "нико при здравој памети" не би "омаловажио" бол који је осетио Израел, али да се не може дозволити да се настави рат у Гази.

    "Цео регион тоне у море мржње, које ће дефинисати наредне генерације", рекао је Сафади након састанка са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном и египатским министром спољних послова Самехом Шукријем, пренео је "Тајмс оф Израел".

    Он је рекао да арапске земље захтевају моментални прекид ватре, конкретније акције од хуманитарних пауза које подржава администрација председника САД Џозефа Бајдена, како би се дозволила испорука хране и осталих намирница, али и како би се омогућило време да се обезбеди ослобађање талаца.

    "Не прихватамо тврдњу да је ово самоодбрана. Не може се оправдати под било којим изговором и то неће донети Израелу безбедност, нити ће донети мир региону", додао је Сафади.

image