Свет

Урсула поново у Кијеву: Уз вас смо колико год треба

Посета Фон дер Лајен одиграва се уочи извештаја који ће Европска унија представити следеће недеље о напретку Украјине када је у питању кандидатура за чланство у ЕУ
Урсула поново у Кијеву: Уз вас смо колико год треба© Tanjug/AP Photo/Alastair Grant, Pool

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен допутовала је данас у изненадну посету Кијеву, где је, како је најавила, очекују разговори о проширењу ЕУ и наставку финансијске и војне помоћи ЕУ Украјини.

Најважнија порука посете је уверавање да ће ЕУ стајати уз Украјину колико год буде потребно, рекла је Лајен.

Међу темама разговора, према најавама, биће и нови пакет санкција ЕУ против Русије.

"Драго ми је што сам се вратила у Кијев, у своју шесту посету током рата. Овде сам да бисмо разговарали о приступном путу Украјине у ЕУ и финансијској подршци ЕУ да би се поново изградила Украјина као модерна, напредна демократија. И о томе како ћемо наставити да приморавамо Русију да плати за свој агресорски рат", написала је Лајен на платформи X (Твитер).

Посета Фон дер Лајен одиграва се уочи извештаја који ће Европска унија представити следеће недеље о напретку Украјине у њеној кандидатури за чланство у ЕУ, подсећа Ројтерс.

Украјина је поднела захтев за чланство убрзо након почетка Специјалне војне операције у фебруару прошле године а добила је статус кандидата прошлог јуна.

image