Свет

Ништа од милион метака за Украјину: Није то производња бицикала

Кијеву ионако не би били довољни ни сви постојећи глобални капацитети, пише "Политико"
Ништа од милион метака за Украјину: Није то производња бицикалаwww.globallookpress.com © Philipp Schulze/dpa

Упркос обећању да ће у року од годину дана подржати Украјину са милион комада муниције произвођачи оружја у ЕУ нису ни близу да достигну производњу потребну да се тај циљ постигне до марта, пише "Политико".

Литвански министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис недавно је открио да је испорука из земаља ЕУ на око 300.000 комада.

"Циљ од милион метака остаје важан политички циљ", рекао је, портпарол Европске комисије Петер Стано, додајући да ће министри имати прилику о њему поново причају на састанку у Бриселу 14. новембра.

Руси, у међувремену, и даље заузимају прво место у свету по производњи граната – месечно их произведу 125.000. САД ће до 2025. године подићи продукцију, али опет на само 80.000 граната месечно.

Украјински министар стратешке индустрије Олександр Камишин признао је у интервјуу за "Политико" да ни кад би Украјина користила све постојеће глобалне капацитете, то "не би било довољно" да се кијевске снаге снабдеју довољном количином муниције.

Један од разлога зашто остварење циља од милион метака није ни на видику јесте што земље ЕУ не би пристале да у пошиљку укључе муницију произведену ван блока.

Уз то, они су у сукоб ушли неспремни.

"Западни војни планери су замишљали да ће рат са СССР-ом трајати само неколико недеља пре него што је распоређено нуклеарно оружје, што значи да није било очекивања дуготрајних борби у стилу Првог светског рата које се сад воде у Украјини", истиче медиј.

Министарства су опрезна и због притиска да се смањи потрошња на одбрану који преовладава у европским чланицама НАТО-а.

"Да ствар буде гора", многе западне армије користе различите системе наоружања, повећавајући и тако трошкове.

Додатне главобоље изазивају и обука особља, финансирање нових фабрика и бироктатија, указује "Политико" наводећи речи једног саговорника да многи на власти мисле да је повећати производњу оружја "лако као што је лако повећати производњу бицикала" -  али да се у томе варај.

image