Свет

Европа спремила 12. пакет санкција Русији: Списак забрана све дужи, ефекти и даље слаби

Број уведених рестриктивних мера достигао је неколико десетина хиљада. Истовремено, САД и Европа признају да њихов негативан ефекат није био толико значајан
Европа спремила 12. пакет санкција Русији: Списак забрана све дужи, ефекти и даље слаби© AP Photo/Dmitri Lovetsky

Европска комисија ће ускоро представити 12. пакет санкција Русији, најавила је председница ЕК Урсула фон дер Лајен на друштвеним мрежама. Према њеним речима, списку мера додаће се и нове забране увоза и извоза робе. Осим тога, ограничења ће утицати и на пооштравање горње границе цена руске нафте, напоменула је фон дер Лајен, преноси Риа Новости.

Раније је лист Политико, позивајући се на дипломате ЕУ, пренео да се очекује да Европска комисија следеће недеље представи предлоге за 12. пакет санкција Москви. Међутим, разговори могу да се пролонгирају до краја године.

Блумберг је известио да би листа нових ограничења могла да укључи снабдевање хемикалијама, технологијама које се користе у војне сврхе, обрађеним металима, производима од алуминијума, грађевинским и транспортним производима, машинама за заваривање и софтверским лиценцама. 

Поред тога, разматра се и укључивање забране увоза руских дијаманата. Агенција је такође известила да ће 12. пакет укључивати мере против наводних покушаја да се заобиђу санкције преко трећих земаља. Након увођења 11. пакета санкција у јуну ове године, ограничења Европске уније погодила су скоро 1,8 хиљада појединаца и организација. 

Рестриктивне мере подразумевају замрзавање имовине у земљама Уније, а грађанима и компанијама ЕУ забрањено је да дају средства онима који су на листама за санкције. Појединцима су забрањена путовања, тако да им је онемогућен улазак у Европску унију или транзит преко ЕУ територије.

После почетка специјалне операције, Запад је појачао притисак на Москву. Број уведених рестриктивних мера достигао је неколико десетина хиљада.  Истовремено, САД и Европа признају да њихов негативан ефекат није био толико значајан. Владимир Путин је приметио да је политика обуздавања и слабљења Русије  дугорочна стратегија западних земаља, којима је главни циљ да погоршају животе милиона људи. Ипак, према речима руског шефа државе, Москва мирно пролази кроз стални притисак, а иницијатори санкција кажњавају сами себе.

image