Србија и Балкан

ЦГ насамарила ЕУ: Пријавили 44 руске некретнине, а у ствари замрзли гарсоњеру и подрум

Руски држављани су власници око 19.000 некретнина у Црној Гори, али се "превидом" нису нашли на листи коју је Подгорица требало да пријави
ЦГ насамарила ЕУ: Пријавили 44 руске некретнине, а у ствари замрзли гарсоњеру и подрум© РТ Балкан/ Ивана Лукић

Црногорске власти обмануле су прошле године европске званичнике да су замрзле имовину 34 руска држављана који су на листи санкција Европске уније, објавила је Радио Слободна Европа.

Портал наводи да је бивши министар унутрашњих послова Филип Аџић у јуну прошле године објавио да су власти, пратећи европску политику, замрзле некретнине санкционисаних Руса.

"За 44 некретнине, Управа за катастар донела је решења којима је ограничено располагање имовином у Црној Гори. Односи се на 34 руска држављанина којима су уведене санкције", речи су Аџића.

Информација се четири месеца касније нашла и у годишњем извештају Европске комисије о Црној Гори, а пренели су је и бројни медији из региона.

Међутим, чињеница је да је замрзнута имовина само једном Русу, што је Радију Слободна Европа (РСЕ) потврдила Управа за катастар и државну имовину док из Делегације ЕУ у Подгорици РСЕ није добио коментар око спорне објаве.

РСЕ је подсетио да се Црна Гора придружила санкцијама ЕУ које подразумевају замрзавање имовине руским држављанима и компанијама са списка.

Из Управе за катастар су за РСЕ појаснили да су листе које су достављене садржале име и презиме, док је за само део њих био наведен датум рођења.

"Донета су решења за одређени број лица чија су се имена и презимена подударала, за забрану располагања имовином због опасности од отуђења и оптерећења непокретности", наводе из Управе и додају да се тек после тога приступило провери идентитета, која је показала да чак 33 од 34 особе нису на листи санкција, него да само имају исто име и презиме.

Након што су утврђене грешке, из Управе су извршили "исправку решења".

Портал наводи да из Министарства унутрашњих послова Црне Горе више од две седмице нису одговорили због чега су изнели непоуздане податке и тиме довели у заблуду јавност и ЕУ.

Иако из Управе за катастар нису саопштили име особе којој је замрзнута имовина, али према увиду у документа, РСЕ тврди да је реч Марату Башировом, бившем премијеру Народне Републике Луганск.

Он у будванском насељу Бечићи има мањи стан од 33 квадрата, а из то, у сусвојини са више других особа има нестамбени простор од 128 квадрата.

У Црној Гори иначе живи велики број руских држављана и у њиховом власништву је око 19.000 некретнина.

Европа забринута због Руса у Црној Гори

Европски парламент усвојио је у октобру резолуцију о Црној Гори у којој  се поздравља усаглашеност Црне Горе са санкцијама Русији, али се изражава забринутост због чињенице да се велики број руских држављана, укључујући олигархе, настањује у Црној Гори.

"Позивамо црногорске власти да се постарају да земља не постане средиште за компаније и појединце који желе да заобиђу санкције", наводи се у резолуцији.

Европска комисија представиће нови извештај о Црној Гори 8. новембра у Бриселу а уочи објављивања извештаја, Црну Гору је у оквиру балканске турнеје посетила председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

image