Свет

"Најинтензивнији напад Израела на Газу"; Сирене за ваздушни напад широм централног Израела

Палестинско Министарство здравља саопштило је да су од почетка сукоба Хамаса и Израела 7. октобра погинуло 9.572 Палестинца, а рањено више од 26.000.
"Најинтензивнији напад Израела на Газу"; Сирене за ваздушни напад широм централног ИзраелаGetty © Amir Levy / Stringer

Сукоб Израела и Палестинаца ушао је у 29. дан, а окршаји су настављени и током ноћи у Појасу Газе. У ноћи између суботе и недеље је најмање 51 особа је погинула, а десетине је повређено у нападу израелских борбених авиона на избеглички камп Ал-Магази у централном делу Појаса Газе, јавља палестинска агенција ВАФА.

Међу жртвама највише има жена и деце. Израелски авиони покренули су интензивне нападе на насеља у западном и северном делу Појаса Газе.

Палестинско Министарство здравља саопштило је да су од почетка сукоба Хамаса и Израела 7. октобра погинуло 9.572 Палестинца, а рањено више од 26.000.

Уједињене нације су саопштиле да је готово 4.000 деце погинуло је у Појасу Газе упозоравајући да је ситуација катастрофална за децу у том подручју.

Израелскe одбрамбене снаге објавиле су информације о операцијама 36. дивизије у Појасу Газе током протекле недеље, током којих су њене снаге водиле маневар преко територије, стигавши до њене обале.

Би-Би-Си је објавио да њихов извештач из Појаса Газе јавља да му делује да се вечерас одиграва најинтензивнији напад Израела од почетка рата.

Он је рекао да су напади фокусирани на северозапад Газе, где је избеглички камп Бич, познати и као Шати камп, и да је бомбардован јако.

Израелска војска (ИДФ) саопштила је да су се вечерас у централном делу Израела чуле сирене за ваздушни напад, јер су ка том делу испаљене ракете из Појаса Газе.

"Милиони Израелаца беже у склоништа", саопштила је израелска војска на платформи X (Твитер), показујући мапу са локацијама на којима се огласило упозорење, пренео је Би-Би-Си.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је суспендовао министра културне баштине Амихаја Елијахуа, који је изјавио да постоји могућност нуклеарног напада на Појас Газе, и демантовао његове тврдње.

Израел је данас одбацио позиве на успостављање прекида ватре у Гази, а Нетанијаху је захтевао од више од 240 талаца које је Хамас заробио буде ослобођено.

Бела кућа је саопштила да САД неће предвиђати када ће доћи до престанка сукоба у Појасу Газе, али тврди да поредак ствари неће бити исти као пре напада Хамаса на Израел.

Председник Палестинске самоуправе (ПА) Махмуд Абас је током разговора са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном у Рамали рекао да мора доћи до "хитне обуставе ватре" и да је неопходно дозволити допремање хуманитарне помоћи у Појас Газе, пренео је његов портпарол Набил Абу Рудеинех за Ројтерс.

Портпарол израелске војске бригадни генерал Данијел Хагари изјавио је данас да су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) у потпуности опколиле град Газу и стигле до мора, ефективно поделивши енклаву на север и југ.

"Данас су снаге ИДФ из пешадијске бригаде Голани опколиле град Газу, стигле до мора и држе положаје. Град Газа је такође опкољен са југа, а у ствари сада постоји север Појаса Газе и југ. Још увек функционише коридор дуж којег се становници севера енклаве и Газе могу кретати ка југу", рекао је он, преноси "Тајмс оф Израел".

Он је рекао да војска у овом часу изводи опсежне ударе у појасу Газе.

  • 5. нов 2023 • 21:18

    21:18

    Блинкен у Ираку: Потребна хуманитарна пауза у Гази

    Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је вечерас да амерички званичници раде на томе да се обезбеди ''хуманитарна пауза'' у борбама у Гази, како би се омогућило допремање више помоћи у ту област и извлачење Хамасових талаца.

    "У овом тренутку 100 камиона помоћи креће се у опкољену обалску енклаву, али је то крајње недовољно", рекао је Блинкен у обраћању новинарима након ненајављене посете Багдаду.

    Блинкен је данас боравио у ненајављеној посети Ираку, током турнеје по Блиском истоку.

    Након раније посете Западној обали, Блинкен је вечерас слетео у Багдад у своју прву посету тој земљи као високи амерички дипломата и разговарао са ирачким премијером Мохамедом ал Суданијем.

    Блинкен ће касније вечерас отпутовати у Турску.

  • 20:21

    Шолц: Ко нападне Јевреје у Немачкој, напада све нас

    Немачки Канцелар Олаф Шолц апеловао је на немачке грађане да штите Јевреје пред антисемитским инцидентима, напомињући да је то питање моралне храбрости.

    "Свако ко нападне Јевреје у Немачкој напада све нас", рекао је Шолц у интервјуу за "Манхајмер морген".

    Председник владе је нагласио да је одговорност државе да заштити јеврејске институције.

    Морамо се борити против антисемитизма - безусловно, рекао је Шолц и навео да по овом питању има поверења у полицију и правосудни систем.

  • 20:18

    У Појасу Газе поново у прекиду све комуникације и интернет услуге

    Палестински телекомуникациони оператер "Палтел" саопштио је вечерас да су све комуникације и интернет у прекиду у Појасу Газе.

    "Главну мрежу, која је претходно била обновљена, поново је одсекла израелска страна", навео је "Палтел", преноси Ројтерс.

    Интернет услуге и комуникације у Појасу Газе биле су у прекиду и 1. новембра, али и неколико пута раније, од почетка сукоба Израела и милитантног Хамаса 7. октобра.

  • 20:16

    Обустављена до даљег евакуација странаца из Газе

    Евакуација страних држављана и повређених становника Газе преко прелаза Рафа у Египат, обустављена је од суботе након смртоносног напада на кола хитне помоћи, саопштили су египатски, амерички и катарски званичници, пренео је Ројтерс. 

  • 20:06

    Израелска 36. дивизија стигла до мора, за неколико сати погођено 50 локација Хамаса

    Израелскe одбрамбене снаге објавиле су информације о операцијама 36. дивизије у појасу Газе током протекле недеље, током којих су њене снаге водиле маневар преко територије, стигавши до њене обале.

    Улога дивизије је да опколи град Газу, да нападне и уништи одабране циљеве, укључујући значајну имовину, и штаб терористичке организације Хамас, наводи се у саопштењу ИДФ-а.

    Наводи се да је 36. дивизија погодила око 1.600 циљева Хамаса, да је убила више од 300 Хамасових терористичких оперативаца и да је само у последњих неколико сати погодила око 50 локација Хамаса.

  • 19:54

    Берни Сандерс: Како да успоставите прекид ватре са неким као што је Хамас?

    Амерички сенатор Берни Сандерс, један од највећих критичара Израела, одбацује позиве на прекид ватре у Гази, за разлику од све веће групе прогресивних посланика који се залажу за то последњих недеља.

    "Не знам како можете да успоставите прекид ватре... са организацијом као што је Хамас, која је посвећена превирању и хаосу и уништавању државе Израел", рекао је он за Си-Ен-Ен.

    Сандерс је додао да мисли да арапске земље у региону разумеју да Хамас мора да оде, пренео је "Тајмс оф Израел".

  • 19:52

    Либан спрема жалбу УН због израелског напада на цивиле

    Либан ће уложити жалбу Уједињеним нацијама због убиства цивила, међу којима је троје деце и једна жена, у израелском нападу на југ Либана, рекао је данас либански министар спољних послова Абдалах Боу Хабиб.

    Он је за Ројтерс рекао да Либан прикупља информације и фотографије које ће приложити уз жалбу коју ће поднети сутра.

  • 19:48

    Гутереш: Све више дезинформација у рату Израела и Хамаса

    Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је данас на све веће дезинформације које се шире светом поводом рата Израела и милитантног Хамаса.

    "Поларизација и дехуманизација се потпаљују цунамијем дезинформација. Морамо да зауставимо снаге које заговарају антисемитизам, антимуслиманску нетрпељивост и сваки облик мржње", навео је Гутереш на платформи X (Твитер).

  • 19:32

    Пропалестински протести у Прагу и Адани: Турци покушали упад у базу где се налазе трупе САД

    Пропалестински протести одржали су се у Чешкој и Турској.

    Око 300 људи окупило се данас поподне у Прагу на митингу подршке Палестини у сукобу са Израелом.

    Маса је парадирала кроз центар Прага до Вацлавског трга, на мирном окупљању које је протекло без инцидената.

    У Турској данас су покушали да упадну у ваздухопловну базу у којој се налазе америчке трупе.

    Полиција је испалила сузавац и користила водене топове да би растерала масу, док су многи махали турским и палестинским заставама, пренео је Ројтерс.

    Демонстранти су, такође, рушили барикаде, сукобљавали се са полицијом и гађали их пластичним столицама и камењем.

    Председник исламистичке турске хуманитарне агенције Булент Јилдирим обратио се окупљенима у Адани и позвао их да се уздрже од напада на полицију, пренео је Гардијан.

    "Пријатељи, погрешно је бацати камење или радити сличне ствари, јер би и полиција и војници хтели да оду у Газу и да се боре и отићи ће када дође време", рекао је он.

  • 19:24

    Потврђено из Ирана: Хамнеи угостио шефа Хамаса Исмаила Ханијеа

    Канцеларија иранског врховног вође Ајатолаха Алија Хамнеија потврдила је данас да је он угостио шефа Хамаса Исмаила Ханијеа у Техерану.

    Како се наводи у саопштењу на његовом званичном сајту, Хамнеи је током јучерашњег сусрета "поновио да цени стрпљење и истрајност непоколебљивих људи у Гази и снажно је осудио злочине које је починио ционистички режим уз директну подршку Сједињених Америчких Држава и неких западних земаља", пренео је "Тајмс оф Израел".

    Он је подвукао сталну политику Исламске Републике Иран у пружању подршке палестинским снагама отпора против ционистичке окупације, додаје се у саопштењу.

image