Свет

Ердоган: Са Нетанијахуом није могућ разговор, прецртали смо га

Газа мора бити део независне, суверене палестинске државе, када се рат Израела и Хамаса заврши и истакао да Анкара неће подржати модел, како је навео, "постепеног брисања Палестинаца из историје"
Ердоган: Са Нетанијахуом није могућ разговор, прецртали смо га© Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је изјавио да израелски премијер Бенјамин Нетанијаху није неко са ким је могућ наставак разговора, али да Анкара неће прекинути везе са Израелом.

"Тренутно немам никакав контакт са Израелом. Наш шеф обавештајне службе Ибрахум Калин одржава контакт. Наравно, он се такође састаје и са Палестином и са Хамасом. Рећи ћу овако – Нетанијаху више није наш саговорник у било каквом смислу. Ми смо га прецртали", рекао је турски лидер новинарима након посете Казахстану.

Према Ердогану, Нетанијаху је изгубио подршку својих грађана и "изазвао одбојност израелског народа". 

"Премијер Израела жели да пронађе подршку за своје масакре, покушавајући да за то искористи верске аргументе", рекао турски лидер.

Едоган је оценио да Газа мора бити део независне, суверене палестинске државе, када се рат Израела и Хамаса заврши и истакао да Анкара неће подржати модел, како је навео, "постепеног брисања Палестинаца из историје".

Он је навео да сматра да Европска унија (ЕУ) није заузела поштен став о рату између Израела и Хамаса и ситуацији у Појасу Газе те да је као резултат тога поверење у блок "дубоко пољуљано".

"У Европи се пише историја двоструких стандарда, непринципијелности и безакоња, а подршка коју су европске земље показале Израелу произишла је из 'њихових дугова' због Холокауста", закључио је Ердоган.

image