Такер Карлсон посетио Асанжа у затвору

Оснивачу "Викиликса", уколико буде изручен САД, прети затворска казна од 175 година због објављивања поверљивих докумената

Новинар Такер Карлсон објавио је на друштвеној мрежи Икс да је посетио оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа у лондонском затвору Белмарш премда, поред фотографије на којој је с Асанжовом супругом Стелом Морис, није навео никакве детаље с тим у вези.

Верује се да је бивши водитељ "Фокс њуза" интервјуисао најпознатијег затвореника на свету пошто је претходно разговарао с његовим оцем и братом за ту медијску кућу 2021, али и раније ове године.

Карлсон је осудио Асанжово затварање карактеришући га као кршење права оснивача "Викиликса" на Први амандман, што је, по његовим речима, катастрофалан преседан за друге новинаре и издаваче који раде с поверљивим материјалом.

Асанж је уложио жалбу на његово изручење у САД, где му прети казна до 175 година затвора под оптужбом да је прекршио Закон о шпијунажи јер је "Викиликс" објављивао тајне војне и дипломатске депеше којим су, између осталог, документовани злочини које је америчка војска починила у Авганистану и Ираку.

Џулијан Асанж се налази у затвору Белмарш од 2019. када је протеран из амбасаде Еквадора у Лондону где је живео седам година. Асанж је добио политички азил, а касније и еквадорско држављанство, али су му оба одузета пре хапшења.