Свет

Одбијена жалба Џулијана Асанжа на одлуку о његовом изручењу Америци

Званичници британског Министарства унутрашњих послова припремају документацију потребну за изручење Асанжа по кратком поступку
Одбијена жалба Џулијана Асанжа на одлуку о његовом изручењу Америциwww.globallookpress.com © © Loredana Sangiuliano

Жалба оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа на одлуку о његовом изручењу Сједињеним Америчким Државама које га терете за шпијунажу, одбијена је, пренео је британски "Дејли мејл".

Пресуда је уручена приватно у Вишем суду у понедељак.

Асанж је поднео жалбу прошлог јуна након што је бивша министарка унутрашњих послова Прити Пател потписала одлуку о његовом изручењу Америци. Супруга оснивача "Викиликса" Стела изјавила је да ће се Асанж жалити на ову одлуку.

То ће бити последња шанса познатом новинару и узбуњивачу да промени одлуку о његовом изручењу пре него што све његове могућности пред британским судовима буду истрошене.

Британски медиј наводи да и даље постоји шанса да одлука о изручењу буде стопирана у последњем тренутку и то интервенцијом судија из Европе.

Наиме, у децембру Асанж је поднео жалбу Европском суду за људска права. Како би сада обуставили изручење, европски суд требало би да изда хитну забрану позивајући се на тзв. Правило 39 које омогућава судији да блокира било какву правну радњу док се не одлучи о ваљаности предмета. Ова мера најчешће се користи како би се зауставила екстрадиција тражилаца азила код којих постоји страх да ће бити судски гоњени ако се врате у земљу.

Таква одлука била би врло контроверзна и вероватно би била виђена као још један напад на британски суверенитет, појачавајући позиве да Велика Британија напустио Европску конвенцију о људским правима.

У међувремену, званичници британског Министарства унутрашњих послова припремају документацију потребну за изручење Асанжа по кратком поступку. Ако не буде других правних радњи, његово изручење могло би да се догоди у наредних неколико недеља.

Асанжов случај сматра се једном од најдужих правних битака око изручења у последњој деценији.

Америчке власти терете Асанжа за објављивање више од 500.000 докумената, процурилих 2010. и 2011. године у вези са ратовима у Ираку и Авганистану.

Ако буде осуђен у САД, Асанж се суочава са могућом казном до 175 година затвора, рекли су његови адвокати.С друге стране, америчка влада тврди да ће његова казна вероватно бити између четири и шест година.

Одлуку о Асанжовом изручењу првобитно је окружни судија у Вестминстерском суду за прекршаје блокирао у јануару 2021. због ризика од самоубиства. Али ова одлука је поништена на Вишем суду након што су америчке власти дале уверавања да ће Асанж бити поштеђен веома ограничених затворских услова.

Асанжови адвокати јуче су рекли да нико није доступан да коментарише случај који је у току.

Асанжова супруга, адвокат за људска права Стела Асанж, написала је на Твитеру да ће њен муж следеће недеље поново поднети захтев за жалбу Вишем суду.

"Ствар ће се затим ставити на расправу пред двојицом нових судија у Вишем суду и ми остајемо оптимисти да ћемо победити и да Џулијан неће бити изручен Сједињеним Државама где се суочава са оптужбама које би могле довести до тога да потроши остатак живота у затвору максималне безбедности због објављивања истинитих информација које су откриле ратне злочине које је починила америчка влада", написала је Асанжова супруга.

image