Свет

Поново нападнуте америчке војне базе на Блиском истоку

Две базе нападнуте су у Ираку, а једна у Сирији. Напади су изведени уз помоћ дронова, а медији за сада не јављају ко стоји иза напада
Поново нападнуте америчке војне базе на Блиском истокуwww.globallookpress.com © Capt Carrie Clear/wikimedia.org

Телевизија "Ал Мајадин" јавља да су нападнуте три америчке базе у Ираку и Сирији, у којима су се у тренутку напада налазили војници.

Најмање два пута дроновима је нападнута база Ајн ел Асад у Ираку и једном војни објекат САД и западне коалиције у сиријском приграничном граду Ет-Танф, преноси данас ТАСС.

Информација о томе ко стоји иза напада за сада није објављена.

У исто време, ТАСС јавља да су оружане формације шиитског покрета "Исламски отпор Ирака" гађале војну базу на северу Ирака, у ирачком делу Курдистана. За сада нема информације о последицама напада. 

Напади на америчке војне базе на Блиском истоку интензивиране су од како је дошло до последње ескалације палестинско-израелског сукоба. Према речима портпарола Пентагона Патрика Рајдера, од 17. до 31. октобра ове године изведено је укупно 27 напада на базе у Ираку (16) и Сирији (11). Вашингтон је затражио прекид напада на своје базе, које се, како кажу, изводе уз подршку Ирана. До 31. октобра, као резултат ових напада, рањен је 21 амерички војник. 

image