Свет

Бесана ноћ у Израелу: Погођена база мировне мисије УН у Либану, ирански председник запретио Макрону

Према последњим информацијама, најављивана копнена операција Израела у Појасу Газе је одложена за неколико дана, пише "Њујорк тајмс"
Бесана ноћ у Израелу: Погођена база мировне мисије УН у Либану, ирански председник запретио Макрону© Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Више од 600.000 Плаестинаца је расељено на југ Израела. Број погинулих у гранатирању је порастао на преко 2.600 Палестинаца.

Гранате су пале и на југ Либана где такође има погинулих. Погођена је и база мировних снага УН, а у том нападу нема страдалих.

Хезболах је преузео одговорност за напад на израелски тенк у пограничној области.

Израел се припрема за копнену офанзиву а званичници тврде како ће моћи да води борбе на два или више фронтова.

Израелски министар одбране запретио је да ће доћи до свих припадника Хамаса и све док их не елиминишу, неће прекинути са мисијом.

Премијер Бењамин Нетанијаху је запретио да ће расформирати Хамас.

Свет је згрожен призорима гранатирања избегличких колона, чак је и папа Фрања у недељној беседи позвао на хумано поступање према цивилима.

Уједињене нације указују на катастрофу у Појасу Газе који је без воде, струје и горива. Толико је погинулих на овој територији да мртва тела складиште у камионе за сладоледе, јер струје нема да би се чували на хладном, а нема места ни у болницама ни на гробљима.

На Блиском истоку покренуте су дипломатске везе како би се сукоб смирио.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је у Каиру, где се срео са египатским државним врхом. Ова земља прикупља хуманитарну помоћ за Палестинце.

Пре тога је Блинкен боравио у Јордану, Бахреину, Катару и Уједињеним Арапским Емиратима како би саслушао мишљења на Блиском истоку.

Амерички председник Џозеф Бајден именовао је изасланика у решавању хуманитарних питања у Гази, а то је бивши амерички дипломата са великим искуством на Блиском истоку Дејвид Сатерфилд.

Највећа забринутост влада у вези са могућим преливањем сукоба на околне земље, а пре свега се страхује да би у сукоб могао да се укључи Иран.

Ирански председник Ебрахим Раиси је разговарао са француским председником Емануелом Макроном и рекао му да ће се ситуација закомпликовати ако се убијање људи и блокада Газе не заустави.

Све информације из минута у минут могли сте да пратите у нашем блогу уживо.

  • 15. окт 2023 • 21:14

    21:14

    Под рушевинама у Гази више од 1.000 људи

    Више од 1.000 људи нестало је под рушевинама зграда уништених израелским ваздушним ударима у Гази, саопштиле су палестинске власти.

    У саопштењу палестински тим цивилне одбране рекао је да су многи други извучени живи, 24 сата након што су зграде погођене.

  • 21:13

    Гранате лете из Појаса Газе ка централном и источном делу Израела

    Из Појаса Газе испаљен је велики број ракета ка централном и јужном Израелу.

    Сирене се оглашавају у пограничним заједницама у Гази, као и у Ашкелону, Ашдоду, Реховоту и Рамлеу на југу Израела.

    Чују се гласне експлозије док "Гвоздена купола" пресреће ракете.

    Спасилачке службе још немају извештаје о директним ударима и жртвама.

  • 20:47

    Иран: Ако се рат прошири, штету ће претрпети Америка

    Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан рекао је да ће Сједињене Државе претрпети "значајну штету" ако се рат у Гази прелије у већи сукоб, известила је Ал Џазира.

    "Пренели смо нашу поруку ционистичком режиму преко његових савезника да, ако не престану са својим злочинима у Гази, Иран не може једноставно остати посматрач", рекао је Абдолахијан, преноси Ројтерс.

    "Ако се обим рата прошири, значајна штета ће такође бити нанета Америци", додао је Амирабдолахиан.

  • 20:46

    Израел тврди да је спреман да се бори на два или више фронтова

    Израел је спреман да води рат на два или више фронтова, саопштио је данас портпарол Израелских оружаних снага (ИДФ) Даниел Хагари.

    Према његовим речима, либански покрет Хезболах који подржава Иран,
    ескалирао је тензије на граници са Либаном "да би ометао Израелску офанзиву у Гази".

  • 20:45

    УН: У Појасу Газе људска катастрофа без преседана

    Смртоносни удари Израела на Газу довели су до "људске катастрофе без преседана", објавила је агенција Уједињених нација за подршку палестинским избеглицама УНРВА.

    Генерални секретар ове агенције Филип Лазарини рекао је новинарима да "ниједна кап воде, ниједно зрно пшеници, ни литар горива није дозвољено у Појасу Газе последњих осам дана".

    "Газа се гуши и чини ми се да је рат управо изгубио своју хуманост", рекао је он.

  • 20:26

    Више од 600.000 Палестинаца расељено

    Израелска војска саопштила је да је више од 600.000 Палестинаца расељено са севера Појаса Газе на југ.

  • 20:16

    Ирански председник рекао Макрону да ће се рат проширити ако Израел не оконча опсаду Газе

    Ирански председник упозорио је у телефонском разговору француског председника да ће се рат проширити ако израелска опсада Газе не престане.

    "Ситуација ће се закомпликовати ако убијање људи и блокада Газе не буду заустављени", рекао је Раиси Макрону, преноси званична иранска агенција ИРНА, не наводећи више детаља.

    Макрон је рекао Раисију да Иран, с обзиром на своје односе са Хезболахом и Хамасом, има одговорност у вези са могућим ширењем сукоба, посебно на Либан.

    "Иран мора да учинити све што је могуцће како би се избегло регионално распламсавање сукоба", рекао је Макрон.

  • 19:44

    Европски савет: Израел има право да се брани

    Лидери Европског савета усвојили су данас заједничку изјаву која одређује позицију Европске уније према развоју ситуације на Блиском истоку, позивајући милитанте Хамаса да одмах пусте таоце, без икаквих услова.

    "Европска унија најснажније осуђује Хамас и њихове бруталне терористичке нападе широм Израела, уз дубоко жаљење због губитака живота. Нема оправдања за терор. Наглашавамо да је израелско право да се брани у складу са хуманитарним и међународним правом, услед тако насилних и индискриминаторних напада. Понављамо важност осигуравања заштите свих цивила у сваком тренутку, у складу са међународним законом", поручили су из Европског савета на свом сајту.

  • 19:14

    Бајден именовао изасланика у решавању хуманитарних питања у Гази

    Бивши амерички дипломата са великим искуством на Блиском истоку Дејвид Сатерфилд (68) допутоваће сутра на Блиски исток како би предводио америчке напоре у координацији доставе хуманитарне помоћи Гази преко граничног прелаза из Египта, Рафе.

    Сатерфилду је додељено звање америчког специјалног изасланика за блискоисточна хуманитарна питања, пренео је израелски лист Харец.

  • 18:55

    Погођено седиште мировне мисије УН у Либану

    Ракета је погодила седиште мировне мисије УН у граду Ан-Накура на југу Либана током ватрених обрачуна између Хезболах и Израела, нико није повређен, наводи се у саопштењу мисије УНИФИЛ (мировне снаге УН у Либану).

    "Интензивне ватрене борбе су се догодиле у неколико области дуж Плаве линије између либанске територије и Израела. Гранате су падале са обе стране Плаве линије, а наш штаб у Накуру је погођен ракетом, истражујемо одакле је дошла. Мировњаци УНИФИЛ-а нису били у том тренутку у склоништу и, на срећу, нико није повређен", наводи се у саопштењу мисије.

image