Свет

Кијев прети Москви новим бомбардовањем дроновима

Украјински генерал изјавио је да Украјина ставља посебан фокус на циљање Крима, који је описао као кључно логистичко чвориште
Кијев прети Москви новим бомбардовањем дроновима© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Кијев се припрема за масовну кампању бомбардовања Русије дроновима ове зиме, пошто се очекује да ће борбе на терену ући у затишје због тешких временских услова, рекао је украјински генерал задужен за операције беспилотних летелица Сергеј Баранов.

Кијев је више пута користио беспилотне летелице у, како су руски званичници описали, "терористичким нападима" на цивилну инфраструктуру, досежући чак до Москве.

У интервјуу за "Индепендент он сандеј", Баранов, који је на челу Главне управе Генералштаба за борбене ударне системе, најавио је "ново бомбардовање" руског полуострва Крим, где се налази кључна база Црноморске флоте, и пограничних подручја.

"Намеравамо да искористимо искуство које смо стекли претходних година и да користимо беспилотне летелице да нанесемо разорни удар Русима када борбе буду биле много статичне", рекао је он.

Генерал је такође објаснио да Кијев ставља посебан фокус на циљање Крима, који је описао као кључно логистичко чвориште, како би спречио Москву да га прикаже као своју територију.

"Агресивно се боримо против тога", нагласио је Баранов.

Полуострво је великом већином гласало за придруживање Русији на јавном референдуму 2014. након пуча у Кијеву који је подржао Запад. Ни Украјина ни њене западне присталице нису признале резултате.

Баранов је, међутим, приметио да Кијев треба да очекује "бројне контранападе" Русије, за коју је рекао да је прикупила значајне војне ресурсе.

Последњих месеци украјинске снаге су појачале нападе дроновима на руску територију, посебно на пограничне области Белгород и Курск, као и на Крим, који је постао мета посебно масовних напада са десетинама беспилотних летелица. Руско Министарство одбране саопштило је да су у једном таквом нападу прошлог месеца, московске снаге уништиле укупно 36 дронова у близини обале полуострва.

Отприлике у исто време, Украјина је извршила напад дроном на нуклеарну електрану Курск. Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да се један од дронова срушио у зграду за складиштење нуклеарног отпада, оптужујући Кијев да покушава да оркестрира "потпуну нуклеарну катастрофу".

Према руским званичницима, Украјина је такође покренула неколико дронова великог домета на Москву, при чему је већину беспилотних летелица оборила противваздушна одбрана или је скренула са курса ометањем сигнала. Ипак, у неколико наврата неке од летелица су оштетиле зграде у руској престоници, посебно у пословној четврти Москва Сити.

image