Русија

Москва о нападу на Курску нуклеарку: Украјински дрон завршио у складишту нуклеарног отпада

Нападом кијевски режим ставио је себе у исти ред са најгнуснијим терористичким организацијама, а посебно забрињава што овај злочин не би могао да буде извршен без дозволе западних руководилаца, упозорава портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова
Москва о нападу на Курску нуклеарку: Украјински дрон завршио у складишту нуклеарног отпадаwww.globallookpress.com © Concern Rosenergoatom

Један од украјинских дронова забио се у зид складишта нуклеарног отпада Курске нуклеарке и оштетио његове зидове, док су се друга два дрона срушила на комплекс административних зграда нуклеарке, известило је данас руско Министарство спољних послова о јучерашњем нападу. 

Русија, такође, поручује да се ради о циљаном нападу на нуклеарну станицу и додаје да су у нападу коришћене компоненте које је Кијев добио од западних савезника. 

"Ово показује да за злочиначки кијевски режим не постоје ограничења, чак ни када је реч о нуклеарном тероризму. Нису могли да не знају да је као последица удара дроновима могло да дође до нуклеарне катастрофе великих размера, која би погодила територију многих земаља".

"Извршивши напад на Курску нуклеарку кијевски режим ставио је себе у исти ред са најгнуснијим терористичким организацијама. Посебно забрињава што овај злочин не би могао да буде извршен без дозволе, а можда и по директној наредби његових западних руководилаца", прокоментарисала је портпаролка руског МСП-а Марија Захарова. 

Москва стога данас позива "све владе да одлучно осуде варварске акције Кијева, које су изузетно опасне и могу да доведу до непоправљивих последица". 

Подсетимо, од почетка Специјалне војне операције више пута су се могла чути упозорења да би могло доћи до напада на нуклеарна постројења у зони СВО или у другим деловима Русије. Москва је упутила више апела Уједињеним нацијама, посебно истичући да постоји велика опасност од напада на највећу нуклеарку Европе, Запорошку нуклеарну електрану, која је од прошле године под контролом Руса. 

Иако је Кијев ове наводе демантовао и у почетку тврдио да нападе, наводно, планира Москва, због чега су у Украјини чак одржане припреме у случају да дође до нуклеарне катастрофе, Украјина је почетком овог месеца признала да је припремала чак три напада на Запорошку нуклеарку.

Курска нуклеарна електрана, која је погођена јуче, налази у Курској области Руске Федерације, на граници са Украјином. 

image