Свет

Ирански министар одбране саветује САД: Зауставите рат у Гази, иначе ћете трпети озбиљне последице

Техеран оптужује Вашингтон да подстиче хаос на Блиском истоку
Ирански министар одбране саветује САД: Зауставите рат у Гази, иначе ћете трпети озбиљне последице© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Сједињене Државе ће се суочити са озбиљним последицама ако се сукоб у Гази не оконча, упозорио је у ирански министар одбране. "Наш савет Американцима је да одмах зауставе рат у Гази и спроведу прекид ватре, иначе ће бити тешко погођени", рекао је Мохамед-Реза Аштијани.

Агенција ИРНА подсећа да је Техеран више пута позвао на прекид сукоба у Појасу Газе и оптужио Вашингтон да подстиче тензије на Блиском истоку.

У међувремену, портпарол иранског министарства спољних послова Насер Канани рекао је да Израел чини "ратне злочине и геноцид" уз "пуну подршку" америчке владе. "Злочиначка дела Израела, која у потпуности подржавају Сједињене Државе, приказују арогантан дух Вашингтона који је подстицао мржњу међу народима широм света", рекао је Канани, преноси Прес ТВ.

Вашингтон је одбио да позове на потпуни прекид ватре између Израела и Хамаса и уместо тога одлучио се за фразу "хуманитарна пауза". Пентагон је, у међувремену, испоручио додатно оружје Израелским одбрамбеним снагама (ИДФ) и послао поморску армаду у западно Средоземно море да покаже подршку Израелу.

Израел и САД, у међувремену, оптужују Иран да је оркестрирао нападе Хамаса на израелске цивиле и снабдевао групу оружјем. Пентагон је такође саопштио да Иран подржава групе које су извеле нападе дроновима и ракетама на америчке базе на Блиском истоку. Техеран је подржао Хамасов упад у Израел али тврди да је то био "потпуно палестински" чин.

Израел је одговорио на упад тако што је увео блокаду Газе и ударио, како каже, мете повезане са Хамасом. Више од 9.000 Палестинаца, укључујући хиљаде жена и деце, убијено је, тврде локалне власти.

image