Свет

Јужна Африка повлачи дипломате из Тел Авива: Забринути смо због убијања деце и цивила

Влада Јужне Африке већ дуго подржава Палестинце у сукобу са Израелом, а владајући Афрички национални конгрес често повезује палестинску "ствар" са сопственом борбом против апартхејда
Јужна Африка повлачи дипломате из Тел Авива: Забринути смо због убијања деце и цивилаwww.globallookpress.com © Iranian Foreign Ministry

Јужна Африка је саопштила да повлачи све своје дипломате из Тел Авива након интензивних израелских ваздушних напада на Газу у недељу увече, наводи Би-Би-Си.

Министарка иностраних послова Јужне Африке Наледи Пандор образложила је да су изузетно забринути "због наставка убијања деце и невиних цивила на палестинским територијама".

"Сматрали смо да је важно да покажемо забринутост Јужне Африке и да истовремено позовемо на свеобухватан прекид (непријатељстава)", истакла је Пандор. 

Представници Израела још није коментарисали став Јужне Африке, али су више пута поновили да покушавају да минимизирају цивилне жртве и оптужују Хамас, који контролише Појас Газе, да користи цивиле као живи штит.

image