Свет

Индија, Бразил и Јужна Африка траже реформу Савета безбедности УН

Званичници су подржали легитимну жељу афричких земаља да имају стално присуство у Савету безбедности УН
Индија, Бразил и Јужна Африка траже реформу Савета безбедности УН© Tanjug/United Nations Security Council

Министри спољних послова Индије, Бразила и Јужноафричке Републике поручили су, након састанка на маргинама заседања Генералне скупштине Уједињених нација, да је неопходна реформа Савета безбедности УН.

Званичници су подржали "легитимну жељу афричких земаља да имају стално присуство у Савету безбедности УН и подржали жељу Бразила и Индије да добију стална места у Савету безбедности".

"Министри су истакли да, иако свеобухватна реформа система Уједињених нација остаје најважније међународно питање, реформа Савета безбедности треба да остане хитан и главни приоритет", наводи се у заједничком саопштењу тројице званичника, преносе "РИА Новости".

Додаје се да су министри разочарани због, како наводе, парализе уочене на међувладиним преговорима о реформи Савета безбедности УН, "којима недостаје транспарентност у методама рада и који нису довели до опипљивог напретка у Генералној скупштини Уједињених нација".

Они су позвали на јачање напора за постизање конкретних резултата у утврђеном временском оквиру, са циљем да се што пре спроведе свеобухватна реформа Савета безбедности.

"Министри су поново потврдили своју посвећеност проширењу чланства у Савету безбедности како би се укључили и представници земаља у развоју у Африци, Азији и Латинској Америци, како у сталне, тако и у несталне категорије, али и како би се дошло до реформисаног, репрезентативног, фер, одговорног и ефикасног Савета безбедности УН, који одражава тренутну глобалну реалност", наводи се у саопштењу.

image