Нетанијаху: Нема примирја без повратка талаца; Галант: ИДФ у срцу Газе

Савет безбедности Уједињених нација поново није успео да се сагласи око резолуције која се односи на решавање хуманитарне кризе у Појасу Газе

На данашњи дан, пре тачно месец дана, припадници Хамаса упали су на територију Израела, а у њиховом нападу погинуло је око 1.400 људи, док је њих 240 отето и њихова судбина и даље је непозната.

Као одговор, Израел је започео војне операције у којима је страдало више од 10.328 људи, према подацима палестинског Министарства здравља, од којих су 4.237 деца. У сукобима је рањено 25.965 људи.

Савет безбедности Уједињених нација поново синоћ није успео да се сагласи око резолуције која се односи на решавање хуманитарне кризе у Појасу Газе, пренео је АП.

САД су позвале на "хуманитарну паузу", а многе чланице Савета безбедности УН захтевају "хуманитарни прекид ватре" како би се испоручила хуманитарна помоћ и спречило даље страдања цивила у Гази.

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху рекао је да "неће бити примирја без повратка талаца", али да ће Израел размотрити "мале, тактичке паузе" у борбама, с циљем да се олакша улазак хуманитарне помоћи или дозволи транспорт талаца које ослободи Хамас.

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је да Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) делују у срцу града Газе и "стежу обруч" око града.

Палестинско Министарство здравља саопштило је да је више од 60 одсто болница и медицинских центара у Гази тренутно ван функције.

Либанска шиитска, про-иранска организација Хезболах најавила је да ће, ако Израел настави своју офанзиву у Појасу Газе, појачати своје нападе на пограничне области Израела и на америчке војне базе на Блиском истоку до "потпуне конфронтације".

Све најновије вести о сукобу у Појасу Газе пратите из минута у минут на порталу РТ Балкан.

7. нов 2023 • 22:11

Бајден позвао Натенијахуа да пристане на тродневни прекид ватре

Председник САД Џозеф Бајден позвао је израелског премијера Бењамина Нетанијахуа да пристане на тродневну паузу у борбама да би се омогућио напредак у ослобађању неких од талаца које држи Хамас, известио је Акиос, позивајући се на неименоване америчке и израелске званичнике.

Бајден и Нетанијаху разговарали су у понедељак телефоном, а из Беле куће је саопштено да су двојица лидера причала о могућим "тактичким" паузама у борбам, преноси Ројтерс.

МКЦК: Конвој са медицинским потрепштинама погођен у граду Гази

Међународни комитет Црвеног крста саопштио је да се хуманитарни конвој са медицинским потрепштинама нашао под паљбом у уторак у граду Гази, преноси агенција Франс прес.

Конвој од пет камиона и два возила Црвеног крста превозио је залихе у здравствене установе, укључујући болницу Ал Кудс, када је погођен, наводи се у саопштењу МКЦК-а.

Додаје се да су два камиона оштећена, а возач лакше рањен.

МКЦК није прецизирао ко је пуцао на његов конвој нити из ког правца је ватра дошла.

Након пуцњаве, конвој је променио руту и стигао до болнице Ал Шифа где је испоручио медицински материјал, саопштио је МКЦК.

Касније је конвој МКЦК-а пратио шест кола хитне помоћи са тешко рањеним пацијентима до прелаза Рафа за Египат, додаје се.

Њујорк: Амерички Јевреји "окупирали" Кип слободе тражећи прекид ватре у Гази

Стотине активиста америчких Јевреја данас су мирно "окупирале" Кип слободе у Њујорку, тражећи прекид ватре и крај израелског "геноцидног бомбардовања" цивила у Гази.

Носећи црне мајице са слоганима "Јевреји траже прекид ватре" и "Не у наше име", демонстранти су у подножју познатог њујоршког споменика развили транспаренте на којима је писало "Цео свет гледа" и "Палестинци би требало да су слободни", преноси "Глас Америке".

"Славне речи нашег јеврејског претка Еме Лазарус, урезане у овај споменик, приморавају нас да предузмемо акцију и подржимо Палестинце у Гази, који чезну за тим да слободно дишу", поручио је Џеј Сапер из организације Јеврејски глас за мир, која је организовала овај скуп.

Ема Лазарус је активисткиња из 19. века која је помагала јеврејским избеглицама да из Европе побегну у Њујорк.

У званичном саопштењу је цитирана њена поема "Нови Колос", која је урезана у постамент Кипа слободе, као ода америчким досељеницима.

Учесници протеста, из про-палестинског невладиног Института за разумевање Блиског истока, затражили су крај "генодицног израелског бомбардовања палестинских цивила у Гази."

Кирби: Поновна окупација Газе није исправна ствар, Хамас не може контролисати Газу у будућности

Портпарол савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је да Вашингтон не жели да Израел поново окупира Газу, као и да Хамас не може учествовати у контроли Газе у будућности.

"Поновна окупација Газе није исправна ствар", рекао је Кирби, додавши, такође, да "Хамас не може бити део једначине." 

Бела кућа се држи своје линије да позива Израел да пажљиво бира своје мете у Гази, истовремено признавши да је "много хиљада" палестинских цивила убијено на блокираној територији.

Бајденова администрација наставља да одбија да јавно призна број жртава које у јавност износи министарство здравља у Гази, иако САД немају друге потврђене информације о броју мртвих.

Кирби је признао да је "ужасно видети слике деце извучене из рушевина у Гази", преноси "Гардијан".

УН: Хуманитарна помоћ улази у Газу преко Рафе, али и даље нема горива

Укупно 526 камиона са хуманитарном помоћи ушло је у Појас Газе преко граничног прелаза Рафа, али и даље нема горива, рекао је данас на брифингу за новинаре портпарол генералног секретара Уједињених нација Стефан Дижарик.

"Од 21. октобра у Појас Газе ушло је преко граничног прелаза Рафа 526 камиона помоћи, али ни један са горивом", рекао је Дижарик, преноси ТАСС.

Дижарик је напоменуо да су египатске власти пристале да распореде техничку јединицу УН, која ће деловати у хуманитарном својству и пружати саветодавну подршку египатском Црвеном полумесецу.

Претходно је портпарол египатског министарства спољних послова Ахмед Абу Зеид, рекао да препреке које ствара Израел и активност израелске стране повезане са испоруком хуманитарне помоћи у Појас Газе, отежавају да помоћ стигне до палестинске енклаве.

Хезболах прети "потпуном конфронтацијом" ако Израел настави своју офанзиву у Гази

Либанска шиитска, про-иранска организација Хезболах најавила је да ће, ако Израел настави своју офанзиву у Појасу Газе, појачати своје нападе на пограничне области Израела и на америчке војне базе на Блиском истоку до "потпуне конфронтације".

У интервјуу за америчку ТВ мрежу "Ен-Би-Си Њуз", Наим Касем, заменик генералног секретара Хезболаха потврдио је да његова група учествује у сукобу како би се смањио притисак на Газу и упозорио да све чешћи напади Хезболаха на Израел имају за циљ да пошаљу јасан сигнал израелском руководству да ће проширење копнене операције у Гази имати озбиљне последице.

"Ако Израел и САД наставе на овај начин са својом агресијом, ескалирају агресију и погоршају ситуацију, то ће довести до потпуне конфронтације", упозорио је Касем.

Портпарол привремених мировних снага Уједињених нација у Либану саопштио је 6. новембра да расте забринутост због све већег броја погинулих цивила у спорадичним сукобима Хезболаха и Израела и упозорио да је приметно да непријатељства измичу контроли у пограничним областима.

Гранатиран објекат УНРВА на северу Појаса Газе; погинула једна а повређено девет особа

Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама на Блиском Истоку (УНРВА) известила је у уторак да је једна од њених школа у Појасу Газе гранатирана, при чему је једна особа погинула, а девет је повређено.

"Школа УНРВА на северу Газе директно је погођена ударима, у којима је једна особа погинула, а деветоро повређено у склоништу у школи УН", саопштила је УНРВА на Иксу (некадашњи Твитер).

Галант: Лидер Хамаса се крије у бункеру, пресечен му је контакт са саборцима

Министар одбране Израела Јоав Галант тврди да се лидер Хамаса Јахја Синвар "крије у свом бункеру и да му је пресечен контакт са саборцима", пренео је "Тајмс оф Израел".

"Скај њуз" је навео да је Синвар окружен у свом бункеру, позивајући се на изјаву Галанта, који није прецизирао локацију бункера.

"Данас смо видели хиљаде грађана Газе како иду јужно (такозваним хуманитарним коридором). Апелујем на све становнике Газе да се помере јужније како не би били повређени. Уништићемо Хамас, немамо интерес да повређујемо цивиле", поручио је Галант.

Нетанијаху: Нема примирја без повратка талаца

Израел неће пристати на прекид ватре без повратка заточеника Хамаса, рекао је израелски премијер Бењамин Нетанијаху током телевизијског обраћања.

Нетанијаху је рекао да је град Газа сада "опкољен", а да израелске снаге "делују унутар града" и "појачавају притисак" на Хамас, додавши да је ИДФ уништио "небројене" штабове, тунеле и базе палестинске организације, преноси "Тајмс оф Израел".

Обећао је да ће "потпуно уништити" способност Хамаса да контролише Појас Газе.

"Позивам грађане Газе: молим вас идите на југ. Знам да то већ радите. Завршите потез на југ јер Израел неће стати. Нема уласка радника и неће бити примирја без повратка талаца", рекао је израелски премијер, преноси "Гардијан".

Турска прекида сарадњу с Израелом у оквиру енергетских пројеката

Турска је прекинула сарадњу са Израелом у оквиру енергетских пројеката, саопштио је шеф Министарства енергетике, преноси "Известија".

Хамас: Бригаде Ал Касам гађале Тел Авив као одговор на бомбардовање цивила у Гази

Бригаде Ал Касам, војно крило Хамаса, саопштиле су да су ракетирале Тел Авив као одговор на бомбардовање цивила у Гази, преносе РИА Новости.

Галант: ИДФ у "срцу" Газе

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је да Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) делују у срцу града Газе и "стежу обруч" око града.

Галант је у телевизијском обраћању назвао Појас Газе "највећом терористичом базом коју је људска рука икада изградила" и рекао да су копнене снаге ИД јуришале на "терористичка" упоришта у Гази "са свих праваца, у савршеној координацији са поморским и ваздушним снагама", јавља "Тајмс оф Израел".

Коментаришући могућност хуманитарних пауза, рекао је да за њега пре свега подразумевају "ослобађање заробљеника које држе животиње", додавши да "неће бити хуманитарног примирја без (повратка) талаца".

Он је рекао да ни Израел ни Хамас неће управљати палестинском енклавом када се рат заврши, преноси Ројтерс.

Палестинска управа у Гази: Од почетка напада Израела погинуло 48 новинара

Палестинска управа у Појасу Газе објавила је данас је у израелским нападима на Газу од 7. октобра погинуло 48 новинара, пренела је Анадолија.

У саопшењу Канцеларије за медије наводи се да је у последњим нападима погинуо Јахја Абу Менија, који је радио на радију Ал-Акса.

Упућене су поруке саучешћа породицама, родбини и свим колегама новинара који су погинули у бомбардовању израелске војске.

Израелска војска покренула је ваздушне и копнене нападе на Појас Газе након прекограничног напада Хамаса 7. октобра.

"Тајмс оф Израел": Предложен план да се оснује нова јеврејска заједница при граници с Газом

Национални савет за планирање и изградњу предложио је план за оснивање нове јеврејске заједнице у близини границе са Газом.

Предлог је наводно предложила министарка за заштиту животне средине Идит Силман из владајуће партије Ликуд, упркос ставовима њеног стручног штаба, који је тврдио да предност треба дати постојећим градовима који су оштећени током напада Хамаса 7. октобра.

Силман је одговорила тврдњама да "ционистичка позиција" подразумева да се подрже такви пројекти који доприносе ширењу територије Израела, преноси "Тајмс оф Израел".

ИДФ тврди да је открио још два тунела у северном Појасу Газе

Израелске одбрамбене снаге кажу да су откриле још тунела у северном Појасу Газе, у близини панорамског точка и универзитета.

ИДФ саопштава да су падобранци који су деловали у северној Гази пронашли тунел поред старог забавног парка.

Други падобрански тим који је деловао са снагама 7. оклопне бригаде пронашао је посебан тунел поред универзитета у северној Гази, преноси "Тајмс оф Израел".

Нетанијаху: Израел отворен за "мале, тактичке паузе"

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да ће Израел размотрити "мале, тактичке паузе" у борбама у Појасу Газе, с циљем да се олакша улазак хуманитарне помоћи или дозволи транспорт талаца које ослободи Хамас.

Међутим, израелски лидер је поновио да одбија прекид ватре без ослобађања свих талаца које су заробили припадници Хамаса, преноси Ројтерс.

У интервјуу за америчку телевизију "Еј-Би-Си Њуз", Нетанијаху је рекао да би после рата, Израел требало да у Појасу Газе на неодређено време има комплетне безбедносне надлежности.

"Видели смо шта се дешава када ми немамо ту безбедносну одговорност", рекао је израелски премијер.

Ганц: Израел се бори на више фронтова, овај рат не личи ни на један други из наше прошлости

Министар ратног кабинета Бени Ганц каже да је Израел у "рату на више фронтова".

"Фокус је Газа – али ми се боримо у одбрани и нападу и на северу и другде", рекао је министар у обраћању из војног штаба у Тел Авиву поводом обележавања месец дана од напада Хамаса 7. октобра.

Ганц каже да текући рат не личи ни на шта што је Израел искусио у прошлости, посебно указујући на то колико је Хамас дубоко укорењен у цивилно становништво.

"Од нас се тражи да се боримо дубоко на терену против непријатеља који претвара болнице и школе у ​​ратне просторије и складишта оружја", тврди Ганц.

Израелске снаге су ослободиле само једног од више од 240 талаца које држи Хамас, а Ганц каже да ће Израел предузети све политичке или војне потезе који су неопходни да би се ослободили и остали, преноси "Тајмс оф Израел".

"Нећемо одустати од шансе да било кога вратимо", додао је Ганц.

Породице талаца које држи Хамас одржале су неколико протеста, оптуживши владу не чини довољно да ослободи њихове најмилије.

Рио де Жанеиро: На плажи Копакабана одата пошта убијенима у нападу Хамаса

На Копакабана у Рио де Жанеиру, непрофитна организација Рио де Паз поставила је 1.400 израелских застава као помен убијенима у нападу Хамаса пре месец дана и 34 фотографије деце и тинејџера који су палестински милитанти одвели као таоце.

Прошле недеље, организација Рио де Паз је организовала сличне демонстрације како би осудила погибију хиљада деце у Гази, преноси АП.

Чланови ове непрофитне организација поставили су на песку Копакабане беле чаршаве умрљане лажном крвљу, који као да покривају тела погинулих, а на неким чаршавима исписана су имена и године неких од жртава.

"Овај рат ће ући у историју као рат у којем су убијана деца. Обе зараћене стране су показале равнодушност према најугроженијима", рекао је оснивач организацијw Рио де Паз Антонио Карлос Коста.

Извори: Удари на седам болница у Појасу Газе

Израелска војска је последњих сати напала седам болница у Појасу Газе, наводи Телеграм канал "Соловјов". Према подацима Министарства здравља палестинске енклаве, погинуло је 13 људи, а 140 је повређено, 

УН: У понедељак око 5.000 људи пешке прешло на југ Газе за четири сата

Око 5.000 људи побегло је пешке у јужну Газу у понедељак у року од четири сата, саопштила је Канцеларија УН за координацију хуманитарних послова (ОЦХА).

Израелска војска позвала је становнике града Газе и северних провинција Газе да пређу на југ, отварајући коридор између 10 и 14 часова. по локалном времену, наводи се у саопштењу ОЦХА.

"Пошто су путеви који воде до главне раскрснице били тешко оштећени, до ње се могло доћи само пешице. Читаве породице, укључујући децу, старије особе и особе са инвалидитетом, пријавиле су да ходају на велике удаљености, носећи своје личне ствари у рукама", саопштила је ОЦХА.

ОЦХА је известила да је око 1,5 милиона људи у Гази интерно расељено. Од њих, око 717.000 се налази у 149 објеката Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку (УНРВА); 122.000 у болницама, црквама и јавним зградама; 110.000 људи у 89 школа које нису УНРВА; а остатак који бораве код породица домаћина, преноси Си-Ен-Ен.

У склоништу Кан Јунис налази се више од 22.000 интерно расељених људи, где је једна особа смештена на мање од два квадратна метра, а најмање 600 људи дели један тоалет, додаје се у саопштењу.

Из Газе у Египат данас прешло 320 странаца, само четворо рањених становника Појаса Газе

Најмање 320 странаца евакуисало се данас у Египат преко граничног прелаза Рафа, јединог прелаза из Појаса Газе који не контролише Израел, а са њима је границу прешло и око 100 Египћана, рекао је египатски безбедносни извор.

Гранични прелаз је био затворен у суботу и недељу, након израелског напада на амбулантно возило које је ишло ка Рафи, пренео је Ројтерс.

Египатски безбедносни извори рекли су да Египат наставља са притиском да се повећа испорука помоћи и горива у Појас Газе, као и да се појача безбедност за санитетна возила.

Јорданско министарство спољних послова саопштило је да су данас евакуисана 262 Јорданца, од 569 који су "заглављени" у Гази од почетка сукоба 7. октобра.

Када је реч о становницима Појаса Газе, само четворо рањених људи је могло данас да пређе преко Рафе, открио је медицински извор, а у египатским болницама већ лежи десетине Палестинаца.

Здравствено стање 140 рањених који су пребачени из Газе у Египат "озбиљно"

Здравствено стање 140 повређених људи пребачених из Газе у Египат на лечење је "озбиљно", рекао је портпарол египатског министарства здравља Хосам Абдел Гафар за египатску владу "ОН ТВ" у понедељак.

Тај број укључује 55 деце млађе од 18 година, као и 35 жена, рекао је Абдел Гафар.

Дневно се спроведе више од 30 хируршких операција, а неким случајевима је потребно неколико специјалиста за лечење опекотина и других повреда, рекао је он, преноси Си-Ен-Ен.

Број евакуисаних повређених је "несумњиво мали", рекао је портпарол.

"Спремни смо у погледу медицинских тимова и болница да примимо већи број, али то је оно што смо добили до сада", додао је он.

Абасова канцеларија демантовала извештаје о нападу

Извор РИА Новости у администрацији палестинског председника Абаса демантовао је медијске извештаје о "гранатирању" његове колоне. Абас је потпуно здрав и ради у својој канцеларији у Рамали, рекао је извор.

Претходно су турски медији, позивајући се на друштвене мреже, јавили да је наводно нападнута Абасова колона, један стражар је повређен, али детаљи инцидента нису прецизирани.

У израелском бомбардовању убијен палестински новинар са 42 члана породице

Палестински новинар је убијен у израелском ваздушном нападу на Газу, а други је рањен, јавила је државна палестинска новинска агенција.

Мохамед Абу Хасира "погинуо је у израелском бомбардовању које је гађало његову кућу која се налази у близини рибарске луке западно од града Газе", јавља ВАФА, преноси "Гардијан".

Он је убијен заједно са 42 члана његове породице, укључујући синове и браћу, наводи се у саопштењу.

Наводи се да се бомбардовање догодило у ноћи између недеље и понедељка, али да је његово тело пронађено у рушевинама тек у уторак.

Абу Хасира је један од најмање 37 новинара убијених од 7. октобра, према Комитету за заштиту новинара (ЦПЈ). Те бројке укључују 32 Палестинца, четири Израелца и једног држављанина Либана.

Нападнут конвој палестинског председника Абаса на Западној Обали

Конвој у којем је био палестински председник Махмуд Абас нападнут је на Западној Обали, а једна особа је убијена, јавља турски Си-Ен-Ен.

Здравствено стање председника још увек није познато.

Турски дневни лист "Милијет" преноси да је у нападу рањен телохранитељ, а одговорност за инцидент преузела је група "Синови Абу Џандела", која је, како се наводи, дан раније дала Абасу 24 сата да предузме акцију против израелских акција.

Генерални директор СЗО позвао на прекид ватре: Историја ће нам свима судити

Шеф Свјетске здравствене организације (СЗО) позвао је све укључене стране да пристану на хуманитарни прекид ватре у Гази и "раде на трајном миру".

Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус објавио је на друштвеним мрежама да је 10.000 људи убијено током месец дана "интензивног бомбардовања" Газе, од чега више од 4.000 деце, запитавши се "колико ће трајати ова хуманитарна катастрофа?"

"Историја ће нам свима судити по томе шта чинимо да окончамо ову трагедију", поручио је он.

Неуспели покушај атентата на начелника генералштаба јеменске војске

Начелник генералштаба јеменске војске преживео покушај атентата на североистоку земље, кажу војни извори за РИА Новости.

Хамас: Потпуно обустављено снабдевање Појаса Газе Водом

Палестински покрет Хамас саопштио је да је у Појасу Газе дошло до потпуног прекида снабдевања водом, јавља Телеграм канал "Соловјов".

Антисемитски инциденти узимају већег маха у Немачкој

Немачка је забележила нагли пораст антисемитских инцидената од Хамасових напада на Израел пре месец дана, према владином комесару.

"Оно што смо видели од 7. октобра је мржња према Јеврејима на нивоу који у Немачкој деценијама није виђен", рекао је у уторак новинарима комесар савезне владе за јеврејски живот у Немачкој и борбу против антисемитизма Феликс Клајн.

Немачка федерална криминалистичка полиција избројала је "најмање 2.000 злочина у вези са сукобом на Блиском истоку", рекао је Клајн, додавши да се то догодило свега два дана пре 85. годишњице "Кристалне ноћи", односно серије нацистичких напада на јеврејске домове и предузећа у новембру 1938.

Клајн је рекао да су куће јеврејских породица обележаване Давидовом звездом, а да су на центар јеврејске заједнице бачени Молотовљеви коктели.

Влада је повећала мере безбедности за јеврејске и израелске институције у Немачкој, рекао је Клајн.

Медији: Америчка база у источној Сирији под ракетном паљбом

Америчка база на гасном пољу Коноко у у провинцији Деир ез-Зор у источној Сирији нашла се под ракетном паљбом, а чуле су се три експлозије, кажу локални извори за РИА Новости.

Раније је Исламски отпор Ирака, који укључује шиитске наоружане групе, саопштио да је напао америчку базу "Грин вилиџ" у Деир ез Зору дроновима, наводи руска агенција.

Хезболах: Одговорићемо двоструком мером на све израелске нападе на цивиле

Посланик Хезболаха Али Фајад рекао је данас да ће та либанска милитантна група одговорити двоструком мером на све израелске нападе на цивиле након напада у којем су убијене три девојчице од 10 до 14 година и њихова бака у јужном Либану.

Посланик Хезболаха у либанском парламенту је на сахрани четворо цивила који су убијени у недељу на југу Либана рекао да Хезболах још није показао своју праву снагу, пренео је Ројтерс.

Либанске власти су саопштиле да је у израелском нападу у недељу погођен аутомобил у којем се налазила породица.

Израелска војска је саопштила да су трупе гађале у Либану возило које је "идентификовано као могући транспорт за терористе" и да истражује објаве да је у возилу било цивила.

Израел је саопштио у понедељак да је погодио мете Хезболаха у јужном Либану као одговор на велику салву ракета испаљених на градове на северу Израела.

У сукобима дуж израелско-либанске границе убијено је више од 60 бораца Хезболаха и 10 цивила, рекли су либански званичници.

Истовремено је убијено најмање седам израелских војника и један цивил.

Бајден не верује да је нова окупација Газе "добра за Израел"

Председник САД Џозеф Бајден и даље верује да нова окупација Газе није добра идеја и да ће Сједињене Државе наставити да разговарају са Израелом о том питању, рекао је у уторак портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.

"Председник [Бајден] и даље верује да поновна окупација Газе није добра, да није добра за Израел", рекао је Кирби за Си-Ен-Ен.

САД ће наставити разговоре са Израелом о томе, додао је он.

Галант: Израел ће задржати потпуну слободу да одговори на било какву претњу из Појаса Газе

Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је да ће Израел задржати потпуну слободу да одговори на било коју ситуацију у Појасу Газе" када се рат заврши.

Говорећи у Комитету за спољне послове и одбрану у уторак ујутро, Галлант је рекао да ће "на крају ове 'кампање', Хамас, као војна организација или управљачко тело у Гази, престати да постоји", јавља "Инет", преноси Си-Ен-Ен.

"Неће бити безбедносне претње Израелу из Газе, а Израел ће задржати потпуну слободу да одговори на било коју ситуацију у Појасу Газе која представља било какву претњу", рекао је Галант.

Египатски председник и директор ЦИА разговарали о ескалацији у Гази

Египатски председник Абдел Фатах ел Сиси и директор ЦИА Вилијам Бернс разговарали су о безбедносној сарадњи између Каира и Вашингтона и војној ескалацији у појасу Газе, саопштила је канцеларија египатског лидера.

Ел Сиси је у уторак примио Бернса, који је допутовао у посету Каиру.

"Стране су изразиле заједничку жељу да ојачају сарадњу у различитим областима, посебно по питању безбедности и обавештајних служби, како би подржале напоре за враћање стабилности у регион", саопштила је Канцеларија египатског председника.

Како се наводи у саопштењу, Ел Сиси и Бернс су разговарали и о низу регионалних и међународних питања, посебно о ескалацији сукоба у Појасу Газе.

Пакистан послао други авион са хуманитарном помоћи за Газу

Пакистан је послао други авион са хуманитарном помоћи за Појас Газе која садржи лекове, храну и средства за хигијену.

Авион, који превози помоћ за Газу, отпутовао је из Пакистана за Египат, наводи се у саопштењу пакистанског Министарства спољних послова.

На међународном аеродрому у Исламабаду авион су испратили пакистански министри спољних послова Џалил Абас Џилани и за људска права Калил Џорџ, заједно са палестинским амбасадором у Пакистану, пренео је Си-Ен-Ен.

У саопштењу се наводи да је министар спољних послова "изразио пуну солидарност Пакистана са палестинском браћом и сестрама" и осудио Израел због несразмерне употребе силе против цивила у Гази.

Џилани је такође позвао на хитан прекид "израелске агресије" и прекид опсаде Газе.

Израелска војска: Стотине Палестинаца кренуло ка јужној Гази

Израелска војска објавила је данас кратак видео-снимак из којег се може закључити да стотине становника Појаса Газе, неки са подигнутим рукама неки носећи беле заставе, одлази пешице ка јужном делу палестинске енклаве путем Салах ал Дин, пренео је "Тајмс оф Израел".

"Ако вам је стало до себе и својих најмилијих, идите на југ према нашим упутствима. Будите сигурни да су се лидери Хамаса већ побринули за себе", написао је портпарол ИДФ-а Авичај Адрае на арапском језику на свом налогу на мрежи Икс.

Он је навео да ће пут Салах ал Дин бити отворен за Палестинце у сврху евакуације у јужну Газу између 13 и 16 часова, преноси "Тајмс оф Израел".

У суботу, када је пут Салах ал Дин био отворен за хуманитарни коридор, ИДФ је саопштила да је Хамас наводно искористио ситуацију и лансирао минобацаче и противтенковске вођене ракете на трупе које раде на отварању пута за цивиле.

Израел и нуклеарно оружје: Шта знамо, а шта не

Постојање израелског нуклеарног програма је већ деценијама својеврсна "јавна тајна", а стручњаци процењују да Јерусалим располаже са 90-ак бојевих глава.

Израелски званичници то нити потврђују, нити негирају.

Прочитајте више у посебном тексту овде.

Бјелајац: Израел био "инфилтриран" у стварању Хамаса, напад можда стимулисан

Научни саветник и директор Института за новију историју Србије Миле Бјелајац оценио јe као лицемерну изјаву премијера Израела Бењамина Нетанијахуа да ће након уништења Хамаса понудити народу Газе "стварну будућност, будућност обећања и наде" и да је разлог за рат с Хамасом можда губитак кредибилитета израелског премијера у народу.

"Треба слушати и поруку генералног секретара УН да ово даље не може да се толерише. Стигле су и друге отворене поруке Израелу, међутим САД својим конкретним војним потезима још увек подржавају такву политику Нетанијахуа, који има велику опозицију у својој земљи. Демонстрације трају претходна четири месеца где он дневно губи на кредибилитету. Један од разлога за овај рат је можда у томе", рекао је он Бјелајац за Танјуг.

Он напомиње да је "Израел такође био инфилтриран у стварање Хамаса, због чега може да се сматра да је напад 7. октобра можда био стимулисан" имајући у виду да је Хамас, како је рекао, био средство да се својевремено саботира власт палестинске ослободилачке организације Јасера Арафата, и на Западној обали и на Појасу Газе, и да се коначно спроведе оно што је договорено у УН, а то је решење конфликта стварањем палестинске државе.

"Да ли је ово био планирани детонатор да би се увукао Иран у рат, да би се, поред Украјине, развукла ова коалиција која се одбрамбено спонтано формира између Русије, Ирана и Кине, па и Северне Кореје. Видим да та провокација, ако јесте, није профункционисала. За сада се Иран држи врло суздржано", навео је Бјелајац.

Он закључује да се, на крају, сви слажу вероватно у једном, а то је да не долази у обзир нека нова окупација Израела у смислу успостављања израелске власти у Појасу Газе, јер то није успело ни ранијим владама.

Турски парламент избацио "Кока-колу" и "Нестле" из свог ресторана због подршке Израелу

Турски парламент избацио је производе компанија "Кока-кола" и "Нестле" из менија скупштинског ресторана због њихове наводне подршке Израелу у сукобу у Гази, преноси Ројтерс.

"Одлучено је да производи компанија које подржавају Израел неће бити продавани у ресторанима, кафетеријама и чајџиницама унутар комплекса скупштине", наведено је у изјави у којој се не именују компаније. 

Извор из парламента, међутим, рекао је да су једини брендови који су уклоњени из менија напици "Кока-коле" и "Нестлеове" инстант кафе.

Портпарол израелске владе: Нема прекида ватре док се таоци не врате кући

Портпарол израелске владе Ејлон Леви поновио је да позиција Израела по питању прекида ватре у Појасу Газе остаје иста: нема прекида ватре док Хамас не врати таоце које је отео 7. октобра.

"Неће бити обуставе ватре која би оставила наше таоце у Гази, а Хамас на власти. Заборавите на то", истакао је Леви у интервјуу за "Дојче веле њуз".

Прекид ватре значио би да се Хамас извукао са убиством, додао је он.

"То би их оставило слободним да ураде то опет, овог пута са 240 талаца унутар Газе. А Хамас прети да ће поновити 7. октобар. Тако да нећемо пристати на прекид ватре док не остваримо своје ратне циљеве да уништимо Хамас како више никада не би могли да наштете нашим људима", рекао је Леви.

На прелазу Рафа чека се на нову евакуацију из Газе

На контролном пункту Рафа на граници Египта и Газе објављени су нови спискови страних држављана за евакуацију, преносе "РИА Новости"

Међу њима су држављани Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Филипина, Украјине, Молдавије, Канаде, Немачке и Румуније.

Високи комесар УН у посети Блиском истоку: Планирани разговори у Египту и Јордану

Високи комесар Уједињених нација за људска права Фолкер Тирк започео је данас петодневну посету Блиском истоку где ће разговарати са владиним званичницима и представницима цивилног друштва о кршењу људских права у Појасу Газе.

Тирк данас борави у посети главном граду Египта, Каиру, а према најавама обићи ће прелаз Рафа између те земље и Појаса Газе, пренео је Ројтерс.

Из Тиркове канцеларије саопштено је да ће он у четвртак посетити јорданску престоницу Аман, пренео је Ројтерс.

Кршења људских права су у основи заоштравања сукоба Израела са Хамасом и представљаће основу за проналажење решења за тај сукоб, рекао је Тирк, а цитира се у саопштењу Високог комесаријата УН за људска права.

Светска здравствена организација: Више од 160 здравствених радника погинуло на дужности

Портпарол Светске здравствене организације (СЗО) Кристијан Линдмајер изјавио је да је више од 160 здравствених радника страдало на дужности у Гази и позвао на укидање рестрикција на медицинску опрему.

Он је додао да део лекара у Гази обавља операције, укључујући и ампутације, без анестезије, пренео је Ројтерс.

"Више од 160 здравствених радника погинуло је на дужности збрињавајући повређене и погинуле. Ти људи одржавају здравствени систем својом посвећеношћу успевајући некако да одрже бар неки ниво рада", рекао је портпарол СЗО.

Израел: Гађани положаји Хезболаха у Либану

Израелске одбрамбене снаге гађале су ћелије Хезболаха на територији Либана, саопштила је израелска војска.

Како су навели, са гађаних положаја покушано је гранатирање делова израелске територије у Горњој Галилеји. 

Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари објавио је на друштвеној мрежи Икс да су положаји Хезболаха гађани како би се "уклонила претња". 

Израелска војска привремено отворила коридор за прелазак цивила на југ Газе

Израелске одбрамбене снаге отвориле су коридор за прелазак цивила са севера на југ Газе.

Како је објављено на њиховом налогу на друштвеној мрежи Икс на арапском језику, ИДФ ће дозволити прелазак између 10 и 14 сати. У објави у којој се уверава да су се "лидери Хамаса побринули за себе" грађани се позивају да ради своје безбедности, како се наводи, искористе ову прилику и крену на југ.  

"Многи од вас то раде у овом часу, што можете видети на приложеним фотографијама које су недавно снимљене. Ако вам је стало до себе и својих најмилијих, идите на југ према нашим упутствима", наводи се у објави на арапском ИДФ-а.

УНРВА: Трагедија колосалних размера

Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРВА) навела је да је ситуација у Гази, месец дана након почетка сукоба Израела и Хамаса, "трагедија колосалних размера".

У објави на друштвеној мрежи Икс, они су навели да је током месец дана људима широм Појаса Газе ускраћена помоћ, бомбардовањем се протерују из својих домова и убијају, а борба за воду и храну је свакодневна. 

"Искључења струје одсецају људе од њихових најмилијих и остатка света. Ово је насилно пресељење и хуманитарна трагедија колосалних размера", наводи УНРВА. 

Израелска полиција пуцала у Палестинку која је наводно носила нож

Израелска полиција ранила је Палестинку умотану у заставу Хамаса на контролном пункту Каландија близу Јерусалима, чиме је, како је саопштено из полиције, "осујећен терористички напад".

Портал "Тајмс оф Израел" преноси да је жена носила мали нож, као и да је ухапшена на лицу места и сада се налази у притвору.

Наводно, она је пешице дошла до контролног пункта и одбила да послуша упутства стражара и припадника граничне полиције, који су, према саопштењу полиције, "брзо реаговали отворивши ватру на њу, и неутралисали је".

Претресом њених ствари, пронађен је мали нож. Нико други није повређен у инциденту.

Гутереш: Газа постаје гробље за децу, потребан хитан хуманитарни прекид ватре

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је да Појас Газе постаје "гробље за децу" и поново позвао на хитан хуманитарни прекид ватре како би се пружила помоћ на угроженој територији.

"Морамо деловати сада како бисмо пронашли излаз из овог бруталног, ужасног, мучног ћорсокака уништења", рекао је Гутереш новинарима у УН и додао да "Газа постаје гробље за децу, на стотине девојчица и дечака, према извештајима, буде убијено или повређено сваког дана".

Опширније прочитајте у посебној вести.

Израелска војска: Заузет војни центар Хамаса у срцу Газе

Израелска војска преузела је контролу над војном испоставом Хамаса у срцу града Газе, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ.

Како су навели, пронашли су противтенковске лансере и ракете, оружје и обавештајне материјале на том месту.

ИДФ је додао да су израелски ратни авиони погодили ћелију од око 10 припадника Хамаса, а нападом су на терену управљали војници из бригаде "Нахал" који су идентификовали ћелију и координисали ваздушни напад на испоставу.

Војска је током ноћи гађала десетине положаја који су коришћени за гранатирање Израела, а поморске снаге су напале бројне циљеве Хамаса, користећи прецизно оружје, наводи ИД.

Војници су такође идентификовали борце Хамаса који су се забарикадирали у згради у близини болнице Ал-Кудс и за које је војска рекла да планирају напад на израелске копнене снаге.

Молитва код Зида плача за преминуле

У Јерусалиму је одржана верска комеморација поводом 30 дана од напада припадника Хамаса на Израел, у којем је убијено 1.400 људи, преноси "Гардијан".

Рођаци погинулих окупили су се испред Зида плача, са запаљеном свећом за сваку жртву, да обележе месец жалости код најсветијег места за Јевреје.

Испред огромне израелске заставе, главни војни рабин Шаи Абрамсон предводио је молитву за преминуле, која је укључивала благослов за безбедносне снаге које су "својим животима платиле за заштиту израелске земље", наводи британски лист.

Ово је прва верска комеморација организована на Зиду плача од 7. октобра.

Индонезија пориче да је њихова болница изграђена на врху тунела Хамаса

Индонезија је негирала јучерашњу израелску тврдњу да се болница изграђена у Појасу Газе коришћењем индонежанских средстава налази на врху мреже тунела Хамаса и да се налази у близини лансирне рампе за ракетне нападе на Израел.

Болница, која се налази у северној Гази у близини утврђене границе са Израелом, изграђена је од индонежанских добротворних фондова.

"Индонежанска болница у Гази је објекат који је изградио индонежански народ искључиво у хуманитарне сврхе и да служи медицинским потребама палестинског народа у Гази", наводи се у саопштењу индонезијског Министарства спољних послова које преноси "Тајмс оф Израел".

Минут ћутања у целом Израелу на дан напада Хамаса

У Израелу је данас дан жалости у знак сећања на страдале у нападу Хамаса у којем је пре тачно месец дана убијено више од 1.400 људи, већином цивили, а око 240 узето као таоци.

У 11 часова по локалном времену широм земље биће одржан минут ћутања, а локалне власти спустиће заставе на пола копља.

Комеморативне свечаности биће одржане и у школама и на универзитетима током целог дана, преноси "Тајмс оф Израел".

Касније поподне људи ће се окупити на градским трговима и другим централним местима како би запалили свеће у знак сећања на погинуле војнике и убијене цивиле.

У Тел Авиву, комеморација ожалошћеним породицама биће одржана са почетком у 18.30 часова у Хајхал ха Тарбуту, званично Аудиторијум Чарлса Бронфмана, уз наступ Израелске филхармоније.

У Јерусалиму ће са почетком у 19.30 часова бити одржан меморијални и протестни скуп ожалошћених породица. испред Кнесета. На крају службе, испред Кнесета ће бити постављен стални камп који ће предводити ожалошћене породице које захтевају нову владу, према организаторима.

Ал Џазира: Осам погинулих у нападу на болнички комплекс

У израелском ваздушном нападу на болнички комплекс "Насер" у Гази погинуло је најмање осам људи, известила је Ал Џазира,  а преносе "РИА Новости".

Како се додаје, у нападу је рањено десетине људи, подаци су палестинског Министарства здравља.

Напомиње се да је комплекс, који укључује дечије, офталмолошке и психијатријске болнице, као и специјализовану клинику, био изложен директним и индиректним ракетним нападима.

Поред тога, према Ал Џазири, најмање два Палестинца су убијена, а неколико других је повређено након одвојених напада израелских ваздушних снага у близини болница Камал Адван и Ал-Кудс у Гази.

Министарство одбране Израела: 70 камиона са хуманитарном помоћи ушло у Газу

Канцеларија координатора Владе Израела на палестинским територијама која делује у саставу Министарства одбране, објавила је на друштвеној мрежи Икс да је 70 камиона са хуманитарном помоћи проверено и ушло у појас Газе преко контролног пункта Рафа током претходног дана.

"Прегледано је 70 камиона који су превозили међународну хуманитарну помоћ и допремљено у Газу преко прелаза Рафа. У камионима су били лекови, храна и вода", наводи се у саопштењу канцеларије, а преносе "РИА Новости".

Црвени полумесец: Израелски удар 50 метара од болнице Ал-Кудс у Гази

У израелским ваздушним ударима погођена је у понедељак увече непосредна околина болнице Ал-Кудс у граду Гази, саопштио је Палестински Црвени полумесец.

"Израел је са две ракете погодио околину болнице Ал Кудс у Појасу Газе, отприлике 50 метара од капије болнице", наводи се у саопштењу, а преноси Си-Ен-Ен.