Свет

Гутереш: Газа постаје гробље за децу

Копнене операције Израелских одбрамбених снага и стално бомбардовање погађају цивиле, болнице, избегличке кампове, џамије, цркве, објекте УН, склоништа - нико није безбедан, поручио је генерални секретар УН
Гутереш: Газа постаје гробље за децуwww.globallookpress.com © © Saeed Jaras

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је да Појас Газе постаје "гробље за децу" и поново позвао на хитан хуманитарни прекид ватре како би се пружила помоћ на угроженој територији.

Коментари званичника УН уследили су након што су здравствене власти у Гази рекле да је број мртвих премашио 10.000 људи, а шефови свих главних хуманитарних организација УН дали су заједничку изјаву без преседана позивајући на прекид ватре.

"Морамо деловати сада како бисмо пронашли излаз из овог бруталног, ужасног, мучног ћорсокака уништења", рекао је Гутереш новинарима у УН, а преноси "Гардијан".

Он је додао да "Газа постаје гробље за децу, на стотине девојчица и дечака, према извештајима, буде убијено или повређено сваког дана".

Напори Савета безбедности УН да преговарају о договореној резолуцији којом се позива на прекид ватре су у ћорсокаку, а десет несталних чланица дају све од себе да постигну договор о формулацијама. Затим ће се извршити притисак да се спречи да једна од пет сталних чланица које имају право вета, највероватније САД или Русија, блокира текст, наводи британски медиј.

Гутереш је рекао да се дешавају јасна кршења међународног хуманитарног права. Он је додао да је УН потребно 1,2 милијарде долара да помогну у испоруци помоћи за 2,7 милиона људи у Гази и на Западној обали. У пракси мало ове помоћи може доћи до људи унутар Газе.

"Копнене операције Израелских одбрамбених снага и стално бомбардовање погађају цивиле, болнице, избегличке кампове, џамије, цркве и објекте УН, укључујући склоништа. Нико није безбедан", рекао је Гутереш новинарима.

Он је истакао да у исто време, Хамас и други милитанти, како је навео, користе цивиле као живи штит и настављају да неселективно лансирају ракете према Израелу.

Гутереш је рекао да је 89 људи који раде са палестинском агенцијом УН за избеглице (УНРВА) убијено у Гази, што је описао као највећи број страдалих хуманитарних радника УН, већи "него у било ком упоредивом периоду у историји наше организације".

У телефонском разговору у понедељак са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, амерички председник Џозеф Бајден је поновио позиве да заштити Палестинце, али је било мало знакова да се чују амерички позиви на уздржаност.

У међувремену, помоћ је поново почела да улази у Газу преко прелаза Рафа у Египту, рекао је Гутереш, али то још увек није довољно да се задовоље потребе.

"Кап помоћи не задовољава океан потреба. Сам прелаз Рафа нема капацитет за обраду камиона помоћи у потребном обиму", истакао је Гутереш.

Он је рекао да је нешто више од 400 камиона прешло у Газу у протекле две недеље, у поређењу са 500 дневно пре почетка сукоба, што представља у просеку 28 камиона дневно.

УН су прошле недеље саопштиле да је потребно више од једног граничног прелаза за испоруку помоћи Гази и да је Керем Шалом, који контролише Израел, једини опремљен з довољно камиона. Израел је одбио да отвори прелаз, рекавши да би то представљало безбедносни ризик.

image