Свет

Холандски ловци Ф-16 пребачени у Румунију, ускоро почиње обука украјинских пилота

Министарство одбране Холандије послало је у Румунију пет авиона америчке производње где ће НАТО војници обучавати Украјинце за управљање и одржавање ових летелица
Холандски ловци Ф-16 пребачени у Румунију, ускоро почиње обука украјинских пилотаGetty © Photo by USAF

Холандија је послала пет борбених авиона Ф-16 у Румунију где ће се украјински пилоти обучавати за коришћење ових ловаца америчке производње, саопштила је холандска министарка одбране Кајса Олонгрен.

Холандски авиони Ф-16 слетеће данас у ваздухопловну базу Фетешти у Румунији, где ће бити отворен центар за обуку украјинских пилота, написала је она на друштвеној прежи Икс.

Холандија и Данска су прве пристале да Украјини обезбеде ловце Ф-16. Бела кућа је потврдила да ће Украјина добити борбене авионе из трећих земаља када њени пилоти заврше обуку. Холандска министарка одбране Кајса Олонгрен обећала је раније да ће Холандија да пошаље између 12 и 18 ловаца.

Како је за "РИА Новости" рекао руски амбасадор у Хагу Александар Шулгин, Холанђани "затварају очи" пред чињеницом да ће слање њихових ловаца Ф-16 Кијеву додатно продужити сукоб у Украјини и донети још веће патње Украјинцима.

image