Свет

Савет безбедности УН данас о саботажи Северног тока

На захтев Москве биће одржане две седнице - о украјинском гранатирању Доњецка и оштећењу гасовода
Савет безбедности УН данас о саботажи Северног тока© Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Савет безбедности УН састаће се данас, како би разговарао о саботажи руских гасовода Северни ток, саопштила је стална мисија Бразила при УН.

"На захтев Руске Федерације биће одржан затворен састанак о питању гасовода Северни ток", саопштила је мисија.

Седница ће бити одржана након отворене седнице о Украјини, која је организована на иницијативу Русије због најновијег украјинског гранатирања Доњецка.

"Норд стрим АГ" је 27. септембра прошле године пријавио штету на линијама гасовода Северни ток и Северни ток 2. Шведски сеизмолози су 26. септембра снимили две експлозије на приобалним трасама гасовода. Руско тужилаштво покренуло је кривични поступак због акта међународног тероризма након оштећења гасовода.

Амерички истраживачки новинар Симор Херш објавио је 8. фебруара чланак у којем тврди, позивајући се на анонимне изворе, да су рониоци америчке морнарице поставили експлозивне направе испод гасовода Северни ток 1 и 2 под окриљем поморске вежбе БАЛТОПС у јуну 2022. Норвежани су даљински активирали бомбе три месеца касније. Према речима новинара, одлуку о спровођењу операције донео је лично амерички председник Џозеф Бајден, након девет месеци разговора са саветницима Беле куће за националну безбедност.

image