Свет

Слобода говора: Представнички дом цензурише посланицу због коментара о Израелу, Палестини и Бајдену

Чланица Представничког дома палестинског порекла Рашида Тлаиб нашла се на удару због својих критика Израела, али и америчког председника Џозефа Бајдена
Слобода говора: Представнички дом цензурише посланицу због коментара о Израелу, Палестини и Бајдену© Tanjug/AP Photo/Amanda Andrade-Rhoades

Представнички дом америчког Конгреса изгласао је да цензурише Рашиду Тлаиб, демократу из Мичигена и једину чланицу тог тела палестинског порекла, због њених коментара о рату Израела и Хамаса.

Двадесет двоје демократа се придружило републиканцима током гласања како би цензурисали Тлаиб и спречили је да "промовише лажне наративе" о нападу Хамаса 7. октобра и "позива на уништење Израела", преноси Ројтерс.

Иницијативу за гласање је поднео републиканац Ричард Макромик. Коначни резултат гласања био је 234 "за" и 188 "против" у корист цензуре.

Тлаиб је више пута осудила напад Хамаса, у ком је страдало око 1.400 људи, али је и критиковала америчку владу због подршке Израелу, у чијем је бомбардовању Појаса Газе погинуо десетак хиљада Палестинаца.

Чланови Конгреса су као један од разлога експлицитно навели видео који је Тлаиб окачила на друштвеним мрежама, а у ком се налази реченица "од реке до мора" - пропалестински поклич који многи Јевреји сматрају антисемитским и позивом на уништење Израела.

Како наводи Ројтерс, она је разбеснела и многе демократе када је у петак објавила видео у ком оптужује председника Џозефа Бајдена да подржава "геноцид над палестинским народом".

Тлаиб је током свог говора у Конгресу одбацила оптужбе за антисемитизам. "Ја сам Американка палестинског порекла у Конгресу, моја перспектива је сада потребнија него икада пре", изјавила је она.

"Моје критике су увек усмерене против израелске владе и акција (премијера Бењамина) Нетанијахуа. Идеја да је критика израелске владе антисемитизам је изузетно опасан преседан", додала је она.

Председавајући демократског кокуса у Представничком дому Пит Агилар рекао је да, иако се "изразито не слаже" са изјавама Рашиде Тлаиб о Бајдену, сматра да је њена цензура лош потез.

Симболични укор не носи конкретну казну. Иако је то раније била ретка мера коришћена против чланова Представничког дома, последњих година постаје све чешћа.

image