Свет

Хабек: Размере пропалестинских демонстрација у Немачкој су "неприхватљиве"

Муслимани у Немачкој се морају јасно дистанцирати од антисемитизма како не би угрозили сопствено право на толеранцију, рекао је заменик канцелара
Хабек: Размере пропалестинских демонстрација у Немачкој су "неприхватљиве"Getty © Sean Gallup/Getty Images

Немачка муслиманска заједница није учинила довољно да осуди палестинску милитантну групу Хамас, која је извела смртоносни напад на Израел 7. октобра, рекао је заменик немачког канцелара Роберт Хабек у видео обраћању.

"Размере исламистичких демонстрација у Берлину и другим градовима у Немачкој су неприхватљиве и захтевају оштар политички одговор", оценио је он.

Како је рекао, нека муслиманска удружења су се дистанцирала од Хамаса и "антисемитизма" са жељом за упуштање у дијалог, "али не сви."

"Неки су превише оклевали да то учине, а генерално их је било премало", додао је заменик канцелара.

Хабек је нагласио да муслимани који живе у Немачкој морају бити заштићени од "десничарског екстремистичког насиља", али да се истовремено "морају јасно дистанцирати од антисемитизма како не би угрозили сопствено право на толеранцију".

Он је такође осудио оне који су "умањивали значај" напада Хамаса, који је однео живот 1.400 Израелаца, углавном цивила, назвавши га "несрећним инцидентом".

Израел је на напад Хамаса одговорио ваздушним нападима на Газу и покренуо копнену инвазију. До сада је више од 9.000 људи убијено је у палестинској енклави, према локалној управи.

image