ИДФ потврдио "тактичке, локализоване" паузе; Бајден: Нема шансе за трајније примирје

Израел је синоћ извео ваздушни напад на војне локације на југу Сирије, ИДФ заузео упориште Хамаса у Појасу Газе

У Појасу Газе настављају се борбе између Израелских одбрамбених снага (ИДФ) и палестинске милитантне групе Хамас, која је 7. октобра напала Израел.

У нападу Хамаса погинуло око 1.400 Израелаца, док је њих више од 200 киднаповано. У ударима ИДФ-а на Појас Газе у последњих нешто више од месец дана живот је изгубило више од 10.000 Палестинаца, од којих су преко 4.300 деца.

Израелске снаге су пре нешто мање од две недеље започеле са копненим операцијама у Појасу, а неколико дана касније су са свих страна опколиле град Газу.

Према наводима ИДФ-а, у досадашњим копненим операцијама погинула су 34 израелска војника.

9. нов 2023 • 21:34

Јемен: Наше снаге ће наставити да спроводе војне операције у знак подршке Палестинцима

Портпарол јеменске војске бригадни генерал Јахја Сари изјавио је да је "Јемен испалио серију балистичких пројектила на различите осетљиве циљеве ционистичког непријатељског ентитета на југу окупиране Палестине".

"Операција је успешно остварила своје циљеве и резултирала директним губицима на наведеним циљевима, упркос непријатељској тајности. Наше снаге ће наставити да спроводе војне операције у знак подршке угњетавању палестинског народа све док израелска агресија у региону не престане", рекао је Сари.

Према различитим проценама, од 4 до 11 пројектила је достигло своје предвиђене циљеве, потврђено је да је оборено од три до пет ракета.

Ердоган и Раиси о ситуацији у Гази

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарао је данас са иранским колегом Ебрахимом Раисијем о хуманитарној кризи која је резултат израелских напада на Појас Газе, као и о низу билатералних и регионалних тема, пренела је Анадолија.

Дирекција за комуникације Председништва Туркске саопштила је да су се Ердоган и Раиси састали на маргинама 16. самита лидера земаља Организације за економску сарадњу у Ташкенту, главном граду Узбекистана.

"Током састанка разговарано је о хуманитарној кризи која је настала као резултат израелских напада на Газу и корацима које треба предузети за решење, као и о билатералним односима Турске и Ирана и регионалним питањима", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је Ердоган рекао да ће "окончање израелских напада допринети регионалном и светском миру".

Он је рекао и да Организација исламске сарадње треба да уложити напоре да дође до праведног решења на предстојећем ванредном самиту.

Осамнаест Палестинаца убијено током израелске рације на Западној обали

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су убиле осамнаест Палестинаца и раниле неодређени број током вишечасовне дневне рације на град Џенин и избеглички камп на окупираној Западној обали.

Израелски војници су убили још четири Палестинца у одвојеним инцидентима широм Западне обале, саопштило је палестинско министарство здравља, након што је раније саопштило да је 15 Палестинаца убијено након напада израелских снага на град Џенин и у другим палестинским градовима, преноси "Гардијан".

Црвени крст накратко обуставио превоз рањених након што је конвој камиона доспео под ватру у Гази

Међународни Црвени крст је привремено зауставио превоз пацијената након што је конвој камиона доспео под ватру у Гази, пренео је Ројтерс.

Вилијам Шомбург, шеф канцеларије те организације у Гази је у коментарима за британску агенцију назвао инцидент "дубоко забрињавајућим".

"[Међународни комитет Црвеног крста] (МКЦК) био је на мети прекјуче, и то је неприхватљиво", рекао је Шомбург.

Шомбург је Ројтерсу потврдио да је организација паузирала превоз пацијената у среду, али је од тада наставила да доводи пацијенте на египатски гранични прелаз.

Израел оборио пројектил изнад Црвеног мора који је ишао Еилату

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је систем противваздушне одбране "Ероу" пресрео пројектил лансиран изнад Црвеног мора према Еилату.

Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари наводи да је систем противваздушне одбране великог домета пресрео ракету "земља – земља", али нема извештаја о повређенима или штети у Израелу, пренео је "Тајмс оф Израел".

Прошле недеље, "Ероу" је такође оборио балистички пројектил, који су јеменски Хути испалили на Еилат, најјужније израелско место.

Оборен дрон у близини ирачке ваздушне базе у којој су америчке снаге

Одбрамбени системи у ирачкој ваздушној бази Аин ел Асад, у којој се налазе америчке снаге, оборили су данас наоружани дрон, саопштила су два извора из ирачке војске.

Како се наводи, беспилотна летелица пресретнута је у близини базе, а жртава није било, пренео је Ројтерс.

Наоружани дрон гађао је синоћ и базу Ел Харир у северном Ираку у којој се налазе америчке снаге, објавио је Ројтерс, позивајући се на неименоване изворе.

Британска агенција јавља и да су се огласиле сирене за ваздушну опасност у амбасади Сједињених Америчких Држава у Багдаду.

ИДФ: Нема примирја, то су тактичке, локализоване паузе за хуманитарну помоћ

Портпарол ИДФ-а потврђује да војска планира само "тактичке, локализоване паузе за хуманитарну помоћ, које су ограничене у времену и подручју", као одговор на наводе Беле куће да ће Израел спроводити дневне, четворочасовне хуманитарне паузе широм северне Газе.

Потпуковник Ричард Хехт рекао је новинарима да су планиране паузе наставак политике израелског хуманитарног коридора, преноси "Тајмс оф Израел".

"Нема прекида ватре, понављам, нема примирја. Ово што радимо, тај четворочасовни оквир, то су тактичке, локалне паузе за хуманитарну помоћ", рекао је Хехт.

ПЛО спремна да руководи Газом после рата ако се САД посвете решењу две државе

Генерални секретар матичне Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) Хусеин ел Шеик рекао је администрацији америчког председника Џозефа Бајдена прошле недеље да је та организација спремна да преузме послератну улогу у управљању појасом Газе ако се Вашингтон посвети "пуноправном решењу две државе за окончање израелско-палестинског сукоба ", преноси "Њујорк тајмс".

Он је рекао је да Рамала тражи "озбиљну америчку иницијативу која би приморала Израел да је се придржава, да јој се посвети. Ова садашња америчка администрација је способна да то уради."

Ел Шеик напомиње да такво решење мора укључивати повлачење Израела са Западне обале и решавање статуса источног Јерусалима.

Он тврди да такав договор не би био могућ под премијером Бењамином Нетанијахуом или његовом садашњом владом.

Извор за Си-Ен-Ен: Израел ће организовати хуманитарне паузе у борбама за поједине области Газе

Високи израелски званичник рекао је да да ће "тактиче локализоване паузе" ступити на снагу у одређеним областима, које ће бити обавештене неколико часова пре него што пауза почне, након чега ће моћи да изађу из скровишта и добију помоћ, јавља Си-Ен-Ен.

Паузе ће се спроводити и у јужној Гази, додаје неименовани извор америчке мреже.

Упитан када ће почети ове паузе, званичник је рекао: "Веома ускоро."

Гранични прелаз Рафа отворен за евакуацију ограниченог обима

Гранични прелаз Рафа између Газе и Египта отворен је данас како би се омогућила евакуација повређених Палестинаца и носилаца страних пасоша након једнодневне суспензије.

Неколико десетина страних држављана и 12 рањених могли су да пређу границу у четвртак, јавио је Ројтерс, позивајући се на египатске безбедносне и медицинске изворе.

Ограничене евакуације кроз прелаз настављене су након што је прелаз затворен у среду због онога што је амерички Стејт департмент назвао неодређеним "безбедносним околностима".

Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице тражи скоро пола милиона долара за помоћ Гази

Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРBА) саопштила је данас да тражи 481 милијарду долара за Појас Газе као одговор на "невиђено пустошење" те области и све веће потребе људи на окупираној Западној обали, пренео је Ројтерс.

"Месец дана након тешке опсаде и бруталног рата, хуманитарне потребе у Појасу Газе су велике и расту из часа у час", рекао је директор УНРBА Филип Лазарини.

УНРВА је додала да би новац био искоришћен да се обезбеди основна помоћ у виду хране, воде, склоништа за 1,6 милиона људи у Гази, као и да се обезбеди основна медицинска помоћ за људе на Западној обали.

Исламски џихад саопштио је да је спреман да ослободи два израелска таоца

Војно крило палестинског Исламског џихада, Бригаде Ел Кудс, саопштило је да је спремно да ослободи два таоца у Гази ако услови на терену то дозволе.

Портпарол Бригада Ел Кудс рекао је да је спреман да ослободи два израелска таоца, жену и дечака, из хуманитарних и медицинских разлога.

Он је додао да ће иницијатива бити спроведена када се мере испуне, преноси "Тајмс оф Израел".

Председник Кипра представио план за поморски хуманитарни коридор ка Гази

Председник Кипра Никос Христодулидес је у четвртак на међународној хуманитарној конференцији у Паризу представио детаље свог плана за успостављање морског коридора за хуманитарну помоћ за Газу.

"Припремили смо предлог за успостављање поморског коридора за несметане, безбедне и редовне испоруке хуманитарне помоћи са Кипра у појас Газе. Газа се налази 100 наутичких миља од Кипра, што је веома близу", рекао је Христодулидес на помоћи Гази. конференција у Паризу.

Христодулидес је своју иницијативу за отварање хуманитарног коридора у Црном мору изнео током Самита ЕУ у Бриселу, који је одржан од 26. до 27. октобра.

Нетанијахуов кабинет одбацио наводе Беле куће о дневним четворочасовним паузама

Кабинет премијера Бењамина Нетанијахуа одбацила је извештаје о наводима Беле куће да је Израел пристао на дневне четворочасовне хуманитарне паузе у северној Гази почевши од данас.

Израелске одбрамбене снаге су протеклих дана ионако обустављале борбу на неколико сати сваког дана како би омогућиле десетинама хиљада становника града Газе да се евакуишу на југ Појаса, пише "Тајмс оф Израел".

Борбе се настављају и неће бити прекида ватре без ослобађања заробљеника, наводи се у саопштењу кабинета премијера.

Бајден: Нема шансе за трајније примирје у Гази

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је новинарима да је замолио премијера Бењамина Нетанијахуа да пристане на хуманитарну паузу у борбама у Гази која ће трајати дуже од три дана.

Упитан да ли је фрустриран Нетанијахуом, који тек треба да одговори на позиве, Бајден одговара: "Треба му мало дуже него што сам се надао."

Бајден је истом приликом рекао да "нема шансе" за трајније примирје, пише "Тајмс оф Израел".

Херцог: Не постоји реална понуда Хамаса о ослобађању талаца

Израел није добио значајну понуду од Хамаса о споразуму о ослобађању талаца, рекао је председник Исак Херцог, одбацујући извештаје о предстојећем договору.

"Не постоји прави предлог који би био одржив са Хамасове стране по овом питању. Иако постоји много, много људи који су трећа лица која шаљу оптимистичне поруке у медијима, ја директно кажем: према мојим сазнањима, до сада нема значајних информација које указују на било какву реалну понуду", рекао је Херцог у интервјуу за "Ен-Би-Си Њуз" у четвртак.

Претходно су медији известили да Израел разматра предлог Египта и Катара за хуманитарну паузу у замену за ослобађање талаца.

Извор је за АФП у среду рекао да Катар посредује у преговорима између Израела и Хамаса о потенцијалном ослобађању 10-15 талаца у Гази у замену за хуманитарну паузу у борбама.

Други извор је рекао да су у току разговори о ослобађању десетак талаца, укључујући шест Американаца, у замену за тродневни прекид ватре.

Шеф политбироа Хамаса допутовао у Египат

Шеф политбироа Хамаса Исмаил Ханије допутовао је у посету Египту, саопштио је покрет у четвртак.

Делегација покрета састала се са директором египатске Опште обавештајне службе Абасом Камелом, а разговарало се о актуелној ситуацији у Појасу Газе, саопштио је Хамас и додао да су у његовој делегацији и шеф покрета ван Палестине Калед Машал и члан из политбироа покрета, Кхалил ел Хаја.

Саудијска Арабија послала авион с 35 тона хуманитарне помоћи у Египат

Саудијска Арабија послала је у Египат авион са 35 тона хуманитарне помоћи за становништво Газе, саопштио је у четвртак Центар за хуманитарну помоћ краљ Салман ("КСрилиф").

"Први саудијски хуманитарни авион полетео је данас са међународног аеродрома Краљ Калид у Ријаду, на путу ка међународном аеродрому Ел Ариш у Египту; у припреми за транспорт помоћи погођеним људима унутар Појаса Газе“, наводи се у саопштењу центра до којег је дошао "Спутњик".

Неколико сати касније, саудијска хуманитарна агенција јавила је на друштвеним мрежама да је авион стигао.

"Гардијан": Израел почиње свакодневне четворочасовне паузе у борбама на северу Газе

Израел ће почети да примењује четворочасовне паузе у борбама сваког дана у северном појасу Газе, саопштила је Бела кућа, преноси "Гардијан".

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је да ће одлука бити објављена три сата раније.

"Израелци су нам рекли да неће бити војних операција на овим просторима током трајања паузе и да тај процес почиње данас", рекао је он.

Министарство здравља у Гази: Дечија болница Ел Наср под сталним ударима

Дечија болница Ел Наср у Појасу Газе подложна је сталном гранатирању, а животи деце су угрожени, саопштио је представник Министарства здравља у енклави Ашраф ел Кудра на Телеграм каналу ресора.

"Дечија болница Ел Наср је више пута гранатирана и животи деце, особља и расељених су угрожени", наводи се у саопштењу. Ел Кудра је такође приметио да због гранатирања кола хитне помоћи не могу да стигну до болнице да евакуишу жртве.

Бела кућа: Удари САД у Сирији имају за циљ одвраћање група које подржава Иран

Амерички војни удари у Сирији имају за циљ уништавање наоружања и одвраћање сепаратистичких група које подржава Иран, да гађају америчко особље у региону након почетка сукоба између Израела и Хамаса, саопштено је данас из Беле куће.

Коментаришући јучерашње ударе снага САД на складиште оружја у источној Сирији, за које је Пентагон рекао да га користе Корпус гарде исламске револуције (ИРГЦ) и придружене групе, портпарол Беле куће Џон Кирби рекао је да је нападима послат снажан сигнал одвраћања.

"Знамо да је то имало практичан утицај на њихову способност да наоружају ове групе, али и да пошаљу снажан сигнал одвраћања. Ове групе морају да направе избор: ако желе да наставе да нападају наше трупе у Ираку и Сирији, онда ће морати да се суоче са последицама због тога", рекао је Кирби.

ММФ: Израелско-палестински сукоб повећава ризике за светску економију

Израелско-палестински сукоб повећава неизвесност и ризике за глобалну економију, изјавила је у четвртак извршни директор Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгијева.

"Конфликт Израел-Газа додаје неизвесност и ризике", рекла је она током говора на истраживачкој конференцији ММФ-а, мислећи на претње глобалној економији.

Георгиева је напоменула да се после пандемије вируса ковид 19 и сукоба у Украјини, глобална економија суочава са све више "катастрофа које настављају да расту и постају све теже", преносе РИА Новости.

"Ови шокови су допринели кризи трошкова живота која је тешко погодила сиромашне", додала је она.

ИДФ: Војска дејствује у "војној четврти" Хамаса у граду Гази

Израелске одбрамбене снаге кажу да њихова 162. дивизија дејствује у Хамасовој "војној четврти" у граду Гази.

Према ИДФ-у, такозвана војна четврт, која се налази поред болнице Шифа, представља "срце" Хамасових обавештајних и оперативних активности, а локације у тој области коришћене су за планирање и припрему напада 7. октобра, преноси "Тајмс оф Израел".

ИДФ наводи да су трупе пронашле обавештајне материјале, тунеле, фабрике оружја и позиције за лансирање противтенковских ракета.

У том кварту се налазе "стратешке" локације Хамаса, укључујући штаб за обавештајну и противваздушну одбрану, канцеларије политичких бироа и полицијска станица, наводи се у саопштењу.

Премијер Палестине: Израел води рат против Палестинаца, а не Хамаса

Палестински премијер Мохамед Штаје рекао је у четвртак да Израел не води рат против Хамаса већ против палестинског народа.

"Оно што Израел ради није рат против Хамаса, то је рат против целог палестинског народа", рекао је Штаје на хуманитарној конференцији за народ Газе у Паризу, преноси "Спутњик".

Текући рат кошта Израел 600 милиона долара недељно

Одсуство многих радника са посла због текућег рата са Хамасом кошта израелску економију око 600 милиона долара, односно око 6 одсто БДП-а недељно, према извештају Банке Израела, преноси "Тајмс оф Израел".

У САД забележен "страшан" пораст исламофобије од ескалације сукоба Хамаса и Израела

Савет за америчко-исламске односе (ЦАИР) документовао је "страшан" пораст пријављених инцидената мотивисаних антимуслиманским предрасудама од ескалације између Израела и Хамаса, објавила је организација у четвртак.

Највећа организација за права муслимана у земљи саопштила је да је примила 1.283 захтева за помоћ и извештаје о антимуслиманским предрасудама од 7. октобра, док је током 2022. године у просеку примала 406 притужби месечно, а што представља скок од 2016 одсто, саопштила је организација, преноси "Си-Ен-Ен".

Шеф Мосада се састао са директором ЦИА и премијером Катара у Дохи

Шеф Мосада Дејвид Барнеа се наводно састао са директором ЦИА Вилијамом Бернсом и премијером Катара Мохамедом бин Абдулрахманом бин Јасимом ел Танијем у Дохи како би разговарали о појединостима споразума са Хамасом о ослобађању талаца и паузирању борби.

Разговарало се и о уласку хуманитарне помоћи у Газу, преноси Ројтерс, позивајући се на неименовани извор информисан о састанку.

ИДФ: На Израел испаљена ракета из Либана, трупе погодиле две мете Хезболаха

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су погодиле два одељења противтенковских вођених ракета Хезболаха у јужном Либану, у близини војне базе Биранит и северне заједнице Јифтах.

У саопштењу се наводи и да су оперативци Хезболаха раније данас отворили ватру на беспилотну летелицу ИДФ-а изнад подручја планине Дов.

Као одговор, друга летелица је погодила извор ватре, а артиљерија је гранатирала то подручје, наводи ИДФ.

У међувремену, противтенковска ракета је испаљена из јужног Либана на базу Мицпе Ади, у близини Маргалиота.

ИДФ је навео да одговара артиљеријским гранатирањем.

Министарство здравља у Гази: Од 7. октобра убијено најмање 10.812 Палестинаца, од чега 4.412 деце

Најмање 10.812 Палестинаца, укључујући 4.412 деце, убијено је у израелским нападима на Газу од 7. октобра, саопштило је министарство здравља у Гази, преноси "Гардијан".

МСП Русије: Изјава израелског министра потврђује да Тел Авив има нуклеарно оружје

Изјава израелског министра потврђује да Израел има нуклеарно оружје, због чега је хитно потребно створити зону слободну од таквог оружја на Блиском истоку, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Раније је министар за питања Јерусалима и наслеђа Амихај Елијаху назвао бацање атомске бомбе на Газу "једном од могућности", преносе РИА Новости.

Израел: Експлозија у Еилату, оштећена локална школа

Велика експлозија догодила се данас у најјужнијем израелском граду Еилату.
На снимцима са лица места види се да је у експлозији оштећена лакална школа, пренео је "Тајмс оф Израел".

За сада нема извештаја о евентуалним жртвама.

Полиција је навела да истражује експлозију као "безбедносни инцидент".

На снимцима надзорних камера у близини школе чује се зујање, вероватно од дрона, пре експлозије.

Столтенберг: Чланице НАТО-а подржавају хуманитарне паузе у Гази

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је данас да чланице војне алијансе подржавају хуманитарне паузе како би се омогућила испорука помоћи у Појас Газе услед погоршања хуманитарне кризе у тој области.

Он је истакао да мора да се поштује међународно право, као и да је потребно заштитити цивиле.

"Рат у Гази не сме да се претвори у велики регионални сукоб", поручио је Столтенберг, додавши да Иран и либанска милитантна група Хезболах морају да остану "подаље од ове борбе".

Бербок путује на Блиски Исток

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок посетиће Уједињене Арапске Емирате, Саудијску Арабију и Израел на путу по Блиском истоку који почиње у петак, саопштено је из њеног ресора.

Од 7. октобра у Појасу Газе погинуло 99 чланова Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама

Генерални комесар Агенције Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (УНРWА), Филипе Лазарини, изјавио је данас да је од 7. октобра погинуло 99 чланова особља те агенције у Појасу Газе.

Лазарини је навео да је ограничавање испорука хране, воде и лекова "колективно кажњавање", указујући да убиство хиљада деце "не може да буде колатерална штета", преноси "Ал Џазира".

Лазарини је истакао да терање милион људи да напусте своје домове и концентришу се у подручјима у којима не постоји адекватна инфраструктура, представља "присилно расељавање".

Галант: Израел у продуженом рату, морамо обезбедити нормалан живот Израелцима

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је данас да је Израел у "продуженом рату".

"'Морамо да решавамо ствари брзо, по цену да то не урадимо савршено", рекао је Галант током састанка са комитетом за економију током ванредног стања, који укључује представнике владе и локалне званичнике, преноси "Тајмс оф Израел".

Истакао је да је војни план био да се заустави ракетна паљба палестинске милитантне групе Хамас, како би могао да се настави јавни и цивилни живот Израелаца у близини Појаса Газе.

"Јесмо у продуженом рату, а питање израелске цивилне економије главни је фактор у управљању ратом", рекао је Галант и додао да ће Израел у наредном периоду да ради са проширеном буџетском политиком и да се скрате дуготрајни административни послови.

Навео је да је копнена операција ИДФ-а у Гази "сузбија значајан део претње домаћем фронту. Ракетна ватра Хамаса ових дана углавном покушава да поремети рутину нормалног живота".

"Морамо се побринути да грађани буду сигурни да им се омогући да имају непрекидну дневну рутину", додао је Галант.

Становници северне Газе евакуишу се на југ дуж отвореног хуманитарног коридора

Стотине Палестинаца напуштају домове на северу Газе прелазећи на југ одлазећи пред нападима израелских снага.

Кремљ: Посета Абаса Москви се одлаже

Портпарол Кремља Дмитриј Песков данас је изјавио да се посета палестинског лидера Махмуда Абаса Руској Федерацији одлаже.

Он је додао да се контакт ипак наставља, али да се за сада не зна када би посета могла бити организована. 

Западна обала: У израелским нападима на Џенин погинуло седам Палестинаца

Најмање седам Палестинаца је погинуло, а 13 рањено у нападу израелских снага на град Џенин и избеглички камп на окупираној Западној обали, саопштило је данас Палестинско министарство здравља.

Израелска војска саопштила је да спроводи рације против терориста у Џенину, али није изнела више детаља, пренео је Ројтерс.

Мишел: Израел ће бити изолован ако не буде поштовао међународно право

Израел ће бити изолован ако не престане да крши међународно право у Појасу Газе, рекао је председник Европског савета Шарл Мишел на ТВ каналу "Франс 2" .

"Сви саветујемо Израелу да се придржава правила међународног права у спровођењу своје одбране. Израел не жели да у неком тренутку буде изолован од међународне заједнице. Због тога је важно да Израел води рачуна о правилима", рекао је он.

Он је напоменуо да потпуна блокада целог Појаса није у складу са међународним правом, као и да мора да се обезбеди заштита цивила.

Мишел је нагласио да је "апсолутни приоритет" ЕУ решавање палестинско-израелског сукоба путем решења две државе. Он је напоменуо да би ЕУ требало да организује међународну конференцију о овом питању.

Захарова: Москва шокирана изјавом израелског амбасадора о евакуацији Руса из Газе

Москва је била шокирана изјавом израелског амбасадора да би за усаглашавање списка Руса за евакуацију из Газе могло проћи и до две недеље, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Листе за евакуацију Руса су спремне и предате свима који се баве овим питањима у региону, истакао је представник МИП-а.

Израелска војска: Убијен командант ракетних јединица Хамаса

Израелска војска тврди да је убила Ибрахима Абу-Магсиба, једног од команданта Хамаса, који је био одговоран за руковођење јединицама противтенковских вођених ракета (АТГМ) те милитантне групе у централној Гази.

У заједничком саопштењу са безбедносном агенцијом Шин Бет, војска је навела да је Абу-Магсиб управљао и извео бројна лансирања противтенковским ракетама на израелске цивиле и војнике, преноси "Тајмс оф Израел".

Израелска војска је у одвојеном саопштењу навела да су снаге морнарице данас напале Хамасове лансирне АТГМ положаје у Појасу Газе.

Раиси: Међународна заједница би требало да предузме кораке како би се окончала агресија на Газу

Међународна заједница би требало да предузме озбиљне кораке како би окончала израелску агресију на Појас Газе, изјавио је ирански председник Ебрахим Раиси на заједничкој конференцији за новинаре са председником Таџикистана Емомалијем Рахмоном.

Раиси је рекао да су "сви савесни људи" дубоко забринути због судбине потлачених Палестинаца у Гази.

Он је поновио да је Палестина питање од интереса за човечанство уопште, а посебно за муслимане.

Ирански председник је нагласио да постоји глобална народна воља да се оконча блокада Појаса Газе, испоручи хуманитарна помоћ тамошњем народу и обнове палестинска права.

Ердоган: Израел руши све хуманитарне вредности

Израел "руши све хуманитарне вредности" док наставља напад на Газу, у којем је од 7. октобра убијено више од 10.000 људи , рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

"Израел наставља да бомбардује школе, џамије, цркве, болнице, уништавајући све хуманитарне вредности", рекао је Ердоган и додао да су 73 одсто убијених жене и деца.

Он је додао да је Турска уз помоћ Египта послала 10 авиона са 230 тона хуманитарне помоћи на аеродром Ел Ариш за Газу.

Пентагон: Хути оборили амерички дрон недалеко од обале Јемена

Јеменски Хути су оборили амерички осматрачки дрон недалеко од обале те земље, тврди Пентагон.

Анонимни званичници америчког Министарства одбране су за "Њујорк тајмс" потврдили да је дрон "MQ-9 рипер" оборен, али нису појаснили да ли је он био наоружан и где је летео.

Прочитајте више у одвојеној вести овде.

ИДФ отвара нови коридор за избеглице од севера ка југу Газе

Портпарол ИДФ-а на арапском језику, потпуковник Авикај Адраи, најавио је да ће Израел поново отворити коридор за цивиле из Газе, како би са севера појаса побегли на југ.

Портпарол је на Иксу написао да ће Израел отворити улицу Салах-ал-Дин за саобраћај ка југу између 10 и 16 часова.

Ранијих дана коридор је отворен само четири сата. Он каже да је јуче око 50.000 становника Газе искористило ту руку како би се упутило ка јужној Гази, наводи "Тајмс оф Израел".

У току преговори о тродневном прекиду ватре у Појасу Газе

У току су преговори за постизање тродневног "хуманитарног" прекида ватре у Појасу Газе, у сукобу између Израела и Хамаса, који би подразумевао и пуштање одређеног броја талаца који држе палестински милитанти, преноси "Гардијан" позивајући се на америчке медије.

Неименовани званичници из Египта и Уједињених нација, као и западни дипломата, саопштили су агенцији АП да пауза о којој се преговара подразумева и ослобађање десетак израелских талаца које држи Хамас.

Споразум би омогућио улазак веће количине хуманитарне помоћи и ограничене количине горива у Појас Газе.

Посредници споразума су Катар, Египат и САД, саопштили су званичници и дипломата.

Један од египатских званичника је навео да се о детаљима споразума ове недеље разговарало у Каиру, са шефом ЦИА-е и израелском делегацијом.

Исти званичник је рекао да посредници завршавају нацрт споразума.

Високи амерички званичник саопштио је да администрација председника Џозефа Бајдена није навела никакав конкретан временски оквир за прекид израелских војних операција, али је предложила да Израел размотри везивање дужине паузе са ослобађањем одређеног броја талаца.

Ако би се постигао договор о трајању прекида ватре и броју талаца који треба да буду ослобођени, и ако он буде успешно спроведен, иста формула би се могла поново размотрити за додатне паузе и ослобађања, саопштио је амерички званичник, преноси "Гардијан".

Деца оболела од рака из Газе одлазе у Турску

Турски министар здравља Фахретин Коџа каже да се договорио са израелским колегом о пребацивању деце оболеле од рака из Појаса Газе у Турску.

"У разговору са израелским министром здравља сам нагласио да су деца веома осетљива тема и да ту нема шта да се негира. Потврдио је то. Договорили смо се о безбедном трансферу пацијената у Турску. Почећемо са превозом деце оболеле од рака у Турску што је пре могуће", наводи министар.

Како је раније говорио, Анкара и Каиро раде на трансферу хиљада болесника и рањених из Газе у Египат преко контролног пункта Рафа. Египат је дао дозволу да два турска брода са теренским болницама уђу у његове луке за лечење рањених у Гази.

Хилари Клинтон: Израелу и Палестини треба ново руководство

Некадашња државна секретарка САД Хилари Клинтон рекла је да је Израелу и Палестини потребно ново руководство како би имали шансу за постизање мировног споразума.

"Потребно је да створимо окружење у ком ће постојати шанса за оживљавање мировног процеса. Сматрам да постоји потреба за новим руководством у Израелу и Палестини, како би било шансе за постизањем мировног споразума, поготово решења две државе", изјавила је она на економском форуму у Сингапуру.

Медији: Египат одбио предлог ЦИА да привремено управља Појасом Газе после рата

Египатски председник Абдел-Фатах ел-Сиси је наводно одбио предлог директора америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијема Бернса да Каиро преузме привремено безбедносно управљање у Појасу Газе после рата, док Палестинска управа не буду спремна да преузму власт, преноси "Тајмс оф Израел" позивајући се на америчке медије.

Сиси је саопштио Бернсу да Египат неће играти улогу у елиминисању Хамаса, који држи власт у Појасу Газе, пошто су палестински милитанти допринели да египатска граница са енклавом буде релативно мирна последњих година, саопштили су за "Волстрит џорнал" високи египатски званичници под условом анонимности.

Египатски председник и директор Централне обавештајне агенције састали су се у уторак у Каиру, да би разговарали о војној операцији Израела у Појасу Газе, саопштено је из египатског председништва.

Сиси је током састанка поновио позив на хитан прекид ватре како би се заштитили цивили и на "неометан проток хуманитарне помоћи", саопштио је портпарол египатског председника.

Израел гађао циљеве на југу Сирије

Израел је синоћ извео ваздушни напад на војне локације на југу Сирије, наневши материјалну штету, јављају сиријски државни медији.

Новинска агенција Сана навела је, позивајући се на војне изворе да се израелски ваздушни напад догодио око 22:50 из правца Балбека у Либану.

Верује се да су напади били усмерени на базу противваздушне одбране сиријске војске и радарску станицу у Тел Кулаибу и Тел Масеху у провинцији Свеида на југозападу Сирије, пренео је Ројтерс.

Израел је у последњих месец дана неколико пута бомбардовао циљеве у Сирији, а због напада су два главна аеродрома у тој земљи, у Дамаску и Алепу неколико пута у две недеље били ван функције.

ИДФ: Након десеточасовних борби заузето кључно упориште Хамаса

ИДФ су саопштиле да су трупе пешадијске бригаде Нахал заузеле упориште Хамаса, познато као тачка 17, у западној Џабалији после 10 сати борбе.

ИДФ каже да су се војници борили против Хамаса и оперативаца Исламског џихада, који су били и "изнад земље и у подземним тунелима", преноси "Тајмс оф Израел".

Према ИДФ-у, током борби је убијено на десетине терориста.

Наводи се и да су трупе пронашле много оружја и откриле тунелске шахтове, укључујући и једну која се налази у близини вртића који је водио до "велике подземне руте".

Војници су такође пронашли "значајне" борбене планове Хамаса, додаје ИДФ.

Шесторо Палестинаца погинуло у нападу недалеко од Кан Јуниса

Како наводи палестинска новинска агенцији Вафа, екипе цивилне одбране и хитне помоћи извукле су тела шест особа убијених након израелског напада на стамбену зграду у граду Бани Сухаила, источно од града Кан Јуниса у јужној Гази.

Рањени у нападу пребачени су на лечење у болницу Насер.