Свет

Пентагон: Хути оборили амерички дрон недалеко од обале Јемена

Пентагон је у среду саопштио да је од 17. октобра забележен најмање 41 напад на америчке снаге у Сирији и Ираку од стране група блиских Ирану
Пентагон: Хути оборили амерички дрон недалеко од обале ЈеменаGetty © Isaac Brekken

Јеменски Хути су оборили амерички осматрачки дрон недалеко од обале те земље, тврди Пентагон.

Анонимни званичници америчког Министарства одбране су за "Њујорк тајмс" потврдили да је дрон "MQ-9 рипер" оборен, али нису појаснили да ли је он био наоружан и где је летео.

Како наводи амерички лист, реч је о новој ескалацији између САД-а и група блиских Ирану у Јемену, Ираку и Сирији.

Ратни брод америчке морнарице у северном делу Црвеног мора 19. октобра је оборио је четири крстареће ракете и више од двадесетак дронова лансираних из Јемена, за које је Пентагон рекао да су можда били усмерени ка Израелу.

Хути тврде да су покушали да нападну југ Израела 31. октобра, када су објавили да су лансирали "велику серију" балистичких и крстарећих пројектила, као и дронова, ка израелским циљевима.

Израелска војска је саопштила да је њен систем противваздушне одбране пресрео пројектил земља-земља испаљен ка Израелу "из области Црвеног мора".

Они тврде да су пресрели и друге "претње из ваздуха" у тој области, од којих ниједна није ушла на територију Израела.

Пентагон је у среду саопштио да је од 17. октобра забележен најмање 41 напад на америчке снаге у Сирији и Ираку од стране група блиских Ирану, пише "Њујорк тајмс".

Најмање 46 америчких војника је повређено, од којих је 25 задобило повреде мозга, саопштило је америчко Министарство одбране.

image