Свет

Немачка повлачи системе "патриот" из Пољске у складу са ранијим плановима

Немачки "патриоти" ће се, након годину дана, вратити у своју матичну земљу
Немачка повлачи системе "патриот" из Пољске у складу са ранијим плановимаGetty © Peter Mueller/Bundeswehr

Немачка ће, у складу са ранијим плановима, повући три јединице противваздушног одбрамбеног система "патриот" из Пољске након скоро годину дана, колико су биле распоређене у тој земљи, саопштило је данас министарство одбране у Берлину.

Заједно са системима "патриот", око 300 немачких војника је од почетка године стационирано у пољском граду Замошћу, око 50 километара од украјинске границе, како би заштитили јужни град и важну железничку везу са Украјином, преноси Ројтерс.

Немачка је послала "патриот" системе након што је залутала украјинска ракета прошлог новембра погодила пољско село Пржеводов, у инциденту који је изазвао страховања да ће се рат у Украјини прелити преко границе.

Немачко министарство је у августу саопштило да је мало вероватно да ће се стационирање продужити након краја ове године, јер ће "патриот" системи или бити потребни за употребу снагама НАТО током 2024. или ће морати да буду послати на одржавање.

Немачки војници ће завршити своје операције у петак и почети са прераспоређивањем од следеће недеље, саопштило је министарство.

image