Свет

Америка поправља "патриот": Шаљу Украјини помоћ

Понудили смо Украјинцима обуку како бисмо им помогли да јединице на бојном пољу одрже оперативним, рекла је портпаролка Пентагона Сабрина Синг
Америка поправља "патриот": Шаљу Украјини помоћGetty © Photo by Omar Marques

Сједињене Америчке Државе су пружиле "неку врсту помоћи" Украјини да поправи оштећени систем противваздушне одбране "патриот", рекла је портпаролка Пентагона Сабрина Синг.

"Мислим да су САД пружиле одређену помоћ када је у питању поправка 'патриота'", рекао је Синг на брифингу, преносе РИА Новости.

Она није прецизирала каква је помоћ пружена. 

"Као што знате, понудили смо Украјинцима обуку како бисмо им помогли да јединице на бојном пољу одрже оперативним", рекла је Синг, напомињући да су САД већ помагале око поправке оружја послатог Кијеву.

Претходно је Министарство одбране Русије саопштило је да је у нападу на Кијев у којем су коришћене ракете "кинжал" уништен мултифункционални радар украјинских снага и пет лансера ПВО система "патриот".

"Према потврђеним информацијама, 16. маја као резултат удара хиперсоничним ракетним комплексом 'кинжал' у Кијеву погођени су и потпуно уништени мултифункционални радар и пет ракетних лансера ПВО система 'патриот' америчке производње", наводи се у саопштењу Министарства.

Систем противваздушне одбране америчке производње "патриот" највероватније је оштећен, али није потпуно уништен у руском нападу у близини Кијева, рекао је амерички званичник за Си-Ен-Ен.

image