Свет

Око 200.000 људи остало без дома; ИДФ тврди да је болницу Ал-Шифа погодила ракета Хамаса

Гађано је двориште највеће болнице у граду Ал-Шифа, а "низу директних напада и бомбардовања" биле су изложене дечије болнице Ал-Рантиси и Ал-Наср, рекао је портпарол палестинског Министарства здравља
Око 200.000 људи остало без дома; ИДФ тврди да је болницу Ал-Шифа погодила ракета Хамаса© Tanjug/AP/Leo Correa

Завршен је 35 дан сукоба на Блиском истоку.

Најмање 11.078 Палестинаца је погинуло, oд чега 4,506 деце, а 27.490 повређено од последица израелских удара на појас Газе, саопштило је Министарство здравља енклаве. У сукобу је до сада такође страдало најмање 1.400 Израелаца.

Из Канцеларије Уједињених нација за координацију хуманитарних послова (ОЦХА) саопштили су да је најмање 45 одсто стамбених објеката у Појасу Газе је уништено или оштећено од 4. новембра, а 200.000 људи више нема домове.

За шест дана 50.000 Палестинаца прешло је са севера Газе на југ преко хуманитарног коридора који је успоставио Израел.

Коридор се, иначе, отвара на неколико сати дневно. 

Званичници Газе рекли су да је Израел покренуо ваздушне нападе на најмање три болнице или близу њих, додатно угрозивши здравствени систем преплављен хиљадама жртава и људи расељених. То је за "Ал Џазиру" изјавио портпарол Министарства здравља Газе Ашраф Ал-Кидра.

Он је рекао да је Израел гађао двориште највеће болнице у граду Ал-Шифа, као и да су "низу директних напада и бомбардовања" биле изложене дечије болнице Ал-Рантиси и Ал-Наср.

Из ИДФ су саопштили да иза експлозије на болницу Ал-Шифа стоји  "залутала ракета коју" је лансирала палестинска група Хамас.

Изасланик руског председника за Блиски исток и афричке земље и заменик министра спољних послова Михаил Богданов рекао је да палестински председник Махмуд Абас има отворен позив за посету Русији, а палестинска страна ће координирати посету када за то буде време.

Он је рекао да ће бити одлучено када за то дође време, али је позив руског руководства, упућен Абасу, и даље на снази, пренео је ТАСС.

  • 10. нов 2023 • 21:04

    21:04

    ИДФ: Не пуцамо на болнице, али ћемо учинити оно што се мора

    Израелска војска не пуца на болнице, али ће учинити "оно што мора" ако палестинска милитантна група Хамас буде пуцала из болнице, изјавио је данас портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Ричард Хехт.

    "Ако видимо да терористи Хамаса пуцају из болница, урадићемо оно што треба да урадимо. Свесни смо осетљивости питања, али ако видимо Хамасове терористе, убићемо их", рекао је Хехт, преноси Танјуг писања Би-Би-Сија.

    Он је додао да војска "тренутно не баца бомбе на болнице Шифа и Рантиси".

    На питање да ли постоји план шта ће ИДФ да ради са пацијентима у болницама, укључујући људе који не могу да ходају или су на инфузији, Хехт је рекао да је од Хамаса "затражено да помери људе на југ".

  • 21:01

    Москва: Абас ће посетити Русију када Палестина процени да је право време

    Палестински председник Махмуд Абас има отворен позив за посету Русији, а палестинска страна ће координирати посету када за то буде време, изјавио је данас изасланик руског председника за Блиски исток и афричке земље и заменик министра спољних послова Михаил Богданов.

    Он је рекао да ће бити одлучено када за то дође време, али је позив руског руководства, упућен Абасу, и даље на снази, пренео је ТАСС.

    "Мислим да би то био важан састанак", навео је Богданов.

    Он је додао да је Палестинска ослободилачка организација, коју води Абас, правно лице по међународном праву.

    "Контакти с том организацијом се одржавају, а надамо се да ц́е до његове посете Москви на крају доћи", додао је изасланик.

  • 20:38

    ИДФ: Више од 100.000 Палестинаца побегло на југ

    Више од 100.000 становника Појаса Газе побегло је на југ у последња два дана, док израелске снаге делују "дубоко у граду Гази", изјавио је портпарол израелске војске Данијел Хагари, преноси РТС писања Ројтерса.

    Хагари је рекао да су у току напори да се ослободе таоци које држи Хамас у Појасу Газе, али да је за то потребно време.

  • 20:37

    Обустављена евакуација из Газе у Египат

    Евакуација страних држављана и повређених Палестинаца из Појаса Газе у Египат је обустављено, саопштила су три египатска неименована безбедносна извора и један палестински званичник.

    Египатски извори су навели да је неколико десетина страних држављана, као и мањи број Палестинаца, ушло у Египат, али да је потом евакуација обустављена, преноси Ројтерс.

    Евакуације из Газе у Египат почеле су 1. новембра, али су биле су два пута током прошле недеље због бомбардовања обустављане.

  • 20:31

    ИДФ заузеле кључне испоставе Хамаса у граду Гази, убиле 150 оперативаца Хамаса

    Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су данас заузеле кључне испоставе Хамаса у граду Гази, убивши притом око 150 оперативаца Хамаса.

    Војска је навела да је последњих дана њена 401. бригада предводила напад на такозвану испоставу Бадер, главну испоставу Хамасовог батаљона избегличког кампа Ал-Шати, која се налази у близини цивилних домова недалеко од избегличког кампа, пренео је "Тајмс оф Израел".

    ИДФ је саопштила да су током напада на испоставу Бадер, војници уништили војни штаб и места за лансирање ракета.

    Навели су и да је 401. бригада заузела још једну испоставу Хамаса у тој области и уништила фабрику за производњу оружја, ракетне положаје и тунеле.

    У другом нападу, ИДФ је истакла да се бригада борила против Хамасових наоружаних људи у одмаралишту Блу бич на обали код града Газе.

    Навела је и да је око 30 оперативаца било скривено у хотелу и испаљивало противтенковске ракете на њихове снаге.

    Пошто је освојен, откривено је да су оперативци користили хотелске собе као склониште и за планирање напада изнад и испод земље, нагласио је ИДФ.

  • 19:41

    ИДФ саопштио да изводи ударе на локације Хезболаха, као одговор на нападе ракетама и дроновима

    Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су напале војне положаје либанског покрета Хезболах, складишта оружја, као и објекте обавештајне инфраструктуре у Либану.

    "Локације су укључивале складиште оружја и обавештајну инфраструктуру из којих је група усмеравала нападе на Израел, наводи ИДФ, преноси "Тајмс оф Израел".

  • 18:20

    Директор: Израелски тенкови опколили две болнице на северу Газе

    Израелски тенкови опколили су болнице Ал Наср и педијатријску болницу Ал Рантиси на северу Газе, изјавио је директор тих болница Мустафа ал Калут за Си-Ен-Ен.

    Ал-Калут је затражио од Црвеног крста да им помогне у евакуацији.

    "Потпуно смо опкољени, испред болнице су тенкови и не можемо да одемо", рекао је Ал Калут.

    Болнички комплекс се налази у близини насеља Шеик Радван и кампа Ал Шати.
    У тим насељима се одвијају копнене борбе, саопштиле су и Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) и Хамас.

    "Немамо струју, кисеоник за пацијенте, немамо лекове и воду", рекао је Ал Калут и додао да не зна шта их чека.

    Он је упутио позив након извештаја да су нападнуте још најмање две болнице на северу Газе.

  • 16:27

    Илон Маск: Колико је Израел припадника Хамаса убио, а колико их је створио нових

    Коментаришући сукоб Израела и Хамаса, Илон Маск се запитао колико је Тел Авив припадника Хамаса убио, а колико је створио нових у својим ратним дејствима у Гази.

    "Ово је право стање. И са сигурношћу се може рећи да ако убијете нечије дете у Гази, онда сте створили бар неколико припадника Хамаса који ће умрети само да би убили Израелца", рекао је милијардер и технолошки могул током гостовања у подкасту код Лекса Фридмана.

  • 16:20

    Ердоган: Догађаји у Гази злочин против човечности

    Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да догађаји који су се одвијали у Појасу Газе у протеклих више од месец дана представљају "несрећу, катастрофу и злочин против човечности".

    "Турски народ ће наставити подржавати становнике Газе јер одбијају да напусте своје домове и земљу до краја", рекао је Ердоган на комеморативном скупу поводом 85. годишњице смрти оснивача и првог председника Турске Мустафе Кемала Ататурка, преноси Анадолија.

    Он је навео да Израел "искушава наше стрпљење са заблудама о обећаној земљи, укључујући територију Турске, уз претње употребом нуклеарног оружја".

  • 16:15

    Газа: Убијено 20 Палестинаца у нападу на школу Ел Бурак

    Најмање 20 Палестинаца је убијено у израелском нападу на школу Ел Бурак у граду Газа, изјавио је данас за Ројтерс директор болнице Ел Шифа Мухамед Абу Семејах.

    Цивилна инфраструктура, укључујући образовне институције, и даље је примарна мета ваздушне и копнене офанзиве израелске војске, наводи палестинска агенција ВАФА.

    Како се додаје, међународна заједница изразила је дубоку забринутост због ескалације израелске агресије, посебно због губитка невиних живота, и позвала на хитан прекид ватре како би се спречило даље крвопролиће.

image