Свет

Пакао на земљи: У Појасу Газе дневно страда 136 деце (ГРАФИКА)

У Сирији дневно, у просеку, страда троје деце. Број најмлађих који свакога дана погину у Гази је 45 пута већи - 136
Пакао на земљи: У Појасу Газе дневно страда 136 деце (ГРАФИКА)© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Министарство здравља Хамаса саопштило је данас да је најмање 10.812 Палестинаца убијено у израелским нападима на Појас Газе од 7. октобра.

Од укупног броја убијених је чак 4.412 деце, пренео је "Гардијан".

Портпарол Агенције УН за децу, УНИЦЕФ-а, Џејмс Елдер, изјавио је раније да је Газа постала "гробље хиљаде деце".

О овом паклу на земљи за све становнике Појаса Газе, а посебно најмлађе, довољно говори статистика деце убијене у конфликтним зонама.

У Ираку је за 14 година, у периоду од 2008. до 2022, убијено чак 3.100 деце, што је, за 1.300 мање од броја деце која су страдала у Појасу Газе за само 30 дана.

Рат у Сирији је за 11 година, закључно са 2022, однео је живот 12.000 деце. У овој држави је, у просеку, дневно страдало троје деце. Број најмлађих који свакога дана погину у Гази је 45 пута већи - 136.

УНИЦЕФ је упозорио да ће број жртава наставити да се повећава ако се не прекине рат у Гази, и да ће деца у густо насељеној палестинској енклави бити у још већој опасности.

"Од почетка непријатељстава у Појасу Газе, УНИЦЕФ је међу првима апеловао да се одмах прекине сукоб, како би могла да се доставља помоћ, и да се ослободе деца која су отета. Као и многи други, апеловали смо да се престане са убијањем деце. Деца умиру јер не могу да добију медицинску помоћ која им је потребна", упозорио је портпарол УНИЦЕФ-а Џејмс Елдер.

Међутим, како је рекао, претње по живот деце "иду даље од бомби и ракета", јер смртност новорођенчади од дехидратације представља растућу претњу у енклави, пошто се у Гази тренутно производи свега пет одсто потребне количине воде, пошто већина постројења за десалинизацију не ради због оштећења или недостатка горива.

Према његовим речима, то представља велики проблем, јер су, у недостатку пијаће воде, деца приморана да пију слану воду, што проузрокује различите здравствене проблеме.

image