Галант: Хезболах увлачи Либан у рат; израелски тенкови и даље око болнице Ал Кудс

Портпарол Министарства здравља у Гази, које води Хамас, Ашраф ал-Кидра изјавио је да су данас обустављене операције у болници Ал-Шифа, највећој у тој палестинској енклави, након што је нестало струје и горива

Рат Израела и Хамаса у Појасу Газе ушао је у 36. дан.

Најмање 11.078 Палестинаца је погинуло, oд чега 4,506 деце, а 27.490 је повређено од последица израелских удара на појас Газе, саопштило је Министарство здравља енклаве.

С друге стране, израелски званичници јуче су ревидирали број погинулих грађана те државе, који сада износи око 1.200 уместо ранијих 1.400.

Портпарол министарства спољних послова Лиор Хајат није желео да прецизира због чега је број погинулих Израелаца ревидиран.

Медији на хебрејском наводе да је број израелских жртава смањен јер су поједина спаљена тела погрешно идентификована као тела израелских цивила, а не припадника Хамаса.

Из Канцеларије Уједињених нација за координацију хуманитарних послова (ОЦХА) саопштили су да је најмање 45 одсто стамбених објеката у Појасу Газе је уништено или оштећено од 4. новембра, а 200.000 људи више нема домове.

За шест дана 50.000 Палестинаца прешло је са севера Газе на југ преко хуманитарног коридора који је успоставио Израел. Коридор се, иначе, отвара на неколико сати дневно.

У Појасу Газе просечно на сваких 10 минута буде убијено једно дете, саопштио је генерални директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус на седници Савета безбедности УН.

11. нов 2023 • 20:35

Широм Израела демонстрације са захтевом да се ослободе таоци у Гази

Широм Израела одржавају се скупови и демонстрације којима се захтева ослобађање око 240 талаца које Хамас и друге милитантне групе држе у Гази од 7. октобра.

Главни митинг се одржава у Тел Авиву, на коме учествује више хиљада људи, пренео је "Тајмс оф Израел".

Други скупови се одржавају у Јерусалиму, Бершеби, Јокнеану, Кфар Саби и многим другим местима.

Израел је саопштио да има два циља у рату против Хамаса - уништавање војних и управљачких способности те милитантне терористичке групе након погибије 1.200 људи на југу Израела 7. октобра и повратак свих талаца заробљених тог дана.

ПРЦС: Ситуација тешка, израелски тенкови и даље око болнице Ал Кудс

Портпаролка палестинског Црвеног полумесеца (ПРЦС) Небал Фарсак рекла је вечерас да су израелски тенкови и даље око болнице Ал Кудс у Гази.

"Ситуација је тешка. Нека интерно расељена лица су повређена јер су била на мети израелских снага", рекла је Фарсак за "Ал Џазиру".

Додала је да је ситуација веома опасна, као и да је изузетно забринута за медицински тим, 500 пацијената и 14.000 расељених.

Израелска војска помоћи ће у евакуацији беба

Израелска војска помоћи ће у евакуацији беба заробљених у болници Ал Шифа у Гази, изјавио је данас портпарол израелске војске контраадмирал Данијел Хагари.

"Особље болнице Шифа је затражило да сутра помогнемо бебама на педијатријском одељењу да дођу до безбедније болнице. Ми ћемо пружити потребну помоћ", рекао је Хагари на конференцији за новинаре, пренео је Ројтерс.

Невладина организација Лекари за људска права-Израел (ПХР-И) саопштила је раније данас да су две превремено рођене бебе умрле у болници Ал Шифа у Гази.

Како наводи ПХР-И, јединица интензивне неге за новорођенчад престала је да ради јер је последњи генератор који је снабдевао болницу струјом оштећен у израелским нападима, преноси Би-Би-Си.

"Уништавање и убијање достигли су несагледиве размере", наводи се у објави на Иксу.

Гранични прелаз Рафа сутра ће поново бити отворен

Гранична управа Газе саопштила је да ће прелаз Рафа на граници са Египтом поново бити отворен у недељу за оне који поседују стране пасоше.

Евакуације из Појаса Газе у Египат за стране држављане и Палестинце којима је потребна хитна медицинска помоћ обустављене су у петак, преноси Танјуг.

Извори листа рекли су да је до суспензије дошло због проблема са довођењем повређених особа у Рафу из Газе.

Абас позвао Савет безбедности УН да оконча агресију на Газу

Председник Палестинске управе Махмуд Абас позвао је данас Савет безбедности УН да преузме одговорност и одмах оконча бруталну израелску агресију на Газу и остатак Палестине.

Говорећи на ванредном арапско-исламском заједничком самиту у Ријаду, у Саудијској Арабији, Абас је поново затражио међународну заштиту за палестински народ

Он је позвао на хитну испоруку хуманитарне и медицинске помоћи Гази, која је, како је навео, већ више од месец дана под израелском ваздушном и копненом офанзивом.

Абас је апеловао на мере за спречавање расељавања Палестинаца у Гази, Западној обали и Јерусалиму, преноси агенција ВАФА.

"Израел подрива решење о две државе и замењује га интензивираним насиљем, анексијом, етничким чишћењем и политиком расне дискриминације на Западној обали и Јерусалиму", упозорио је палестински председник и одбацио војна и безбедносна решења која су се, како је оценио, показала неефикасним.

Он је осудио блокаду Газе и нарушавање историјског и правног статуса исламских и хришћанских светиња.

"Газа је саставни део државе Палестине и свако политичко решење мора да обухвати целу палестинску територију, укључујући Западну обалу, Јерусалим и Газу", додао је, преноси Танјуг.

Абас је позвао Савет безбедности УН да омогући пуноправно чланство држави Палестини и затражио међународну мировну конференцију и изналажење политичког решења заснованог на међународном легитимитету, Арапској мировној иницијативи и окончању израелске окупације палестинске земље, са источним Јерусалимом као престоницом.

Он је позвао на решавање питања палестинских избеглица у складу са Резолуцијом 194 УН, захтевајући међународне гаранције и временски рок за спровођење овог решења.

Он је потврдио посвећеност овом приступу државе Палестине и Палестинске ослободилачке организације, као јединог, како је рекао, легитимног представника палестинског народа.

Апеловао је на мобилизацију међународне подршке како би палестинске институције могле да наставе да функционишу, укључујући реконструкцију Газе.

Лидерима арапских земаља захвалио се за непоколебљиву подршку палестинском народу.

Организатори: На пропалестинском протесту у Лондону више од 800.000 људи

Организатори пропалестинског протеста у Лондону тврде да је данас на улице британске престонице изашло више од 800.000 демонстраната.

"Овде нас има више од 800.000, а тај број може достићи и милион. Ово је други највећи марш у британској историји", рекла је једна од организаторки протеста Нин Елмс, преноси "Гардијан".

Из лондонске полиције су раније саопштили да је на протесту око 300.000 особа.

УН: Већ осам дана не можемо да испоручимо храну на север Газе

Портпарол генералног секретара Уједињених нација Стефан Дижарик саопштио је данас да УН већ осам дана нису у могућности да испоруче храну на север Појаса Газе.

"Од четвртка, 9. новембра, на северу не ради ниједна пекара због недостатка горива, воде и брашна, али и због оштећења објеката", рекао је Дижарик, преноси америчка телевизија Ен-Би-Си.

Додао је да људи сатима чекају у редовима за храну због чега су изложени континуираним ваздушим нападима.

"Основни прехрамбени производи, укључујући брашно, млечне производе, јаја и флаширану воду нестали су са полица широм Појаса Газе у последња два дана", рекао је Дижарик, додавши да су брзо нестали и пиринач и уље за кување.

Галант: Хезболах увлачи Либан у рат

Израелски министар одбране Јоав Галант упозорио је данас либанску шиитску групу Хезболах да не ескалира сукобе дуж границе, наводећи да Израел "оно што ради у Гази може да уради и у Бејруту".

"Хезболах увлачи Либан у рат који би могао да се догоди", рекао је Галант војницима у снимку који су емитовали израелски телевизијски канали, пренео је Ројтерс.

Према његовим речима, Хезболах прави грешке и они који ће платити цену су пре свега грађани Либана.

"Оно што радимо у Гази можемо да урадимо и у Бејруту", истакао је Галант.

Светски програм за храну: Све више људи се ближи глади

Светски програм за храну Уједињених нација саопштио је данас да је потребна континуирана испорука хуманитарне помоћи у Појас Газе јер понестају залихе.

"Сваким даном који прође, све више људи се ближи глади", рекла је регионална директорка Светског програма за храну за Блиски исток Корин Флајшер, преноси "Ал Џазира".

Из агенције су навели да имају хране за 244.000 људи и додају да још залиха стиже у североисточни део Египта, у близини границе са Појасом Газе, где је успостављен центар за помоћ Палестинцима.

"Стотине људи чекају сатима у редовима да добију хлеб у пекарама широм Газе, док је храна, одмах преко границе, спремна за дистрибуцију", рекао је директор Светског програма за храну у Палестини Самер Абдељабер.

Две превремено рођене бебе умрле у болници Ал Шифа

Невладина организација Лекари за људска права-Израел (ПХР-И) саопштила је да су две превремено рођене бебе умрле у болници Ал Шифа у Гази.

Како наводи ПХР-И, јединица интензивне неге за новорођенчад престала је да ради јер је последњи генератор који је снабдевао болницу струјом оштећен у израелским нападима, преноси Би-Би-Си.

"Уништавање и убијање достигли су несагледиве размере", наводи се у објави на платформи Икс.

Такође се указује на недостатак струје, воде и кисеоника у главној болници у Гази.

"Слика коју сада видимо у Шифи више није хуманитарна катастрофа – то је колективна смртна казна", наводи ПХР-И.

Израелска војска је негирала да је гађала болницу Ал Шифа, али је признала да се борбе воде "око" здравственог објекта.

Исламско-арапски самит: Прекинути рат у Гази, акције Израела нису самоодбрана

У завршном документу ванредног исламско-арапског самита, чији је домаћин Саудијска Арабија, позива се на прекид рата у Појасу Газе и додаје да израелске акције против Палестинаца нису вид самоодбране.

У документу се осуђују "агресија Израела на Појас Газе, ратни злочини и варварски и нехумани масакри од стране окупационе владе", преноси Танјуг писање Ројтерса.

Позива се и на прекид опсаде Газе, омогућавање испоруке хуманитарне помоћи у ту област и обустављање извоза оружја у Израел.

Састанак је одржан као "одговор на изузетне околности које се дешавају у палестинском Појасу Газе јер земље осећају потребу да уједине напоре и изађу са јединственим колективним ставом", наведено је раније у саопштењу саудијско Министарство спољних послова.

Болница Ал Шифа окпољена

Израелска војска је са обе стране опколила највећи болнички комплекс у Појасу Газе – Ал Шифу, у којем се, према ИДФ-у, крију припадници Хамаса, преноси ТВ канал Ал Арабија.

"Израелска војска је опколила болницу ал-Шифа са обе стране", преносе "РИА Новости" извештај канала.

Ердоган на арапско-исламском самиту

Одлуке коју данас донесу лидери окупљени на ванредном заједничком самиту Организације исламске сарадње и Арапске лиге, биће спроведене у дело, јер је исламски свет овог пута заузео јединствен солидаран став, поручује председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, а преноси турска новинска агенција Анадолу.

Наводећи да не постоје речи којима може да опише шта се дeшава у Гази и Рамали од 7. октобра Ердоган је рекао да је свет суочен са невиђеним варварством "где се бомбардују болнице, богомоље, школе, избеглички кампови и амбулантна кола, а цивили који мигрирају у такозвана 'безбедна' подручја масакрирају". 

Према подацима Уједињених нација, 73 одсто од скоро 12 хиљада Палестинаца убијених у Гази и Рамали су жене и деца.

"Израелска администрација се свети бебама у Гази, недужној палестинској деци и женама за инцидент од 7. октобра, што многи од нас не сматрају исправним", истиче турски председник.

Опширније прочитајте ОВДЕ.

Асад: Обуставити сваки политички процес са Израелом

Председник Сирије Башар ал Асад изјавио је данас да сваки политички процес са Израелом треба да се заустави с обзиром на насиље у Гази.

Асад је то рекао на ванредном заједничком исламско-арапском самиту о Гази, који се одржава у престоници Саудијске Арабије, Ријаду, пренео је Ројтерс.

Саудијска Арабија је дала благослов заливским суседима Уједињеним Арапским Емиратима и Бахреину да успоставе односе са Израелом 2020. године у време претходне америчке администрације Доналда Трампа, подсећа агенција.

Раиси: Једино решење сукоба је Палестина "од реке до мора"

Ирански председник Ибрахим Раиси рекао је на самиту арапских и муслиманских лидера о рату Израела са Хамасом да је једино решење за сукоб палестинска држава од "реке до мора".

"Једино решење за овај сукоб је наставак отпора израелском угњетавању до успостављања палестинске државе од реке до мора", каже он, понављајући протестне повике за које појединци сматрају да позивају на уништење Израела.

Раиси је позвао присутне да заузму јасан став и изаберу на чијој су страни.

"Желимо да донесемо историјску и одлучујућу одлуку о томе шта се дешава на палестинским територијама. Убијање цивила и бомбардовање болница су манифестације израелских злочина у Гази. Данас свако мора да одлучи на чијој страни ће стати", рекао је он, позивајући на наоружавање Палестинаца.

Он такође позива на енергетски бојкот и санкције против Израела, на подизање оптужница против Израела и САД у Хагу, као и на међународни надзор над израелским нуклеарним постројењима.

Катарски емир: Доха улаже напоре као посредник ради ослобађања израелских талаца

Катарски емир шеик Тамим бин Хамад Ал-Тани изјавио је данас да његова земља улаже напоре као посредник ради ослобађања израелских талаца у Гази и да се нада да ће ускоро бити постигнуто хуманитарно примирје у Појасу Газе.

"Међународна заједница није успела да преузме своје правне и етичке одговорности" рекао је Ал-Тани на ванредном заједничком исламско-арапском самиту о Гази у саудијској престоници Ријаду, пренео је Ројтерс.

"Колико дуго ће међународна заједница третирати Израел као да је изнад међународних закона?", упитао је он.

ИДФ: Извршени ваздушни и артиљеријски напади на Хезболах у јужном Либану

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су данас извеле ваздушне нападе и артиљеријско гранатирање бројних локација либанске милитантне групе Хезболах у јужном Либану као одговор на ракетни напад на север Израела.

ИДФ је у објави на платформи Икс навео да је погођена инфраструктура која припада Хезболаху, пренео је "Тајмс оф Израел".

Претходно су либански медији јавили да је израелски дрон јутрос погодио камион у близини приобалног села Ал-Захрани, око 40 километара од израелске границе јужно од Сидона у Либану.

Није било извештаја о евентуално повређенима у том нападу.

ИДФ су саопштиле да су извршиле напад на локацију са које су лансиране ракете земља-ваздух на израелске дронове изнад границе између Израела и Либана.

Израелски војни радио јавио је да је то био напад на најдубљи део либанске територије откад су почели сукоби преко израелско-либанске границе, након што је палестинска милитантна група Хамас 7. октобра напала Израел.

Израел: Ликвидиран командант Хамаса који је држао 1.000 талаца у болници

Израелска војска је саопштила да је ликвидирала команданта Хамаса Ахмеда Сијама који је, како се наводи, "држао као живи штит око 1.000 становника Газе у болници Рантиси".

У саопштењу се наводи да су, након обавештајних података које су прикупили Шин Бет и Управа за војну обавештајну службу, израелске трупе усмериле борбени авион да нападне локацију на којој је био Сијам, командант Хамасове јединице Насер-Радван, преноси "Тајмс оф Израел".

Војска је навела да је Сијам убијен док се скривао у школи ал-Бурак у граду Гази, заједно са другим оперативцима Хамаса под његовом командом.

Пре два дана израелска војска је изнела тврдњу да Сијам спречава око 1.000 Палестинаца да се евакуишу из болнице Рантиси, у северној Гази.

ИДФ: Пауза у сукобима на северу Газе данас проширена на 7 сати ради евакуације

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да ће пауза у сукобима на северу Појаса Газе бити продужена на седам сати, како би Палестинцима било омогућено да се евакуишу на југ енклаве.

Портпарол ИДФ потпуковник Авичај Адри написао је на платформи Икс да ће пут Салах а-Дин данас бити отворен за кретање према југу Газе укупно седам сати, пренео је "Тајмс оф Израел".

Адри је навео да ће ИДФ такође дозволити Палестинцима да се евакуишу у јужну Газу преко обалског пута у Појасу.

Адри је истакао да ће ИДФ данас направити "тактичке паузе у војним активностима" и у избегличком кампу Џабалија, северно од града Газе, у трајању од четири сата, како би становници могли да стигну до хуманитарних коридора и да се евакуишу на југ Газе.

Хуманитарни коридор Салах а-Дин био је претходних дана отворен од четири до шест сати дневно.

Газа: Обустављене операције у болници Шифа након што су нестали струја и гориво

Портпарол Министарства здравља у Гази, које води Хамас, Ашраф ал-Кидра изјавио је да су данас обустављене операције у болници Ал-Шифа, највећој у тој палестинској енклави, након што је нестало струје и горива.

"Услед тога је једна новорођена беба умрла у инкубатору, у којима има 45 беба", рекао је Ал-Кидра за Ројтерс.

Портпарол је истакао да је ситуација гора него што ико може да замисли јер је болница Ал-Шифа потпуно опкољена и гађана је већина зграда медицинског комплекса.

Он је навео да та болница нема ни интернет.

Израелска војска, за коју су становници рекли да се борила током целе ноћи са Хамасом у близини и у граду Гази, у којем се налази болница Ал-Шифа, није одмах одговорила на захтев Ројтерса за коментар.

Израелска војска је раније саопштила да се командни центри Хамаса налазе у подземним тунелима испод болница Ал-Шифа, што је та палестинска терористичка група негирала.

Палестински здравствени званичници рекли су да је повећан број израелских напада на или у близини болница, што је угрозило пацијенте и медицинско особље, као и хиљаде особа које су се евакуисале у близину болница тражећи безбеднију локацију.

Изгубљен контакт са особљем Лекара без граница у болници Ал-Шифа у Гази

Организација Лекари без граница саопштила је данас, након извештаја о јаком бомбардовању у близини медицинског комплекса Ал-Шифа у Појасу Газе, да је изгубила контакт са својим особљем ангажованим у тој здравственој установи.

"Током последњих неколико сати, напади на болницу Ал-Шифа су драматично интензивирани. Особље Лекара без граница у тој болници пријавило је катастрофалну ситуацију унутар болничког комплекса", објавила је јутрос у 03.43 по локалном времену та хуманитарна организација на платформи Икс.

У саопштењу се изражава изузетна забринутост за безбедност особља и пацијената у болници Ал-Шифа, од којих су неки у критичном стању и не могу да се крећу или евакуишу, преноси ЦНН.

"Постоје пацијенти којима је потребна операција. Постоје пацијенти који леже и лече се на нашем одељењу. Не можемо да се евакуишемо и оставимо ове људе унутра. Као лекар, кунем се да ћу помоћи људима којима је помоћ потребна", изјавио је доктор Мохамед Обеид, хирург у болници Ал-Шифа.

Комуникације унутар Газе су повремено у прекиду откако је прошлог месеца, након напада Хамаса, почела израелска војна кампања,

Израелци тврде да је болница Ал Шифа коришћена као штит за војну инфраструктуру Хамаса, што ова палестинска милитантна организација пориче.

Нетанијаху одговорио Макрону: Хамас кривац за судбину становништва Газе

Одговорност за судбину цивилног становништва у Појасу Газе сноси искључиво палестинска радикална организација Хамас, а не Израел, светски лидери треба да осуде њих, рекао је израелски премијер Бењамин Нетанијаху

Он је то изјавио коментаришући изјаву француског председника Емануела Макрона да Израел мора да "престане да убија децу, жене и старце".

Прочитајте више у одвојеној вести овде.

Макрон позвао Израел да престане са убијањем цивила у Гази

Француски председник Емануел Макрон позвао је Израел да престане са убијањем беба, жена и старијих људи у Гази док се та земља налази под све већим међународним притиском, укључујући и свог главног савезника САД, да учини више како би заштитила палестинске цивиле.

Макронови коментари уследили су неколико сати пре него што је хуманитарна агенција Лекари без граница објавила да су "изузетно забринути" за безбедност пацијената и медицинског особља у болници Ал Шифа – највећој у Појасу Газе – око које су у суботу беснеле борбе између израелских снага и Хамаса, преноси "Гардијан".

"Током последњих неколико сати, напади на болницу Ал Шифа су драматично интензивирани", наводи се у саопштењу објављеном на интернету у суботу ујутро. "Наше особље у болници пријавило је катастрофалну ситуацију пре само неколико сати."

Иако признаје право Израела да се брани и осуђује смртоносни напад Хамаса на Израел 7. октобра, Макрон је у интервјуу за Би-Би-Си објављеном касно у петак рекао да "нема оправдања" за бомбардовање и да би примирје користило Израелу.

"Не постоји друго решење осим прве хуманитарне паузе, а затим и прекида ватре, што ће омогућити да се заштите. сви цивили који немају никакве везе са терористима", рекао је он.

"Данас су цивили бомбардовани – дефакто. Бебе, жене и стари су бомбардовани и убијени. Дакле, нема разлога за то и нема легитимитета. Зато позивамо Израел да престане", изјавио је он.

Израелска војска тврди да је заузела 11 пунктова Хамаса у копненој операцији

Израелска војска је саопштила да је преузела контролу над 11 војних упоришта палестинског милитантног покрета Хамас у Појасу Газе, откако је покренула копнену офанзиву у енклави.

"Копнене трупе настављају да делују у Појасу Газе. Од почетка копнене операције војска је преузела контролу над 11 војних пунктова које припадају терористичкој организацији Хамас", наведено је у саопштењу израелске војске на Телеграму.

Трупе "Нахал" бригаде током ноћи су пронашле и уништиле улаз у тунел у близини једне школе, навела је израелска војска, преноси "Тајмс оф Израел".

Додаје се да је морнарица током ноћи гађала зграде које користе Хамасови оперативци у северној Гази.

Морнарица је гађала и складишта оружја која припадају Хамасовим поморским снагама, наведено је у саопштењу.

Директор СЗО: У Појасу Газе сваких 10 минута гине једно дете

У Појасу Газе просечно на сваких 10 минута буде убијено једно дете, саопштио је генерални директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус на седници Савета безбедности УН.

Он је истакао да половина од 36 болница у Гази и две трећине примарних здравствених центара нису у функцији, наводећи да је здравствени систем у тој палестинској енклави "на коленима“, преноси Ројтерс.

"Болнички ходници претрпани су повређенима, болеснима, људима који умиру. Мртвачнице су препуне. Операције се обављају без анестезије. Десетине хиљада расељених се склањају у болнице", рекао је Тедрос.

Према његовим речима, од 7. октобра СЗО је верификовала више од 250 напада на здравствене установе у Гази и на Западној обали, док је таквих напада у Израелу забележено 25.

Раиси: Време је за акцију у вези са сукобом у Гази, не за речи

Ирански председник Ебрахим Раиси изјавио је данас да је дошло време за акцију у вези са сукобом у Појасу Газе, а не за речи.

Раиси је на аеродрому у Техерану, пре поласка за Ријад, где ће данас, поводом ситуације у Појасу Газе, бити одржан заједнички исламско-арапски самит, истакао да није време за речи, него за акцију у Гази, пренео је Ројтерс.

Раиси је оценио да је сада јединство исламских земаља веома важно.

Саудијска Арабија данас ће бити домаћин ванредног заједничког исламско-арапског самита у Ријаду, а поводом ситуације у Појасу Газе, саопштило је саудијско министарство спољних послова

Ријад је данас требало да буде домаћин два ванредна самита - самита Организације исламске сарадње и самита Арапске лиге, а заједнички самит замениће два одвојена скупа, наведено је у саопштењу, преноси Ројтерс.

Заједнички састанак "биће одржан као одговор на изузетне околности које се дешавају у палестинском Појасу Газе јер земље осећају потребу да уједине напоре и изађу са јединственим колективним ставом", истакнуто је у саопштењу.

Одлука је донета након консултација Саудијске Арабије са Арапском лигом и Организацијом исламске сарадње.