Свет

Ердоган: Исламски свет је заузео јединствени став, одлуке ћемо спровести у дело

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган говорио је на ванредном заједничком самиту Организације исламске сарадње и Арапске лиге који се одржава у Међународном конференцијском центру краља Абдулазиза
Ердоган: Исламски свет је заузео јединствени став, одлуке ћемо спровести у дело© Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Одлуке коју данас донесу лидери окупљени на ванредном заједничком самиту Организације исламске сарадње и Арапске лиге, биће спроведене у дело, јер је исламски свет овог пута заузео јединствен солидаран став, поручује председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, преноси турска новинска агенција Анадолија.

Наводећи да не постоје речи којима може да опише шта се дeшава у Гази и Рамали од 7. октобра Ердоган је рекао да је свет суочен са невиђеним варварством "где се бомбардују болнице, богомоље, школе, избеглички кампови и амбулантна кола, а цивили који мигрирају у такозвана 'безбедна' подручја масакрирају". 

Према подацима Уједињених нација, 73 одсто од скоро 12.000 Палестинаца убијених у Гази и Рамали су жене и деца.

"Израелска администрација се свети бебама у Гази, недужној палестинској деци и женама за инцидент од 7. октобра, што многи од нас не сматрају исправним", истиче турски председник, додајући да нема ничег одбрањивог или оправданог у "овом стању лудила". 

"Срамота је да западне земље, које увек говоре о људским правима и слободама, ћуте пред масакрима који су у току у Палестини", наглашава Ердоган.

Указује да док су шефови држава и влада марширали Паризом током напада на Шарли Ебдо, исти нису прстом мрднули за Газу, где је убијено више од 12.000 људи. 

"Ово није само беспомоћност, већ такође кукавичлук и недостатак савести. Они који ћуте пред угњетавањем су исто толико саучесници крвопролића као и угњетачи", указао је, истичући:

"Америка и западне земље су жртвовале вредности које наводно бране амбицијама израелске администрације. Резолуција коју је усвојила Генерална скупштина Уједињених нација са 121 гласом 'за' показала је колико су Израел и његове присталице усамљени."

Додаје да лидери исламских земаља очекују да владе које подржавају Израел послушају овај вапај.

"Овог пута, за разлику од других криза, исламски свет је преузео више јединствен и јединствен став. У сукобима попут овог посебно бих честитао другим земљама које улажу напоре да зауставе ситуацију и доставе хуманитарну помоћ региону", наглашава Ердоган.

Он каже да се израелска администрација понаша као размажено дете Запада, али и да је дужна да надокнади штету коју је проузроковала.

"Док се то не деси , као исламски свет, не можемо, наравно, оставити нашу палестинску браћу напуштену и беспомоћну", наводи Еродган.

image