Свет

Повишене тензије у британској престоници: Лондон се спрема за највећи пропалестински протест до сада

Полиција спремна за евентуалне нереде, премијер Сунак критиковао одлуку да се протест одржи на Дан примирја у Првом светском рату
Повишене тензије у британској престоници: Лондон се спрема за највећи пропалестински протест до сада© Tanjug/Jordan Pettitt/PA via AP

Полиција у Лондону се припрема за до сада најзахтевнију операцију очувања јавне безбедности пред почетак највећег пропалестинског протеста у том граду до сада.

Полиција очекује да ће протест, који је заказан на Дан примирја у Првом светском рату, бити највећи до сада, а нису искључени ни сукоби са екстремно десним групама, наводи Би-Би-Си.

Пропалестинским демонстрантима је речено да ће бити ухапшени ако се буду приближили споменику британским жртвама у Првом светском рату.

Премијер Риши Сунак је више пута рекао да сматра време одржавања тог протеста "неумесним".

Он је демонстрантима поручио да "узму у обзир непријатности са којима се суочавају јеврејска и исламска заједница" када се буду окупили у суботу, а додао је и да му је из полиције потврђено да ће бити предузети сви кораци како би се обезбедио јавни ред.

У изјави у петак, Сунак је рекао да "због оних који су се борили за ову земљу и слободу коју ми ценимо, они који желе да протестују то могу да ураде, али то морају да ураде с поштовањем и мирно.

"Викенд сећања је светиња за све нас и требало би да буде тренутак јединства, наших заједничких, британских вредности и достојанственог сећања", додао је он.

У полицији су рекли да очекују да ће најављени протест бити најмасовнији од када се сваке недеље од почетка октобра одржавају слична окупљања, додајући да би ситуација могла да буде "изазовна" и "напета".

Организатори протеста, који позивају на прекид ватре з Гази, рекли су да очекују око 500.000 људи на шетњи од Хајд парка до америчке амбасаде.

Око споменика страдалима у Првом светском рату и великог дела Вајтхола биће успостављена специјална зон, за коју полиција каже да ће спречити пропалестинске демонстранте да долазе на ове локације.

Полиција очекује и велики број контрадемонстраната, укључујући и чланове екстремно десних група, као и да би њихово присуство могло да доведе до сукоба, наводи Би-Би-Си.

image