Србија и Балкан

Палестина, Србија, Русија, Кина: Ко је организовао протест подршке становништву Газе?

Скуп је окупио палестинску дијаспору, студенте, али и друге бројне грађане који се противе агресији Израела
Палестина, Србија, Русија, Кина: Ко је организовао протест подршке становништву Газе?© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg

Заставе Палестине, Србије, Русије, Кине и Краљевине Црне Горе, вијориле су се јуче на Тргу републике на протесту одржаном у знак подршке народу Палестине.

Страдање палестинског народа које данима траје након крвавог осветничког напада Израела на Појас Газе, успело је на том скупу да споји неспојиво.

@aleksandar99333 🇷🇸🇵🇸 Beograd, Srbija, 22.10.2023 Miting podrške palestinskom narodu. Učesnici su držali zastave Palestine i Srbije, kao i plakate „Jedino rešenje je država Palestina“, „Zaustavite masakr u pojasu Gaze“, „Palestina želi mir, nezavisnost i demokratiju“. Povod za protest je izraelsko bombardovanje civila i civilne infrastrukture u Pojasu Gaze. #viralvideo#viraltiktok#tiktok#palestine#war#israel#truth#fact#stopwar#truefrendships#viralfyp#viralfypシforyoupage#gaza#fyp#fypシ#fypviralシ#for#foryou#foryoupage#foryourpage#serbia#srbija#srbijatiktok#croatia#hrvatska#hrvatskatiktok#bosnia#bosna#bosniantiktok#slovenia#slovenija#slovenijatiktok#macedonia#makedonija#makedonijatiktok#republikasrpska#kosovo#crnagora#exyu#world#reels#people#viral♬ original sound - IG : istineteoreticar

Групе попут Жена у црном и СКОЈ-а које је прошле године раздвајала полиција јер су једни подржавали Украјину, а други Русију, сада су се окупиле око исте идеје, па су и једни и други на својим Фејсбук страницама позвали људе да подрже протест који су иначе организовале неформалне групе "Друштво српско-палестинског пријатељства" и "Слобода народу Палестине".

Подршку скупу су путем друштвених мрежа изразиле и политичка платформа Солидарност, али и проруски покрет Достојни Србије (Привремена скупштина народа достојног Србије).

Страдалници из Газе ујединили су и две вере, па су тако на скуп позивале и православна страница "На путу Христовом", као и исламски Џемат Ледине.

"Пошаљите Нетанијахуа у Хаг", "Зауставите масакр у Гази", "Смрт империјализму - слобода Палестини" и "Треба ћутати док деца спавају, а не док умиру", само су неки од транспарената које су носили окупљени, којима су дељени леци који позивају на реакцију поводом "ционистичког напада на Газу уз подршку империјалистичких сила Сједињених Америчких Држава и Европске уније". Грађани су остављали и лутке које симболишу децу страдалу у крвавом сукобу Израела и Хамаса. 

Зачули су се чак и звуци песме "Лазарица" и њени стихови "не дам, не дам земљу цара Душана", који говоре о Косовском боју.

"Од почетка рата у Палестини Израелске окупационе снаге су убиле више од 2500 цивила у Појасу Газе, и од тога више од 700 деце. Ово су само тренутне бројке, у тренутку када је ово писано. Број убијених и рањених се константно повећава. Палестинцима је ускраћена вода, храна и гориво. Израелски окупатор је гађао школе, болнице, домове здравља, цивилне објекте, као и избегличке колоне", писало је у позиву за скуп страница "Друштво српско-палестинског пријатељства" и "Слобода народу Палестине".

Наведено је да САД, Европска Унија и НАТО пружају подршку Израелу у спровођењу ратних злочина над народом Палестине, и да империјалистички злочини Државе Израел и њених западних савезника никада нису били очигледнији.

"Скуп подршке народу Палестине организујемо како бисмо изразили солидарност са људима који се налазе под ударом немилосрдне империјалистичке агресије, и подржали вишедеценијску борбу народа Палестине за слободу од окупације", поручено је у интернет позивници, која је дељена на Инстаграму, Фејсбуку и Тик- Току.

Организатори су се јасно оградили и од било какве политизације скупа па су апеловали да, иако су многе политичке организације подржале догађај, апелују на припаднике политичких партија и политичких организација да "на протест не доносе своја страначка обележја, или обележја својих политичких удружења, као ни промо материјале".

Истакли су да желе да "заједно подржимо народ, а не да сакупљамо политичке поене".

Но, прилика за прикупљање поена је била сувише примамљива, па су многи желели да је искористе, иако на протесту нису били.

Скуп који је ујединио лево и десно и источно и западно, неки су, наравно, критиковали.

Руске заставе посебно су им боле очи, па је тако један од коментатора који прате страницу "Солидарност" навео да су "плаћеници Боцан Харченка захваљујући оклевању грађанске Србије дочекали својих пет минута".

Тробојке Русије, иначе, нису резервисане само за протесте у Србији, већ су и грађани Хеброна, на Западној обали, такође пре неколико дана протестовали против израелске агресије, носећи руске заставе и портрет Владимира Путина, будући да полажу велике наде да ће управо Москва зауставити страдање палестинског народа.

Али, јавили су се и дежурни "едукатори" са друштвене мреже Икс.

"На скупу за Палестину, који је одржан у Београду, окупило се све оно што је против Запада. Заставе Русије и Кине, лидери покрета теорија завера, антиваксери, екипа која вeћ годинама кампује пред Скупштином Србије и износи некакве сулуде идеје... Какво друштво", узнемирио се Александар Мартон из Лиге социјалдемократа Војводине, који је познат по томе што је својевремено католички Божић честитао објављујући мапу Аустроугарске на којој је Војводина отцепљена од Србије.

У Србији су, како је додао, протестовали припадници палестинске дијаспоре и "најгори српски националисти-антизападњаци, православни талибани-зилоти".

"Тешка антипропаганда за било шта добро. Руске и кинеске заставе... Само да нас гурају сто даље од запада", насекирао се Мартон.

image