Свет

Неуспех система "бесплатних школа" у Шведској: Ученици као купци, пад образовних стандарда

Синдикат наставника захтева постепено укидање профитних и тржишно оријентисаних школа, уз оцену да "акционарска друштва нису дугорочно одржив облик пословања за вођење школских активности"
Неуспех система "бесплатних школа" у Шведској: Ученици као купци, пад образовних стандардаwww.globallookpress.com © Jorge Gil

Шведска је прогласила "неуспех система" бесплатних школа у тој земљи, што најављује највећи потрес у последњих 30 година и доводи у питање модел у коме профитабилне компаније воде државно образовање, наводи "Гардијан".

Модел приватних школа које се финансирају јавним новцем раније је добио бројна међународна признања, али су пад образовних стандарда, растућа неједнакост и незадовољство међу наставницима и родитељима у Шведској допринели захтеву за промене.

У извештају највећег синдиката наставника у Шведској упозорава се на негативне последице, укључујући гледање на ученике и студенте као на купце и недостатак ресурса, што доводи до повећаног незадовољства.

Синдикат захтева постепено укидање профитних и тржишно оријентисаних школа, уз оцену да "акционарска друштва нису дугорочно одржив облик пословања за вођење школских активности".

"Не може држава да улаже много новца да бисте унапредили пословање, а да вам у исто време део тог новца иде као профит. Стаћемо томе на крај", поручила је министарка образовања Лота Едхолм.

Пре него што се придружила влади Улфа Кристерсона, Едхолм је била у управном одбору групе бесплатних школа "Телусгрупен". Када је именована за министарку образовања, вредност акција групе је порасла, али је Едхолм продала своје акције и напустила одбор.

image