Свет

Канада на ногама због ЛГБТ инклузивног образовања: "Један милион маршира за децу"

У Винипегу је дошло до озбиљних тензија које су порасле док је једна група марширала до зграде парламента, где се сусрела са контрадемонстрантима
Канада на ногама због ЛГБТ инклузивног образовања: "Један милион маршира за децу"www.globallookpress.com © Heywood Yu/Keystone Press Agency

Широм Канаде у току су протести "Један милион маршира за децу" против ЛГБТ инклузивног образовања и политике полног васпитања у школама. Међутим, у Винипегу у Манитоби догодио се сукоб окупљене групе и контрадемонстраната којима је циљ "заштита транс деце".

Одвојени протести одржани су и у другим деловима Канаде, а сцене из Отаве речима "вау" прокоментарисао је и милијардер и власник компаније Икс (Твитер), Илон Маск.

У Винипегу је дошло до озбиљних тензија које су порасле док је једна група марширала до зграде парламента, где се сусрела са контрадемонстрантима. Полиција је стајала између две сукобљене групе, док је хеликоптер полицијске службе Винипега кружио изнад њих.

"Морамо да изаберемо страну", рекла је демонстрант Керол МекГан (68) за Си-Би-Си Канада.

"Ја сам против тога да се деца индоктринирају, да доносе одлуке и изборе одраслих особа приликом уласка у школски систем", рекла је она.

Изразила је забринутост да ће млади људи све чешће и пре него што достигну зрелост доносити одлуке о транзицији, терапији хормонима или операцији промене пола.

На сличним протестима широм Канаде у среду, неки родитељи и друштвено конзервативне групе тврдили су да су ЛГБТ инклузивно образовање и политика сексуалних односа, како у учионици тако и у  ваннаставним активностима, у супротности са "родитељским правима".

Њихови критичари замерају им што се из тог појма управо изузимају ЛГБТ родитељи и родитељи ЛГБТ деце.

Једна од представница ЛГБТ удружења студената Универзитета Манитоба каже да је одрастала доживљавајући мржњу и малтретирање у основној школи.

"Бити квир никада није било нешто о чему се причало, тако да нисам разумела каква сам то осећања доживљавала. Све што сам знала је да су лоша јер су ми друга деца тако добацивала", рекла је Вергара (21).

"Сада уводе ове дискусије у учионице и пружају простор младима да управљају својим осећањима без бриге о последицама које сам ја имала, и без бриге да ћу мрзети себе и изоловати се. Дакле, о томе је данас реч", закључила је она.

Протести широм земље прате одлуку која је већ донета у неким деловима Канаде, а према којој се од родитеља захтева да дају сагласност пре него што наставници могу да ученике означавају родним заменицама и именима са којима нису рођена.

Прогресивна конзервативна партија Манитобе такође је решила да "родитељска права" буду део посебне кампање.

image