Свет

Француски суд осудио 18 особа због смрти миграната 2019. године

Четворица осуђених - сви Вијетнамци - проглашени су кривима за убиство из нехата и осуђени су на девет или 10 година затвора
Француски суд осудио 18 особа због смрти миграната 2019. године© TANJUG/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Француски суд осудио је 18 особа на затворске казне до 10 година због смрти 39 Вијетнамаца, међу којима и двоје деце, који су се угушили у закључаној хладњачи док су их преко Ламанша илегално превозили у Велику Британију 2019. године.

Од 19 оптужених за умешаност у тај случај кријумчарења, међу којима су држављани Вијетнама, Француске, Кине, Алжира и Марока, 18 је проглашено кривим, пренео је лондонски "Гардијан".

Њих четворица - сви Вијетнамци - проглашени су кривима за убиство из нехата и осуђени су на девет, односно 10 година затвора.

Још четири вијетнамска држављанина, од којих су двојица одсутна и сматрају се бегунцима, осуђена су на казне од једне до 10 година затвора због улоге у превозу и смештају миграната. Остали - возачи или власници станова који су радили са бандом кријумчара - осуђени су на условну казну затвора.

Тела 39 вијетнамских миграната откривена су у луци Грејс, у Есексу у Енглеској, у октобру 2019. године. Мигранти су путовали камионом из северне Француске у Белгију пре него што су прешли Ламанш да би стигли у Британију, пренео је "Гардијан".

Двојица главних кријумчара у тој операцији, један Румун и један Британац, осуђени су на суђењу 2021. године у Британији на 27, односно 20 година затвора. Остали осумњичени, посебно возачи, добили су од 12 до 20 година затвора, док је белгијски суд изрекао казну од 15 година Вијетнамцу због тога што је водио локалну ћелију кријумчарске мреже.

image