Свет

Председник Палестине најављује опште изборе, прве после 17 година

Спремни смо да одржимо опште изборе, на свим палестинским територијама, укључујући и Јерусалим, поручио је он
Председник Палестине најављује опште изборе, прве после 17 година© Tanjug/AP Photo/Craig Ruttle

Председник Палестинске управе у Западној Обали Махмуд Абас најавио је да је спреман да распише председничке и парламентарне изборе на свим палестинским територијама, укључујући и Јерусалим.

"Спремни смо да одржимо опште изборе, на свим палестинским територијама, укључујући и Јерусалим", рекао је он на самиту лидера арапских и муслиманских земаља у Ријаду, преносе "РИА Новости".

Абас је позвао на међународну подршку Палестинској управи у "спровођењу активности на палестинским територијама, укључујући и Појас Газе".

Он је захтевао и међународне гаранције и временски оквир решавања проблема палестинских избеглица, који су протерани са својих огњишта и живе како у Палестини, тако и у иностранству.

Последњи председнички избори у Палестини, на којима је победу однео управо Абас, одржани су у јануару 2005, пре скоро 19 година.

Абасов мандат је требало да истекне почетком 2009. године, али је Палестинска управа више пута одлагала одржавање нових избора. Они су последњи пут померени почетком 2021. године.

Последњи парламентарни избори у Палестини одржани су 2006. године, и на њима је Хамас однео победу над Абасовим Фатахом. 

Лидер Хамаса Исмаил Ханије требало је да постане нови палестински премијер, али је 2007. године дошло до сукоба између Хамаса и Фатаха, који је окончан дефакто поделом Палестине на Западну обалу (у којој је на власти Палестинска управа и Фатах) и Појас Газе (где влада Хамас).

Многи међународни посматрачи сматрају да би Палестинска управа могла да преузме администрацију над Појасом Газе, у случају да Израел војно порази Хамас.

image