Свет

Где их има више? ЕУ примила 4,2 милиона избеглица из Украјине; Русија их има више од 5 милиона

Стални представник Москве при УН нагласио је да је међу избеглицама више од 730.000 деце
Где их има више? ЕУ примила 4,2 милиона избеглица из Украјине; Русија их има више од 5 милионаwww.globallookpress.com © Michael Matthey

Број тражилаца азила из Украјине у ЕУ наставља да расте, достигавши 4,2 милиона људи регистрованих у блоку, а који имају право на различите социјалне бенефиције, рекли су званичници, док је према речима сталног представника Москве при УН Василија Небензје, Русија примила више од пет милиона становника Украјине и Донбаса од почетка СВО.

"Од тога је више од 730.000 деце. Велика већина те деце стигла је са својим родитељима или другим рођацима. Међу њима је само 2.000 деце из сиротишта из ДНР и ЛНР, која су стигла заједно са руководиоцима и васпитачима тих установа", рекао је руски дипломата.

Према статистичкој служби ЕУ Евростат, од краја септембра, број Украјинаца који су побегли у блок и сада имају користи од шеме привремене заштите порастао је за скоро 32.000 или 0,8 одсто, при чему су највећи део овог броја примиле Немачка и Холандија.

У неким земљама, укључујући Чешку, Француску, Пољску и Словенију, међутим, дошло је до благог смањења броја оних који долазе и региструју се за бенефиције из програма заштите.

Према подацима, Немачка је постала главна дестинација за украјинске избеглице, прихватила је 1,2 милиона људи.

Одмах за њом је комшија Украјине Пољска (958.000) и Чешка (357.000).

image