Свет

Оклопна возила "бастион" обећана Кијеву, а послата Јерменији

Јерменија није једина која скреће пажњу са Украјине. Председник Зеленски раније је изразио забринутост јер, по његовим речима, рат Израела и Хамаса одвлачи фокус од сукоба у Украјини
Оклопна возила "бастион" обећана Кијеву, а послата Јерменијиwww.globallookpress.com © Alexis Sciard

Јерменија је наводно преузела прву серију оклопних возила "бастион" од француске одбрамбене компаније "Аркус".

То је објавио новинар и аналитичар Леонид Нерсисјан, уз фотографије оклопних возила уочених у грузијској луци Поти, на путу за Јерменију, пренео је "Дифенс блог".

Оклопна возила "бастион" која је добила Јерменија су иста она возила која се "Аркус" обавезао да ће испоручити Украјини 2022. године из својих залиха.

О томе је писао и француски лист "Трибин" у октобру прошле године, наводећи да ће француски произвођач "Аркус", део шведске групе "Волво", Украјини обезбедити 20 оклопних возила "бастион".

Преговори о испоруци тих оклопних возила Украјини трају већ неко време, али још увек ништа није финализовано. С друге стране, набавка оклопних возила "бастион" сматра се значајним кораком у јачању одбрамбених способности Јерменије због забринутости за регионалну безбедност.

Јерменија није једина "препрека" из перспективе Кијева, који упркос константној војној помоћи са Запада, тражи још оружја и муниције. Председник Украјине Владимир Зеленски раније је изразио забринутост јер, по његовим речима, рат Израела и Хамаса одвлачи фокус од сукоба у Украјини.

image