Свет

А од САД - опрема за прецизно бомбардовање: Вашингтон шаље Израелу помоћ вредну 320 милиона долара

Одлука да се Израелу прода опрема за прецизно бомбардовање одобрена је раније ове године
А од САД - опрема за прецизно бомбардовање: Вашингтон шаље Израелу помоћ вредну 320 милиона долара© Tanjug/AP Photo/Adel Hana

Сједињене Америчке Државе планирају да, у јеку израелског гранатирања Појаса Газе, пребаце 320 милиона долара вредну опрему за прецизно навођење бомби у Израел, преноси Си-Ен-Ен, позивајући се на троје људи упознатих са овим питањем.

Продају СФГБА ("алатке" која може да претвори ненавођене бомбе у муницију вођену ГПС-ом) Израелу одобрили су релевантни конгресни комитети САД пре неколико месеци, недељама пре него што је Хамас напао Израел 7. октобра, рекао је један од извора.

Стејт департмент, ипак, није званично обавестио челнике Конгреса о трансферу до 31. октобра, наводи Си-Ен-Ен.

Трансфер долази у тренутку када све више земаља позива на прекид ватре у Гази, јер број цивилних жртава у израелским ваздушним нападима наставља да расте. Високи амерички званичници, укључујући државног секретара Ентонија Блинкена, позвали су Израел да пристане на "хуманитарне паузе" како би се омогућило да помоћ стигне у Газу, а цивили напусте енклаву. Вашингтон ипак не позива на прекид ватре, тврдећи да би то користило Хамасу. Израел одбија да прекине са офанзивом док се таоци не ослободе.

image