Свет

Украјинска војска мобилише и свештенике у седмој деценији живота

У поруци коју је добио пише да треба хитно да се јави, а намесник додаје и да свештеницима канонске Украјинске православне цркве непрестано стижу разне претње
Украјинска војска мобилише и свештенике у седмој деценији животаwww.globallookpress.com © Andriy Andriyenko

Шездесетосмогодишњи настојник храма канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) у граду Ужгороду, Димитриј Сидор, открио је за време проповеди која је касније и објављена на Јутубу, да му је од украјинских власти стигао позив да се јави у војни одсек.

Како је рекао, у поруци коју је добио пише да треба хитно да се јави, на шта је додао да свештеницима канонске Украјинске православне цркве непрестано стижу претње. 

"Прекјуче сам добио позив за војску. Имам пуних 68 година. Војни одсек не зна колико имам година? Ја сам позвао адвокате. Један од њих каже да је то провокација, јер је било много таквих случајева да човека позову у војни одсек, па му онда нанесу велику штету. И поричу да су икога звали", рекао је Сидор. 

Украјински Телеграм канал "Политика Страни" пише да је намесник рекао да се налази у кућном притвору.

Ужгород је град на крајњем западу Украјину, веома близу границе са Словачком. 

У истом том граду јуче су припадници локалног војног одсека на силу одвезли возача аутобуса у своју централу и касније му уручили позив за одлазак на фронт. Возач аутобуса је током ноћи извучен из хотела, а затим послат у град Чернигов. Одузет му је и телефон, тако да најближима није могао да јави ништа о себи. Возач је, иначе, у град Ужгород довезао децу из места Виници на такмичење у теквондоу. 

Украјински медији јављају да је могуће да је појачано издавање позива за одлазак на фронт повезано са тим што је у октобру главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни поставио новог шефа војног одсека у граду Тернопољу. У питању је извесни Андреј Савчук.  

Ипак, случајева присилног уручивања позива за одлазак на фронт било је и пре. То је неретко био повод незадовољства грађана, које би украјинске снаге "ловиле" по улици, а некада и на силу убацивале и мини аутобусе, и затим их одвозиле у центре за обуку. 

image