Свет

Кијев позивао грађане да се јаве војсци: Колике су заправо украјинске снаге?

У просеку, од 20 до 30 људи свакога дана покуша да илегално напусти Украјину, док је од прошле године до данас ухваћено 280 криминалних група, које су пружале помоћ при незаконитом изласку из Украјине
Кијев позивао грађане да се јаве војсци: Колике су заправо украјинске снаге?www.globallookpress.com © Olena Znak

Портпарол копнене војске Оружаних снага Украјине Владимир Фитјо поручио је данас да су сви војни обвезници Украјине у обавези да се јаве војсци како би Кијев имао најновије податке о стању потенцијалних бораца. 

"Сада бих желео да подсетим све да је одбрана своје земље у Уставу Украјине наведена као дужност, а да бисте били спремни да испуните свој дуг и заштитите Украјину, морате се јавити центрима за регрутацију и социјалну подршку на својој територији (војним комесаријатима) и ажурирати своје податке", каже Фитјо.

"Исто важи и за жене лекаре", додаје он, објаснивши да оне треба лично да се јаве војним комесаријатима и доставе тражена докумената.

Према речима портпарола украјинских копнених снага, од Украјинаца се захтева да се одазову и дају податке о себи како би војска могла да "правилно користи ресурсе" и како би се знало колико људи имају на располагању.

Треба напоменути да је Украјина у септембру скратила списак болести и других медицинских контраиндикација, које представљају сметњу за одлазак на фронт. Самим тим, проширен је списак оних који могу бити мобилисани. Мобилизацији, иначе, подлежу мушкарци старости од 18 до 60 година. 

Од како је мобилизација у Украјини проглашена у фебруару прошле године, она се до данас више пута продужавала. Грађани масовно покушавају да избегну одлазак у рат, док власти, с друге стране, на све начине покушавају да спрече мушкарце, који задовољавају одређене критеријуме, да избегну војну дужност. Позив за одлазак на фронт може бити уручен и на улици, и на пијаци и у радњи, због чега поједини мушкарци, из страха, не излазе на улицу.

Други су, пак, пробали да побегну од закона и напусте земљу, јер им за избегавање служења војног рока прети казна затвора до пет година.

Према подацима украјинске пограничне службе, које су данас објавиле "РИА Новости", од прошле године до данас Украјину је незаконито пробало да напусти 22.000 особа. У просеку, то би било око 20 до 30 особа дневно. За исти период, откривено је чак 280 криминалних група, које су пружале помоћ при незаконитом изласку из Украјине. 

Осим тога, појавиле су се и посебне криминалне структуре, које обећавају да ће за 10.000 долара лажирати вашу смрт и организовати сахрану, како не бисте отишли на фронт. Више о томе прочитајте овде.

image