Свет

Европа против руских дијаманата: Борељ потврдио нове санкције ЕУ

Европска унија је спремила нови пакет санкција против појединаца и Русије, надајући се да ће тако ослабити руску економију
Европа против руских дијаманата: Борељ потврдио нове санкције ЕУ© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Дванаести пакет санкција ЕУ против Русије укључиће нова ограничења против појединаца и ограничења извоза, укључујући и дијаманте, рекао је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ после састанка министара спољних послова земаља чланица.

"Надам се да ћу моћи да представим свој предлог овог пакета Савету ЕУ заједно са предлогом Европске комисије о уредби неопходној за спровођење санкција. Он ће укључивати нове листе личних ограничења, нова ограничења извоза, укључујући дијаманте, акције за ојачавање горње границе цене нафте како би се ограничио приход Русије и борило против заобилажења санкција", појаснио је Борељ.

Његов предлог је сада у фази коначног усвајања, па би нова листа санкција могла да буде представљена већ у среду.

Европске дипломате су прошле недеље потврдиле Ројтерсу да ЕУ чека зелено светло од Г7 за увођење забране на увоз руских дијаманата.

Истовремено, Борељ није искључио могућност да земље ЕУ могу да, према приоритетној процедури, муницију која је намењена за извоз у друге земље преусмере у Украјину.

Према његовим речима, чланице ЕУ су у првој фази испоручиле Украјини 300 хиљада граната од оних које су биле расположиве у складиштима.

"Тренутно се гранате испоручују Кијеву са производних трака", истакао је Борељ на крају састанка министара иностраних послова ЕУ.

Он је нагласио да у средњорочној перспективи ЕУ жели да значајно повећа производњу муниције ради снабдевања Кијева.

Истовремено, Борељ је нагласио да ЕУ, као и раније, жели да достигне циљ и пошаље Украјини милион комада муниције, али да то зависи од брзине производње.

Након увођења 11. пакета санкција у јуну ове године, лична ограничења Европске уније погодила су скоро 1,8 хиљада појединаца и организација.

Рестриктивне мере подразумевају замрзавање имовине у земљама Уније, а грађанима и компанијама ЕУ забрањено је да дају средства онима који су на листама санкција.

Појединцима су додатно забрањена путовања, што ће им онемогућити улазак у Европску унију или транзит преко њене територије.

Како је приметио руски председник Владимир Путин политика обуздавања и слабљења Русије је дугорочна стратегија западних земаља, а њихов главни циљ је да погоршају животе милиона људи. Ипак, према речима шефа руске државе, Москва мирно пролази кроз овај стални притисак, а иницијатори санкција кажњавају сами себе.

image