Свет

ЕУ разматра 12. пакет санкција Русији: Дијаманти на танком леду док нафта тече

Блок разматра да убеди компаније да додају клаузуле у своје уговоре са фирмама у трећим земљама како би забраниле извоз робе важне за војне операције, пише "Блумберг"
ЕУ разматра 12. пакет санкција Русији: Дијаманти на танком леду док нафта течеwww.globallookpress.com © © Kristin Palitza

Европска унија разматра нова ограничења Москви која би погодила око пет милијарди евра у трговини са Русијом као део пакета санкција овој земљи због њеног сукоба с Украјином.

Нови дванаести сет предложених мера укључује ограничења извоза апарата за заваривање, хемикалија и других технологија које се користе у војне сврхе, кажу упућени извори, а преноси "Блумберг". Разматрају се и забране софтверских лиценци и ограничење увоза мањег броја обрађених метала, производа од алуминијума, грађевинских материјала, производа везаних за транспорт и дијаманата.

Новопредложене увозне и извозне мере за Русију износиле би око 2,5 милијарди евра свака, према речима извора који су желели да остану анонимни. Забрана на дијаманте зависиће од споразума Групе седам о праћењу драгог камења преко граница, за који се очекује да ће ускоро бити финализован.

Како се подсећа, Европска комисија започела је консултације са државама чланицама о новом пакету санкција  овог месеца.

Предлози би још увек могли да буду промењени пре него што буду званично представљени државама чланицама и биће потребна подршка свих 27 земаља да би били одобрени.

Пакет има за циљ да поремети способност Русије да заобиђе постојеће санкције преко трећих земаља, где добија приступ компонентама, технологијама и електроници који се користе у оружју у Украјини или за његову производњу. ЕУ жели да дода још робе постојећој забрани транзита и да наведе додатне компаније у трећим земљама ако те нације не успеју да се обрачунају са фирмама, кажу извори "Блумберга".

Тај напор добио је на хитности јер блок ризикује да не испуни обећање дато Кијеву да ће обезбедити милион метака артиљеријске муниције до следећег марта.

ЕУ такође разматра да убеди компаније да додају клаузуле у своје уговоре са фирмама у трећим земљама како би забраниле извоз робе важне за војне операције. На столу су и забрана репатријације руске имовине у ЕУ и ограничавање учешћа руских држављана у осетљивим секторима.

С обзиром да се значајним количинама руске нафте сада тргује изнад границе од 60 долара коју је увела Г7, ЕУ и њени савезници такође разговарају о начинима да боље спроведу те мере и циљају на флоту у сенци од стотине бродова које Москва користи за транспорт.

Неке од идеја о којима се разговарало укључују забрану трансакција са санкционисаним пловилима, увођење захтева за обавештавање када се брод прода и уговорне клаузуле које забрањују испоруке изнад ограничења.

image