Свет

Агенције УН се повукле из Појаса Газе; Медији: Бебе су живе, потребна је евакуација

СЗО: Број напада на здравствене установе у Појасу Газе достигао је ниво без преседана у историји оружаних сукоба
Агенције УН се повукле из Појаса Газе; Медији: Бебе су живе, потребна је евакуација© Tanjug/AP Photo/Itai Ron

Министар одбране Израела Јаов Галант саопштио је да је Хамас изгубио контролу над Појасом Газе, а са ове територије повукле су се Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) и Светска здравствена организација.

"УНРВА и СЗО више не пружају услуге у Појасу Газе. Агенције УН су поклекнуле пред Израелом и напустиле Појас Газе", наводи се у саопштењу Министарства здравља у Гази које је пренео ТАСС.

Портпарол Одбрамбених снага Израела Данијел Хагари је навео да су израелски војници извршили рацију на дечју болницу Рантиси у Гази, где су, како тврди, у подруму пронашли командни и контролни центар Хамаса, оружје и доказе да су на том месту држани таоци.

Из болнице Ел Шифа упозоравају да због израелских напада умире све више пацијената, те да су током протекла три дана живот изгубила најмање 32 пацијента, укључујући и три превремено рођене бебе. 

Светска здравствена организација саопштила је да је болница Ел Шифа "готово претворена у гробље" због тога што око ње постоје тела која не могу да буду однета у мртвачнице нити сахрањена.

Портпарол СЗО Кристијан Линдмајер изјавио је да је око 600 људи остало у болници, преноси Би-Би-Си.

Све најновије вести из Појаса Газе могли сте да пратите уживо из минута у минут у блогу РТ Балкан.

  • 14. нов 2023 • 21:01

    21:01

    Херцог: Америчко-израелски савез је јачи неко икада

    Председник Израела Исак Херцог обратио се путем видео-линка окупљенима у Вашингтону на скупу "Марш за Израел" и поручио да је америчко-израелски савез јачи неког икада.

    "Данас се окупљамо, као породица, да марширамо за Израел. Да марширамо за бебе, дечаке и девојчице, жене и мушкарце које Хамас држи као таоце", рекао је Херцог, преноси "Тајмс оф Израел".

    Он је додао да се данас у Вашингтону маршира "за право сваког Јеврејина да живи поносно и безбедно у Америци, Израелу и широм света".

    "Изнад свега, окупљамо се како бисмо марширали за победу добра над злом и светла над тамом", казао је Херцог.

    Он је навео да је пре 40 дана "терористичка војска извршила инвазију на суверену Државу Израел и поклала стотине Израелаца у највећем масакру од Холокауста".

    "Ми, народ Израела, захвални смо председнику Бајдену, његовој администрацији и многим члановима Конгреса из обе странке. Морална јасноћа и смеле акције наших америчких савезника показују дубину америчко-израелског савеза, који је јачи него икада раније", истакао је Херцог.

  • 20:53

    Киша ће погоршати ситуацију

    Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) известила је да је 580.000 расељених људи у јужној Гази потражило склониште, а да ће пренасељеност и јака киша погоршати услове живота избеглица.

    Портпаролка Светске здравствене организације (СЗО) Маргарет Харис нагласила је да ће "киша само допринети даљој патњи".

    Почетком рата, Израелске одбрамбене снаге су наложиле евакуацију на југ за 1,1 милиона становника северне Газе.

    У централној Гази брзо су подигнути шатори, с обзиром да у пренамењеним школским зградама или болничким двориштима више нема места.

    СЗО је раније саопштила да је "катастрофа јавног здравља" неизбежна у Гази, због масовног расељавања, пренасељености и оштећења водоводне и санитарне инфраструктуре, што је изазвало пораст болести које се преносе водом и бактеријских инфекција.

  • 20:34

    Гутереш забринут због страдалих у болницама, позива на хитан прекид ватре у Гази

    Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш дубоко је узнемирен "драматичним губитком живота" у неколико болница у Појасу Газе, изјавио је портпарол УН Стефан Дижарик.

    "У име човечанства, генерални секретар позива на хитан прекид ватре", рекао је Дижарик новинарима, преноси Ројтерс.

    Израелски министар спољних послова Ели Коен претходно је данас позвао Гутереша да поднесе оставку, пошто, како тврди, "није помовисао никакав мировни процес на Блиском истоку".

    Гутереш је раније оштро критиковао Израел, када је, између осталог, рекао да, иако нема оправдања за злочине које је починио Хамас, "они се нису догодили у вакууму".

  • 20:34

    Египат се распитује за бебе у болници Ел Шифа

    Тридесет шест беба у болници Ел Шифа у северном појасу Газе и даље је живо и треба да буду евакуисане, јавио је Ен-Би-Си њуз, позивајући се на једног од лекара у медицинској установи.

    "Још нисмо добили ништа достојно предлога за евакуацију беба, нико ништа није понудио... Преговори су почели тек тако што је египатска страна питала колико их имате? Како се зову?", цитира ТВ канал речи једног од болничких лекара.

  • 19:50

    "Марш за Израел" у Вашингтону

    Десетине хиљада демонстраната окупило се у престоници Сједињених Америчких Држава, Вашингтону, на "Маршу за Израел" како би показали солидарност са Израелом у рату са Хамасом и осудили, како су рекли, растући антисемитизам, преноси Ројтерс.

  • 19:07

    Коен позива Гутреша да поднесе оставку

    Израелски министар спољних послова Ели Коен позвао је генералног секретара УН Антонија Гутереша да поднесе оставку, пошто, како је навео, Гутереш ''није помовисао никакав мировни процес на Блиском истоку''.

    Коен је то учинио током посете канцеларија УН у Женеви, као и током састанака са Међународним комитетом Црвеог крста и Светском здравственом организацијом (СЗО), преноси "Тајмс оф Израел".

    "Генерални секретар УН Антонио Гутереш не заслужује да води УН. Он није промовисао никакав мировни процес у региону. Гутереш, као и све слободне нације, треба да каже јасно и гласно: 'Ослободите Газу од Хамаса'", рекао је Коен на конференцији за новинаре у Женеви.

    Коенови коментари су уследили након што је Гутереш раније оштро критиковао Израел, рекавши, поред осталог, да, и поред тога што нема оправдања за злочине које је починио Хамас, ''они се нису догодили у вакууму''.

    Коен је током састанка са председницом Међународног Црвеног крста Мирјаном Шпољарић Егер затражио да Црвени крст "ради свим каналима" како би обезбедио посете таоцима које Хамас држи у Гази.

    "Очекујемо да Црвени крст стави ово питање на врх листе приоритета организације, да искористи све полуге притиска, а не да мирује док не обиђе све таоце, процени њихово стање и увери се да ће им се пружити адекватна медицинска нега", рекао је Коен.

    Састанку су присуствовали и израелски министар здравља Уриел Бусо, као и неколико чланова породица талаца које држи Хамас.

  • 19:01

    Медији: Могуће да у наредним данима Хамас осободи део талаца

    Поједини таоци које држи палестински покрет Хамас могли би бити ослобођени у наредним данима или недељама.

    "Неки таоци би могли бити ослобођени у наредним данима или недељама", преноси Си-Ен-Ен, позивајући се на неименованог европског дипломату.

  • 18:51

    Нетанијаху дао наредбу војсци да се припреми у случају ескалације сукоба са Хезболахом

    Израелски  премијер Бењамин Нетанијаху је изјавио да је издао наредбу војсци да се припреми за сваки сценарио у случају да дође до ескалације сукоба са Хезболахом.

  • 18:34

    Израелска војска заузела је камп Ал Шати, главно упориште Хамаса

    Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) наводе да је њихова 162. дивизија, која је ушла у Газу са севера, данас окончала заузимање кампа Ал Шати, за који се сматра да је био главно упориште Хамаса.

    ИДФ наводи да ће се поменута јединица ускоро повезати са 36. дивизијом, која је ушла у Појас Газе са истока и тако стигла до обале, пренео је "Тајмс оф Израел".

    "Унутар кампа постоји много непријатељске инфраструктуре, јер су тамо биле концентрисане многе снаге Хамаса, укључујући батаљон Ал Шати, који је имао главно улогу у нападима 7. октобра", наводи се у саопштењу израелске војске.

    Додаје се да је 162. дивизија кренула на југ из северне Газе, када је копнена операција почела пре две и по недеље, а у последњих неколико дана водила је борбе око кампа Ал Шати.

    Према израелској војсци, тамо је било најмање четири сукоба са око 200 Хамасових оперативаца у Ал Шатију у последњих неколико сати, а процењује се да је око 150.000 до 200.000 Палестинаца побегло из кампа, након што су дошле израелске трупе.

    ИДФ тврди да има потпуну контролу над Ал Шатијем, иако би и даље могло бити инцидената, а 162. дивизија сада ради на томе да очисти подручје кампа од инфраструктуре Хамаса, укључујући тунеле и скровишта оружја.

    Израелска војска је такође саопштила да је 162 дивизија и у другим опрацијама нанела значајне ударце Хамасовим оперативним способностима.

    Према ИДФ-у, дивизија је пронашла и уништила више од 160 тунелских окана, погодила око 2.800 локација Хамаса и убила око 1.000 оперативаца и команданата.

    Наводи се да је уништена Хамасова стратешка инфраструктура у северној Гази, укључујући такозвану војну четврт града Газе, испоставу Бадер и болницу Рантиси, за коју ИДФ сумња да ју је користио Хамас за држање израелскијх талаца.

  • 18:30

    Бајден: Верујем да ће се постићи договор о ослобађању талаца

    Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је данас да верује да је могуће постићи договор о ослобађању талаца који су киднаповани током напада Хамаса на Израел 7. октобра.

    Бајден је новинарима у Белој кући рекао да је сваки дан водио разговоре о томе са особама које учествују у том процесу.

    "Верујем да ће се то догодити, али не желим да улазим у детаље", навео је Бајден, преноси Си-Ен-Ен.

    Он је члановима породица талаца поручио:

    "Држите се, долазимо.

image