Србија и Балкан

Ко ће бити нови министар одбране Хрватске: Некадашњи бранитељ замениће Баножића

Очекује се да парламент у четвртак потврди именовање Ивана Анушића
Ко ће бити нови министар одбране Хрватске: Некадашњи бранитељ замениће БаножићаGetty © Marcelo del Pozo

Нови министар одбране Хрватске биће досадашњи осијечко-барањски жупан Иван Анушић, саопштио је хрватски премијер Андреј Пленковић на конференцији за новинаре.

Пленковић је подсетио да је досадашњег министра одбране Мариа Баножића разрешио у суботу, након што је изазвао саобраћајну несрећу са смртним исходом.

Одлука да Анушић буде нови министар одбране донета је након консултација у ХДЗ-у, где је добио пуну подршку, као и од партнера, рекао је Пленковић.

Анушић је и потпредседник ХДЗ-а и челник Осјечко-барањског ХДЗ-а, а још као малолетник се придружио одбрани Хрватске. Није се увек слагао с Пленковићем, имали су низ сукоба, али сада су склопили политичко примирје, преносе хрватски медији.

Упркос томе, наводе, важио је за унутарстраначку опозицију, а и недавно се сукобио с Пленковићем зато што није прогласио еколошку катастрофу након пожара у фабрици пластике "Драва Интернешнал".

Није се сложио ни са Пленковићевом одлуком да смени министарку Наташу Трамишак, али је тада Анушић проценио да је боље не ићи у отворени сукоб с председником странке.

Пленковић му је приговорио да не долази на седнице страначког председништва, па да није упознат са свим информацијама. Анушић је рекао и да Пленковићево несмењивање челника ХЕП-а Фране Барбарића прави политичку штету. Након тога су се састали и договорили примирје. Сада улази и у Владу као министар обране.

Анушић је рођен 1973. године у Осијеку. Вишу стручну спрему стекао је на Универзитету у Загребу на Кинезиолошком факултету.

Очекује се да Анушић у парламенту буде потврђен у четвртак.

Према писању хрватског портала "24сата", именовањем Анушића, Пленковић је постигао барем пет ствари: задовољио је страначку квоту јер након одласка Баножића, Славонија која је дала 16 саборских посланике није имала ни једног министра.

Као друго, наводи се да је смирио сукоб с Анушићем и његово незадовољство, а као треће да је на политичку функцију поставио некога ко се добро котира и има углед у бранитељским круговима.

Као четврто, наводи портал, Анушић је ипак десна струја у странци, те ће као министар од Пленковићевог поверења водити кампању у Славонији у којој је ХДЗ значајно нагризен од десничарског Домовинског покрета.

Најзад као пето се наводи да ће Анушић вероватно бити прихватљивији и председнику државе Зорану Милановићу, али и да неће бити спреман да уђе у политички сукоб јер за разлику од Баножића, има бројне политичке битке.

Пленковић је тако овим именовањем решио више ствари. Али и Анушић ће на месту министра обране моћи да покаже да је способан да води веће и сложеније системе.

Анушић је политику ушао 1993. године кад се придружио редовима ХСП-а, али није био политички активан, наводи се на службеним страницама Жупаније. Од 2005. до 2017. године био је начелник Општине Антуновац коју је успешно водио, па му је то створило одскочну даску за даље.

image