Свет

Вашингтон "ослобађа" још 10 милијарди долара за Иран?

Делује да САД одржавају финансијске токове за Техеран иако има везе с хаосом широм Блиског истока
Вашингтон "ослобађа" још 10 милијарди долара за Иран?© Iranian Supreme Leader'S Office

Администрација председника САД Џозефа Бајдена могла би да одобри ново ублажавања санкција a што ће Ирану омогућити да располаже сумом од најмање десет милијарди долара замрзнутих у Ираку – потез врло проблематичан ако се има у виду да Техеран подржава Хамас у његовој борби против Израела, пише "Вашингтон фри бикон".

Ради се о новцу којим је Ирак плаћао иранску струју, депонованом на рачунима у Багдаду, а који би по новим олакшицама требало да се пренесе у банке у иранском власништву у Европи и Оману. То пак изазива забринутост да САД одржавају финансијске токове за Техеран иако има везе са хаосом широм Блиског истока.

"Зашто би Иран имао приступ милијардама долара након што је спонзорисао један од најгорих терористичких напада на америчке грађане и најгори масакр Јевреја од Холокауста? Било би логичније замрзнути све ове рачуне и задржати сваки пени што даље од техеранске руке", рекао је бивши службеник Савета за националну безбедност Беле куће Ричард Голберг.

Како наводи портал, ирански војни званичници већ су упозорили да се рат у Гази прелио на суседни Либан и да би могао да се још прошири како борци Хезболаха, користећи иранско оружје, постају активнији у сукобу. Техеран такође окупља арапске нације против Израела, претећи да ће продужити рат и отворити нове фронтове.

Бајденова администрација наводно инсистира на томе да ће Иран моћи да користи поменутих десет милијарди долара само у сврхе које нису обухваћене санкцијама.

image