Свет

Шеф Пентагона: Могући нови напади САД на групе повезане са Ираном

Америчка војска узвратила је након најмање 40 напада на коалиционе и САД трупе у Ираку и Сирији које су извеле снаге које подржава Иран
Шеф Пентагона: Могући нови напади САД на групе повезане са Ираном© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Министар одбране Сједињених Држава Лојд Остин изјавио је да су могући нови напади САД на групе повезане с Ираном уколико не престану напади на америчке снаге у Ираку и Сирији.

Додао је да ти напади морају да престану, а да ће у супротном САД поново заштитити своје трупе и одговорити нападима на групе повезане са Ираном.

Циљ напада је да се ослабе те групе које су директно одговорне за нападе на америчке снаге у Ираку и Сирији, навео је Остин у Сеулу на конференцији за новинаре, пренео је Ројтерс.

Амерички напади уследили су после најмање 40 напада током последњих седмица на коалиционе и САД трупе у Ираку и Сирији које су извеле снаге које подржава Иран, а најмање 45 америчких војника је повређено.

Претходно је америчка војска саопштила да је извела ваздушне нападе на две иранске базе на југоистоку Сирије које користе Иранска револуционарна гарда и групе које су повезане са Ираном, а после недавних напада на војно особље САД у Сирији и Ираку.

САД имају 900 војника у Сирији и 2.500 у суседном Ираку који помажу локалним снагама у спречавању да поново оживи Исламска држава у том региону.

image