Свет

Проблеми у украјинском врху: Генерал-мајор позива на оставку Залужног

Тражио је Ф-16 и добио их је, сада тражи роботе војнике, каже Дмитриј Марченко, док позива да се на место главног команданта украјинских снага доведе неко рационалан
Проблеми у украјинском врху: Генерал-мајор позива на оставку Залужногwww.globallookpress.com © Ukrainian Presidential Press Off

Генерал-мајор украјинске војске Дмитриј Марченко рекао је да би главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни требало да буде смењен, пошто се дугонајављивана офанзива показала као недовољно ефикасна.

"Седам месеци радити пи-ар офанзиве, а затим директно ићи тамо где су нас Руси чекали, у она минска поља. И то је геније војног руководства?", прокоментарисао је он у интервјуу политичком аналитичару Вадиму Кисељову.

Марченко даље додаје да Залужни има ирационалне захтеве:

"Дали су му Ф-16 - то му је недостајало, сад каже дајте роботе војнике (борбена возила са вештачком интелигенцијом, које је Залужни видео на изложби у Њујорку). А можда треба заменити главнокомандујућег и ту ће се читава ствар завршити. Можда ће тада доћи до продора".

Треба бити реалиста, а не лебдети у облацима и измишљати "некакве свемирске бродове", рекао је још Марченко, преносе "РИА Новости". 

Залужни је, подсетимо, у недавном интервјуу за британски "Економист" признао да је ситуација на фронту доспела у ћорсокак и рекао да сматра да војска ипак не може да оствари "дубок и леп продор" против руских снага, што је изазвало незадовољство председника Украјине Владимира Зеленског, који је касније и демантовао свог главног генерала. 

Залужни је истакао и да је потребно остварити технолошки напредак, јер ће војници "пре или касније да нестану", и тако индиректно признао велике губитке на фронту. 

Његове изјаве подгрејале су приче да у украјинском врху има проблема, иако то званични Кијев демантује, а сва ова дешавања испратила је погибија и једног од главних сарадника и личног пријатеља Залужног, мајора Частјакова. 

image