Свет

Несугласице? Какве несугласице? Све је у најбољем реду: Саветници Зеленског о сукобу са генералима

Сукоб са војним руководством чини украјинског лидера рањивим, нарочито јер му популарност полако опада, пише "Блумберг"
Несугласице? Какве несугласице? Све је у најбољем реду: Саветници Зеленског о сукобу са генералимаGetty © Adam Gray / Stringer

Свесни да начелник украјинске војске Валериј Залужни ужива више поверења јавности од председника, саветници Владимира Зеленског растрчали су се да демантују извештаје да постоји сукоб између украјинског лидера и врховног команданта војске.

До сукоба је дошло када је Залужни за "Економист" навео да је контраофанзива у ћорсокаку и да Украјина треба да се припреми за стационарни рат. Зеленски је брже-боље одговорио свом највишем генералу, и то на конференцији за медије са шефицом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, поручивши да застоја нема.

"Председник је дао изузетно важно појашњење", рекао је "Блумбергу" његов саветник Михаил Подољак. "Не видим несугласице и сукобе на нивоу највишег војно-политичког руководства".

Ипак, ова "размена" подстакла је спекулације о расколу у тренутку када Кијев страхује да ће остати без подршке Запада, већ уморног 20-месечним сукобом и константним захтевима Зеленског.

Зеленски је скоро свакодневно у контакту са Залужним, тврди Подољак и додаје да није приметио никакву промену у њиховој комуникацији последњих месеци. Председник и његов начелник војске настављају да разговарају о прилагођавању војне стратегије земље, рекао је он.

Друга особа блиска Зеленском, која је желела да остане анонимна, тврди да су односи председника и његових највиших команданата далеко од наслова који се појављују у медијима. Ипак, притисак на војску расте.

Украјинска контраофанзива није дала резултате, упркос огромној војној помоћи Запада. Војска је претрпела жесток ударац када је 19 војника погинуло на церемонији доделе одликовања на југоистоку Украјине, што је изазвало питање зашто су команданти окупили толико војника близу линије фронта за чисто симболичан догађај, излажући их нападу. Зеленски је позвао на истрагу и обећао да "неће бити избегавања одговорности".

Истог дана, Зеленски је, без навођења разлога, сменио команданта украјинских специјалних снага, генерал-мајора Виктора Горенка. Горенко је био на тој функцији од јула 2022. године и рекао је да је за смену сазнао из медија.

У понедељак је помоћник и пријатељ Залужног, мајор Генади Частјаков убијен током породичне прославе под неразјашњеним околностима.

Залужни, пише "Блумберг", ужива веће поверење јавности него председник. Септембарска анкета Центра Разумков у Кијеву показала је да 93 одсто Украјинаца верује војсци коју предводи Залужни, док је поверење бирача у Зеленског са 80 одсто у јулу пало на 72 одсто.

Свесни да сукоб може Зеленског да учини политички рањивијим, његови сарадници пожурили су да изгладе ствари. Колико успешно, остаје да се види.

image