Свет

Шеф кабинета Зеленског у САД: Боримо се против нове "осовине зла"

Шеф администрације Зеленског састао се у Америци са представницима оба дома и поручио да је реч о Русији, Ирану и Северној Кореји
Шеф кабинета Зеленског у САД: Боримо се против нове "осовине зла"www.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Ukrainian Pre

Шеф администрације украјинског председника Андреј Јермак данас је у посети Вашингтону изјавио да Сједињене Америчке Државе треба да наставе да подржавају Украјину, како би она могла да се супротстави новој "осовина зла", коју чине Русија, Иран и Северна Кореја. 

"Наставак помоћи нашој држави није само критички важно за Украјину, већ и у потпуности одговара интересима САД", рекао је овај близак сарадника Владимира Зеленског. 

Јермак је још истакао "важност хитног разматрања Бајденовог буџетског захтева за финансирање додатних трошкова за помоћ Украјини". Ипак, то, чини се, није био једини захтев украјинске стране, јер је председник Украјине у синоћњем обраћању изјавио да је задатак украјинске делегације, која је отпутовала у САД, да издејствују јачање санкција против Русије.

Како преносе украјински медији, Јермак се у САД састао са представницима оба дома Конгреса, међу којима је био и лидер мањине у Сенату Мич Маконел.

Шеф администрације Зеленског је изјавио да су овакви сусрети сами по себи "још једна потврда стратешког партнерства између Украјине и САД".

И док Кијев не одустаје од захтева за помоћ и у то покушава да убеди обе стране, и републиканце и демократе, Представнички дом САД је током ноћи продужио привремено финансирање владе, како би се спречило затварање владе. Ни овај пут нису се спомињала средства за Израел и Украјину. 

image